İsrailli bir bakan daha Gazze’deki Filistinlilerin “başka ülkelere yerleştirilmesini” istedi

İsrail’den abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin vatanlarından çıkarılarak başka ülkelere yerleştirilmesine yönelik çağrılar devam ediyor.

Haberler 20.11.2023 - 00:13 Son Güncelleme : 20.11.2023 - 00:15

İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel, uluslararası toplumun abluka altındaki Gazze Şeridinde yaşayan Filistinlilerin başka ülkelere gönüllü yerleştirilmesini desteklemesi gerektiğini savundu.

Aynı zamanda Başbakan Binyamin Netanyahunun partisi Likudun milletvekili olan Gamliel, Jerusalem Post gazetesi için bir makale kaleme aldı.

Gazzenin uzun zamandır çözümü olmayan bir sorun olarak düşünüldüğünü savunan Gamliel, İsrailin bu konuda sınıra duvarlar inşa etme dahil birçok yolu denediğini ancak bunların hepsinin başarısızlıkla sonuçlandığını ileri sürdü.

Gazzedeki Filistinlilerin başka ülkelere gönüllü yerleştirilmesi fikrine işaret eden Gamliel, yeni bir şey denemeleri gerektiğini belirterek, uluslararası topluma bu konuda yardım çağrısında bulundu.

İsrailli bakan, İsrailin saldırıları sonrası Gazzeye yönelik seçeneklerden birinin Filistinlilerin insani nedenlerle Gazze Şeridinin dışına gönüllü olarak yeniden yerleştirilmelerini teşvik etme olduğunu savundu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) da hedef alan Gamliel, Uluslararası toplum, Gazzeyi yeniden inşa etmek için başarısız olan UNRWAya para akıtmak yerine, yeniden yerleşim masraflarına yardımcı olabilir, Gazze halkının yeni ev sahibi ülkelerde yeni hayatlar kurmasına yardımcı olabilir. ifadelerini kullandı.

Gamliel, Gazzedekilerin gönüllü başka ülkelere yerleşmesinin hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin faydasına olacağını iddia etti.

Bakanlık koltuğunda Gamlielin oturduğu İstihbarat Bakanlığının, Gazze Şeridindeki Filistinlilerden bir kısmının Mısırın büyük bölümü çöl olan Sina Yarımadasına nakledilmesini öngören bir savaş önerisi hazırladığı ortaya çıkmıştı.

İstihbarat Bakanlığının 13 Ekim tarihli onaylı belgesinde, Gazzedeki sivillerin Mısıra zorla göç ettirilmesinin olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracağı öne sürülmüştü.

İSRAİLLİ BAKANLARDAN BENZER AçIKLAMALAR GELMİŞTİ

Gazzedeki Filistinlilerin vatanlarından sürülüp başka ülkelere gönüllü göç seçeneği, İsrailli bakanlar tarafından sık sık dile getiriliyor.

İsrailin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazzelilerin gönüllü olarak göç etmesi ve dünya ülkelerinin onları kabul etmesinin, Yahudilerin ve Arapların acılarını bitirecek insani çözüm olduğunu ileri sürmüştü.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Gazze Şeridindeki Filistinlilerin başka ülkelere sürgün edilmesi çağrılarına destek vermişti.

Aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan ve Gazzeye nükleer bomba atılmasının seçeneklerden biri açıklamasıyla gündeme gelen Miras Bakanı Amihai Eliyahu da katıldığı bir programda, (Gazzedeki Filistinliler) İrlandaya ya da çöllere de gidebilirler, Gazzedeki canavarlar kendileri çözüm bulmalı. ifadelerini kullanmıştı.

Ana Sayfaya Git