Kıbrıs müzakerelerinde kritik Cenevre zirvesi

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde sürdürülen müzakereler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in katılımıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde devam edecek.

Haberler 09.01.2017 - 08:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Moller ile BM Genel Sekreterinin Kbrs Özel Danman Espen Barth Eidenin ev sahipliinde yarn balayacak müzakerelerde, taraflarn 11 Ocakta kendi haritalarn sunmas bekleniyor.

Müzakerelerin ardndan 12 Ocakta, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve ngilterenin de katlaca uluslararas konferans düzenlenecek. Konferansa BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile gerekli görülmesi halinde dier ilgili taraflarn temsilcilerinin de katlmas bekleniyor.

Uluslararas medyann youn ilgi gösterdii sviçredeki müzakerelerin üçüncü turunda, BM Cenevre Ofisi yetkilileri, adadan ve dier ülkelerden gelecek gazeteciler için basn odas hazrlad. Müzakerelerin gerçekletirilecei BM Cenevre Ofisi ayrca dünya basnna görüntü ve fotoraf servisi yapacak.

- Mont Pelerindeki müzakerelerden sonuç alnamamt

Kbrsta yaanan soruna çözüm üretmek, adada kalc bar ve istikrar salamak amacyla yürütülen müzakereler geçtiimiz yl sviçrenin Mont Pelerin kasabasnda 7-11 ve 20-21 Kasmda iki turlu olarak gerçeklemiti.

BMnin eski Genel Sekreteri Ban Ki-munun da katlmyla olumlu havada balaan Mont Pelerindeki müzakerelerin ilk turunun sonunda Rum lider Anastasiadis, masada Türk tarafnn açlmlar karsnda zamana ihtiyac olduunu ifade etmi, Türk heyetinin Anastasiadisin bu talebini kabul etmesiyle taraflar 20 Kasmda sviçrede yeniden bir araya gelme karar alarak müzakerelere bir hafta ara verilmiti.

Mont Pelerindeki müzakerelerin ikinci turunda da Rum tarafnn ar taleplerde bulunmas ve uzlamaz tavrlarndan dolay sonuç alnamad. Diplomatik kaynaklar, Cumhurbakan Aknc liderliindeki Türk tarafnn müzakerelerde son ana kadar sürdürdüü iyi niyetin karlnda bekledii admlar Rum tarafndan göremediini bildirmiti.

- Türk tarafnn toprak kriterleriyle ilgili teklifi yüzde 29,2

KKTC Cumhurbakanl Sözcüsü Bar Burcu müzakerelerin sonuçsuz kalmasnn ardndan Mont Pelerinde düzenledii basn toplantsnda hayatnn en büyük hayal krklklarndan birini yaadn dile getirmiti.

Sözcü Burcu, toprak kriteriyle ilgili Türk tarafnn teklifinin yüzde 29,2 olmasna ramen müzakerelerde Kbrs Rum tarafnn taleplerinin adil olmadn belirterek, Sayn Cumhurbakanmzn ve ekibimizin bir bütün olarak çözüme yönelik ortaya koyduu performansn ve iradenin yarsn göstermi olsalard imdi baka eyler konuuyor olabilirdik. ifadesini kullanmt.

Liderler, kasm aynda Mont Pelerinde gerçekletirilen zirvenin istenilen sonucu vermemesinin ardndan 1 Aralkta adada bir araya gelerek, müzakerelere devam ve ocak aynda Kbrs ile ilgili uluslararas bir konferans gerçekletirme karar almt.

Cumhurbakan Aknc ve müzakere heyeti, Cenevredeki görümelere katlmak üzere ada basnyla birlikte bugün KKTCden ayrlacak.

Kbrsta müzakereler, KKTC Cumhurbakan Akncnn göreve gelmesinin ardndan BM Genel Sekreterinin Kbrs Özel Danman Espen Barth Eidenin arabuluculuunda 15 Mays 2015te yeniden balamt.

Ana Sayfaya Git