İtalya'da okullar salgında vaka artışına rağmen yeniden açıldı

Kovid-19 salgınında vakaların yeniden hızla arttığı İtalya'da yılbaşı tatili sonrası pek çok bölgede ilk ve orta dereceli okul, bir süreliğine uzaktan eğitime geçilmesi taleplerine karşın bugün yeniden açıldı.

Haberler 11.01.2022 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Roma

Salgnn dördüncü dalgasnda Omicron varyant sebebiyle Kovid-19 vaka saylarnn hzla yükseldii talyada okullarn ylba tatili sonras bugün yeniden açlmas tartma konusu olmaya devam ediyor.

talyan basnnda yer alan haberlerde, son bir haftada 200 bin snfta artan vakalar sebebiyle uzaktan eitime geçildii belirtildi.

Haberlere göre, vaka saysnn örenci ve öretmenler arasnda hzla yükselmesi ve pek çok yerde öretmenlerin karantinada olmas gibi nedenlerden okul müdürlerinin, yerel yöneticilerden ve hükümetten bir süreliine uzaktan eitime geçilmesi talepleri devam ediyor.

Söz konusu çarlara olumsuz yant veren Eitim Bakan Patrizio Bianchi, Rainews24 kanalna yapt açklamada, ülkede her eyin açkken, okullarn kapatlan tek yer olmayacan çünkü buralarn güvenli olduklarn savundu.

Bakan Bianchi, Öretmenlerin ve örencilerin büyük ksm, okula geri döndü. Durumu gözlemliyoruz ve ilk sonuçlar öleden sonra elde edeceiz. Açk olan u ki okul yeniden balad. dedi.

Bianchi, katld bir radyo programnda da okullarn kapatlmasnn toplumsal yaamda skntlara yol açacan ifade etti.

Hükümetin okullarn yeniden açlmasna ilikin srarna karn, ülkede bugün Sicilya ve Campania bölgelerinde, bölgesel yönetimlerin kararyla okullar açlmad.

Hükümetin, okullarn açmayan bölgelerin bu kararn durdurmaya yönelik giriimlere balad da basna yansd.

Örenciler, bir süreliine uzaktan eitimden yana

Ülkenin büyük kentlerinden Milanodaki Giovanni Berchet Lisesi örencilerinden Luca Innocenti, AA muhabirine yapt açklamada, Okullarn yeniden açlmasnn öneminin farknda olmakla beraber içinde bulunduumuz koullar göz önünde bulundurmak gerekiyor. Belki de okullarn açl için birkaç hafta beklemek daha uygun olurdu. Snflarda da her zaman maske takmak zorundayz ancak Ffp2 mi yoksa cerrahi maske mi olmas gerekiyor belli deil. Halen açk olmayan baz noktalar var. ifadelerini kulland.

Bir baka örenci Silvia Villa da Bugün karantinada olan ya da test yaptrmay bekleyen pek çok öretmen var. Snflarda bu tür durumlarla sk sk karlalyor ve telafi edilmesi gereken çok fazla bo saat oluuyor. dedi.

Villa, snflarda maske takmalar gerektiini ayrca snflarn boyutlar sebebiyle sralar arasnda gerçek anlamda bir metrelik mesafe olmasna müsaade etmediini söyledi.

Okul Müdürü Domenico Guglielmo ise halihazrda yürürlükte olan düzenlemelere göre hareket ettiklerini ve durumun nasl gelieceine bakacaklarn belirtirken, kurallar gerei u anda bir snfta 3 pozitif vakaya rastlanmas durumunda uzaktan eitime geçildiini hatrlatt.

talyada dün itibaryla son 24 saatte 155 bin 659 yeni Kovid-19 vakas tespit edilmiti. Ülkede, aktif pozitif vaka says 1 milyon 943 bin 979 olarak açklanmt.

Ana Sayfaya Git