İsveç'te Hz. Muhammed'e hakaret eden Meclis Adalet Komite Başkanı'na muhalefetten istifa çağrısı

İsveç'te Hz. Muhammed'e hakaret eden Meclis Adalet Komite Başkanı'na muhalefetten istifa çağrısı

Haberler 28.07.2023 - 00:19 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 00:19

Jomshof, Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarını önlemek için İsveçte yaşayan Müslümanlardan gelen diyalog çağrılarına sosyal medya hesabından verdiği yanıtta Hz. Muhammede yönelik hakaret içeren ifadelere yer verdi.

Ülkede ana muhalefet Sosyal Demokrat Partisi Başkanı Magdalena Andersson, bu paylaşıma tepki göstererek, Jomshofun derhal Meclis Adalet Komite Başkanlığından istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Andersson, Jomshof birçok kez kitap yakma olaylarını kışkırttı ve İslam dünyasıyla doğrudan çeşitli polemiklere girdi. İsveçin güvenliği için Richard Jomshof, Adalet Komitesi Başkanı görevini derhal bırakmalı. ifadelerini kullandı.

Sosyal Demokrat Parti Dış Politika Sözcüsü Morgan Johansson da Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, Jomshofun görevinde kalamayacağını ve istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

İslam dünyası ile İsveç arasında yaşanan kutsal kitap yakma krizine dikkati çeken Johansson, Jomshofun krizi derinleştirdiğini ve görevinden istifa etmesi gerektiğini vurguladı.

İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ise Jomshofun paylaşımına yorum yapmayacağını ve kendisinden başkasının sorumluluğunu almayacağını dile getirdi.

Öte yandan Jomshof dün de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türk asıllı siyasetçi İsveç Farklı Renkler Partisi (Nüans) Başkanı Mikail Yüksele ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunmuştu.

Yüksel, Kuran-ı Kerim yakılma olayları yasaklanana kadar Müslüman ülkelerin İsveç mallarını boykot etmesini sosyal medya hesabından duyurmuştu.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jomshofun kendisini daha önce de görüşlerinden dolayı vatan haini ilan ettiğini belirterek, Jomshof hakkında suç duyurusunda bulunduğunu aktardı.

- Stockholmde İsrail Büyükelçiliği önünde Tevrat, İsveç Parlamentosu önünde Kuran-ı Kerim yakma izni

Öte yandan İsveç devlet televizyonu SVT, 50li yaşlarda bir kadının, cuma günü Stockholmdeki İsrail Büyükelçiliği önünde Tevrat yakmak için polisten izin aldığını duyurdu. Polis, kadının yanı sıra üç kişinin de gösteride yer alacağını belirtti.

AA muhabirinin emniyet kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ülkede daha önce de Kuran-ı Kerim yakan Irak asıllı Salwan Momikaya da 31 Temmuzda İsveç Parlamentosunun önünde Kuran-ı Kerim yakma izni verildi.

İsveçte son olarak 20 Temmuzda Momika, Irakın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerimi ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Ana Sayfaya Git