IUC Kurucu Başkanı Azizoğlu'nun Irak temasları

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Türkler, Araplar, Kürtler, Acemler, Türkmenlerin bu bölgenin paydaşları olduğunu ve İslam dünyasında birlikte yaşama kültürünü yaymaya çalıştıklarını belirtti.

Haberler 27.04.2018 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Azizolu, Erbil ve Duhok kentlerinde akademik camia ile bulutuklarn ve önemli toplantlar yaptklarn söyledi. Resmi temaslarda bulunduklarn da aktaran Azizolu, IUCnin bölgede ciddi bir saygnl olduunu ifade etti.

Iraktaki izlenimlerine de deinen Azizolu, ülkenin terör örgütü DEA saldrlar sonucu büyük hasar gören bölgelerinde Türkiyenin insani yardmlarla birlikte eitimden kültüre birçok alanda katk sunduunu hatrlatt.

Azizolu, slam dünyasnn Türkiyeden büyük beklentileri olduuna iaret ederek, Kürt kardelerimizin de bizden çok yüksek beklentileri var. Bizler ayn kültürü, dini deerleri ve kavramlar paylayoruz. Buradaki Kürt örenci kardelerimizin de lisans, master ve doktora eitimlerini Türkiyede yapmalarn ve Bat toplumlar içinde asimile olmamalarn istiyoruz. diye konutu.

- Kültürel balarmz dnda kardelik bamz da var

Irakta birlikte yaama kültürünü desteklediklerini vurgulayan Azizolu, öyle devam etti:

Suriye dahil bizim payda olduumuz bu corafyadaki sorunlarn tamam Türkiye Cumhuriyeti devletini ilgilendiriyor. ç güvenliimizi ilgilendiriyor. Bizim kültürel balarmz dnda kardelik bamz da var. Bizler Türkler, Araplar, Kürtler, Acemler, Türkmenler bu corafyann paydayz. Bu corafyada yaamaya mecburuz. Bu corafyada ve slam dünyasnda birlikte yaama kültürünü yaymaya çalyoruz.

Iraktaki Kürtleri önemsediklerini dile getiren Azizolu, Türk milletinin bireyi ve bir Müslüman olarak buradaki Kürt kardelerimizi çok önemsiyoruz. Buradaki kardelerimizi Türkiyenin sadk bir komusu olarak görüyoruz. Akademik ve kültürel alanlar halklar ve toplumlar arasnda birletirici unsurdur. Bunu, binann salam kolonlar olarak görüyoruz. O açdan bizler bu corafyada Osmanlnn deer ve kavramlarn da tayan bir milletiz. Bizim misyon ve vizyonumuz da var. deerlendirmesinde bulundu.

Irakn Enbar, Diyala, Tikrit, Salahaddin ve Musul kentindeki üniversitelerin kalknmas için katkda bulunmay arzu ettiklerini belirten Azizolu, bu konuyla ilgili Milli Eitim Bakanl ve Yükseköretim Kuruluna (YÖK) bir rapor sunacaklarn ifade etti.

Azizolu, Irakn Duhok kentinde açlan IUCnin ilk yurt d ofisiyle ilgili de unlar kaydetti:

Duhok ilindeki ofisimiz, Duhok Rektörü Prof. Dr. Muslah Duhokinin teklifiyle açtmz bir ofistir. Üniversite tarafndan lojistik destei ve personelinin saland bir çalma ofisi olacak. Türkiye ile irtibatl olan, okumak isteyen, bilgi almak isteyen akademisyenlerin tamamnn bu ofisimizden yararlanarak katk alp katk verilecek önemli bir çalma ofisi olduunu düünüyorum. Burada milli ve manevi deerlerimizle ilgili çalmalar yapyoruz.

Ana Sayfaya Git