ITC'den Kerkük için "özel federasyon" kararını uygulama çağrısı

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük'ün yönetim şekline ilişkin, "Kerkük için 'özel federasyon' modelini destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberler 05.10.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kerkük l Meclisi Üyesi ve ITC Sözcüsü Ali Mehdi, AA muhabirine açklamalarda bulundu.

Kerkük için çözüm istediklerini kaydeden Mehdi, Türkmenlerin hiçbir zaman Kürt dümanl yapmadn hiç kimseye kar da silahl mücadele yoluna girmediklerini söyledi.

Mehdi, Irakn bugünkü haline gelmesinin en büyük nedeni ABDnin bilinçli olarak yürüttüü yanl siyasetidir. ABD hiçbir zaman Irakn birliini ve refahn istemez. diye konutu.

Irakta 2003 ylnda ii ve Kürt gruplarn arlkta olduu bir hükümet kurulduunu kaydeden Mehdi, Sünnilerin ise dlandn belirtti. Dlanmaya bal olarak bu süreçte de El Kaide ve farkl terör örgütlerinin ortaya çktn anlatan Mehdi, bu örgütlerin ABD ve dier ülkeler tarafndan desteklendiini ifade etti.

Mehdi, Bütün Irakta bir genel müdürümüz, valimiz, meclis bakanmz yok. Halbuki bizim gerçek nüfusumuz Irak genelinde Kürtlerin üçte ikisi kadar. Türkiye, ABD ile 2003te Iraka girseydi, 1 Mart tezkeresi kabul edilseydi ve sava kazansayd, bugün Irakta 6 milyon Türkmen olacakt. Türkmenler Saddam döneminde Araplat, Barzani de 2003ten bu yana bize yönelik Saddam gibi bir siyaset uygulad. (Nüfus politikasnda) Saddamdan hiçbir fark yok. O da Kürtletirdi. 300 bin ile 500 bin civarnda Kürt nüfus, kente geldi. deerlendirmesinde bulundu.

Kendisinin Kerkükte bulunan ahsi arazisi de dahil olmak üzere yüzlerce dönüm Türkmen arazisinin Kürtler tarafndan igal edildiini söyleyen Mehdi, bu arazilerin tapusu bulunmasna ramen Kerkükte yasa ilemediini vurgulad.

Kerkük Valisi Necmettin Kerimin Irak yönetimi tarafndan görevden alndn hatrlatan Mehdi, ancak Kerkükte yasa yerine gücün sözünün geçtiine iaret etti.

Iraka 2014 ylnn Haziran aynda DEAn girdiini anmsatan Mehdi, DEA, Irakta iki gruba yarad. Bir Kürtlere, bir de rana. Bu gerçek. 2014ten önce rann Kerkükte, Tuzhurmatuda, Musulda nüfuzu yoktu. dedi.

Pemergelerin 2014ten önce Kerkükten Erbile doru 40 kilometre uzakta olduunu hatrlatan Mehdi, u an ise Kerkükün tamamna girerek 60 kilometre içeride bulunduklarn dile getirdi. Mehdi, pemergelerin üç senedir Kerkükün etrafnda hendek kazarak snr çizdiini belirtti.

Mehdi, unlar kaydetti:

Barzani atele oynad. Türkiye, ran ve Irak birletirdi. u anda snrda tatbikat var. Ama bunun karsnda bu üç devlet durabilir mi? ABD ve srail var. ABDnin referanduma kar olduu falan, böyle bir ey yok. ABD, srail ve Avrupann bu referandumu istemedii doru deil. Bunlarn istedii Türkiye, Irak, Suriye ve ran parçalamak, bölmek. Kiminle? Taeronlarla. Kim var taeron, DEA var, Barzani var, var yani. Maalesef bunun da en büyük cezasn biz çekiyoruz. DEA nereye girdi, Türkmen bölgeleri ve Telafer. Telafer yüzde 100 Türkmen bölgesi. 300-350 bin nüfusu var. u an 300-400 bin civarnda Kerbela, Necef, Kerkük, Kuzey Irak, Ankara ve stanbulda Türkmen göçmen var.

Irak hükümetinin hiçbir Türkmen köyünü DEAtan kurtardktan sonra onarmadn bildiren Mehdi, TKAnn bu yardmlar yaptn vurgulad. Mehdi, Türkiyenin Iraka yapt yardm bugüne kadar hiçbir devletin yapmadn söyledi.

- Türkiye olmazsa biz (Türkmenler) yokuz

Kerkük için özel federasyon modelini desteklediklerini ifade eden Mehdi, bunun Irak Anayasasna da uygun olduuna dikkati çekti. Mehdi, Kerkük Vilayet Meclisinde 2006da alnan özel federasyon kararnn hala geçerli olduuna iaret etti.

Irakta ii yönetiminin baarsz olduunu vurgulayan Mehdi, bu yüzden Kerkükün hala elektrik ve altyap gibi sorunlarla boutuunu anlatt. Mehdi, Kerkükteki seçmen kütüklerinin dahi sahte olduunu savundu. Kerkükte gayrimeru referanduma katlm orannn yüzde 20yi geçmediini dile getiren Mehdi, ancak farkl ekilde yanstldn aktard.

Mehdi, Kerkükün gelecei yalnzca Irakn elinde deil. Kerkükün geleceinde Türkiyenin etkisi var, ABDnin etkisi var, rann da biraz var. Biz bugün burada yayorsak Türkiyenin sopas sayesinde. Türkiye olmazsa biz yokuz. ifadelerini kulland.

IKBYdeki gayrimeru referanduma ilikin Mehdi, Bu referandumu uygulayamazlar. Türkiye gibi, biz bu referandumu yok sayyoruz. dedi.

Baskya artk dayanamadklarn ifade eden Mehdi, ilçe meclisi, polis tekilat veya istihbarat, nerede bir Türkmen görevli varsa öldürüldüünü ve bunlarn faili meçhul kaldn söyledi. Mehdi, bunun sonucunda da Türkmenlerin göçe zorlandn kaydetti.

- Üç ülke birlikte çalmal

Mehdi, gayrimeru referanduma ilikin, Türkiye, bunu durdurmazsa bu i Türkiyeye gider. uyarsnda bulundu.

Türkiyenin IKBY ile yllk yaklak 10 milyar dolarlk bir ticareti olduunu anmsatan Mehdi, Ama Türkiyenin milli güvenlii daha önemli. Birinci srada milli güvenlik, sonra da Türkmenler. diye konutu.

Türkiye, ran ve Irakn gayrimeru referandum yüzünden tehlike altnda olduunu ifade eden Mehdi, üç ülkenin bu konuda birlikte çalmaya devam etmesi gerektiini dile getirdi.

Mehdi, Türkiyenin Türkmenlere kar fiili bir müdahale olmas durumunda askeri operasyon yapaca açklamasnn ardndan Türkmen bölgesine kimsenin girmeye cesaret edemediine dikkati çekti.

Türkmenler arasnda bölünmülük olmadnn da altn çizen Mehdi, mezhepçiliin Türkmenlere hiçbir yarar salamayacan vurgulad.

Ana Sayfaya Git