'İstedim, iptal ettim olmaz'

ABD Senatosu'nun Türkiye'ye silah satışını askıya alma adımına ateş püsküren Dışişleri Bakan Çavuşoğlu, "Hangi kanuna göre yaptırım uyguluyorsun? 21'inde de tören yapılacak. Öyle 'ben istedim iptal ettim' veya 'Türkiye'yi çıkarmak istiyorum' olmaz" dedi.

Haberler 20.06.2018 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, ABD Senatosunda Türkiyeyle ilgili alnan karara, zmirde basn kurumlarnn temsilcilerine konuurken tepki gösterdi:

ABD Senatosunun bu teebbüsü esef verici, stratejik ortakln ruhuna aykr. Talihsiz bir gelime, alternatifsiz deiliz. Bu ambargolar zafiyete sebep olmaz.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu da konuyla ilgili endie duymaya gerek olmadn belirterek, Hangi kanuna göre yaptrm uyguluyorsun? 21inde de teslim töreni yaplacak dedi.

çavuolu, F-35lerle ilgili 21 Haziranda ilk teslim için Türkiye davet edildi. 2 uçan uçan teslimi, ondan sonra eitim süreci olacak zaten. Bu, çok tarafl, çok kapsaml bir proje. Öyle ben istedim iptal ettim veya Türkiyeyi çkarmak istiyorum olmaz ifadesini kulland.

çavuolu öyle devam etti:

Bu S-400den dolay kafa kartrc baz giriimler oluyor ama herkes yükümlülüünü yerine getirmeli. Biz bugüne kadar ortak üretim dahil üzerimize düeni yaptk. Bugüne kadar F-35ler için ödememiz gereken paray da aksatmadan ödedik. Biz yükümlülüklerimizi yerine getirdik.

F-35, Patriot, Chinook, AH-1, H-60 Black Hawk ve F-16 tasarda

ABD Senatosunda yaplan oylamada, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasas olarak bilinen Pentagon bütçesine ilikin yasa tasars onayland. 2019 mali ylnda Pentagona 716 milyar dolarlk bütçe öngören tasarya, Temsilciler Meclisinin ardndan Senatoda da ezici çounlukla onay verildi.

Tasarnn Türkiye ile ilgili bölümünde ise Ankarann Rusyadan S-400 hava savunma sistemleri almasnn iki ülke arasndaki tansiyonu yükselttii ve Amerikal rahip Andrew Brunsonn salverilmesi gerektii iddia edildi. Türkiyenin Rusyadan S-400 almasnn ABD ile Türkiye arasndaki ortak silah sistemlerini gelitirmeyi olumsuz etkileyebilecei öne sürüldü ve bu admn NATOdaki ortak çalabilirlii etkileyebilecei savunuldu.

Tasarda söz konusu gerekçelerden dolay F-35 sava uça, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ar nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarnn Türkiyeye satlmasnn bloke edilmesi gerektiini öngören bir bölüm de yer ald.

Bu tasarnn yasalamasndan sonra 60 gün içinde Savunma Bakannn, Dileri Bakanna danarak Türkiye ile ABD arasndaki ilikilere dair Kongrenin ilgili komitelerine kapsaml bir rapor sunmas istendi ve bu rapor tamamlanmadan Pentagonun Türkiyeye Kongrenin onayna tabi herhangi bir d silah satna onay veremeyecei snrlamas getirildi.

Trumpn onay bekleniyor

Tasarnn onay için ABD Bakan Donald Trumpn masasna gelmeden önce Konferans Komitesi olarak bilinen ortak bir komisyonda tek yasa tasars haline getirilmesi gerekiyor.

Mays ay sonunda Temsilciler Meclisinde kabul edilen bütçe tasarsnda da benzer ekilde Türkiye ile ilgili olarak S-400 füze savunma sistemleri ve F-35 sava uça ile ilgili bölümlere yer verilmiti.

Ana Sayfaya Git