Jeffrey'den Suriye'de "güvenli bölge" açıklaması

"Türklerle siyasi yönleri de olan askeri bir anlaşmamız var. Mültecilerin dönüşü dahil daha fazla konuyu konuşmaya hazırız. Bu askeri anlaşmayı mümkün olduğunca dürüstçe ve hızlı bir şekilde uyguluyoruz"

Haberler 28.09.2019 - 09:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDnin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriyede güvenli bölgenin oluturulmasna ilikin, Türklerle siyasi yönleri de olan askeri bir anlamamz var. Mültecilerin dönüü dahil daha fazla konuyu konumaya hazrz. Bu askeri anlamay mümkün olduunca dürüstçe ve hzl bir ekilde uyguluyoruz. dedi.

Jeffrey, New Yorkta düzenledii basn toplantsnda Suriyedeki gelimelere ilikin açklamalarda bulundu.

Suriyede rejimin hala askeri zafer kazanmay hedeflediini ancak bask altnda olduu için Anayasa Komitesini kabul ettiini ve siyasi çözüme kaplar araladn belirten Jeffrey, Bu noktada sembolik ve bu yüzden basky devam ettirmemiz gerek. ifadesini kulland.

Türkiyenin Suriyenin kuzey dousunda oluturmay planlad güvenli bölgeye ilikin de deerlendirmede bulunan Jeffrey, unlar söyledi:

Türkiye ile bu konuda bir süredir çalyoruz. Birçounuzun bildii gibi 2014te DEA kart koalisyonun parças olarak temelde PKK balantl birçou YPG/PYDli yerel güçlere destek vermek için Suriyeye girdik, buraya daha sonra Arap savaçlarn da katld SDG de dahil oldu ve çok etkiliydi. 2018de ilkbaharn sonlarna doru Türker ile Münbiç konusunda anlamaya çaltk çünkü Türkler hakl olarak PKK yüzünden 1984ten beri binlerce kiiyi kaybettii ve PKK ile balar olan güçler konusunda endieleri var. Suriyenin kuzey dousundaki insanlarla konutuk, birçok grup var ve hepsi de öyle ya da böyle Türklerin endielenmek için bir nedeni olduunu anlyor. Türklerin elbette askeri seçenei var. Bunu, Afrinde Cerablusta ve el-Babda PKK unsurlarna ve PKK ve DEAl olduunu düündükleri unsulara kar yaptlar. Her ikisine de saldr düzenlediler.

Jeffrey, Suriyenin kuzey dousunda güvenlii ve istikrar samak, DEAa kar mücadeleyi devam ettirmek ve Türkiyenin ve yerel güçlerin endielerini gidermek için tüm taraflarla güvenli bölge teklifini görütüklerini ve buna YPG güçlerinin ve ar silahlarn konum ve faaliyetlerine göre farkl mesafelere çekilmesinin de dahil olduunu aktard.

Türkiye ve ABDnin ortak kara devriyesine baladn ve 4 ortak helikopter uçuunun da gerçekletirildiini ifade eden Jeffrey, Bu devam edecek ve genileyecek. Bizce bu bir baar. Elbette Türkler bu konuda daha hzl hareket etmemizi istiyor, çünkü onlarn güvenlik çkarlar söz konusu ama sonuçta bence herkes iyi bir i yapyor. dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ki hafta içinde buradan (güvenli bölge) bir sonuç çkmazsa kendi hareket planlarmz devreye sokacaz. açklamas sorulan Jeffrey, unlar kaydetti:

Türklerle siyasi yönleri de olan askeri bir anlamamz var. Mültecilerin dönüü dahil daha fazla konuyu konumaya hazrz. Bu askeri anlamay mümkün olduunca dürüstçe ve hzl bir ekilde uyguluyoruz. Herkes dier tarafn daha hzl hareket etmesini, daha iyi olmasn istiyor. Bu diplomatik ilikilerde allmadk bir durum deil, ama yine de genel olarak memnunuz. Türklerin endielerini dinliyoruz. Onlara elimizden geldiince cevap vermeye çalyoruz ve Türkiyeye her düzeyde tek tarafl bir operasyonun hiç kimsenin güvenliinde bir iyileme salamayacan açkça belirttik.

Güvenli bölgenin hangi alanlar kapsayaca sorulan Jeffrey, öyle devam etti:

Detaylar üzerinde çallyor ama birçok askeri prensip konusunda anlamaya varld. Güvenli bölgenin belirli derinliklerinden bahsedemem çünkü imdilik bölgeden bölgeye kuzeydouda sadece üçte birini görütük. Bunu üç bölüm halinde yapyoruz ve imdi sadece üçte birini yaptk. Bölgeden bölgeye u ya da bu nedenle deiiyor ve buna üçüncü ülkenin askeri güçlerinin güvenlii ya da orada dolaan dier güçler de dahil. Faaliyete bal olarak, YPGnin geri çekilmesi, ar silahlarn çekilmesi, ABD-Türkiye ortak devriyesi ve hava hareketine bal deiken derinlikler var.

Jeffrey, Münbiç konusunda ise Türkiye ile farkl bir anlamalar olduunu ve buna mültecilerin geri dönüünün de dahil olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git