Kıbrısta barışçım ilişkiler mümkün!

"Hem Kıbrıslı Türkler ile Rumlar, hem de Türkiye ile Yunanistan arasında ve bölge ulusları arasında da yeni, barışçıl ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler tesis etmek mümkündür"

Haberler 07.08.2019 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbakan Mustafa Aknc, Hem Kbrsl Türkler ile Rumlar, hem de Türkiye ile Yunanistan arasnda ve bölge uluslar arasnda da yeni, barçl ve karlkl yarara dayal ilikiler tesis etmek mümkündür. dedi.

Cumhurbakan Aknc, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezi kabul etti.

Cumhurbakanlnda gerçekletirilen görümeye, Türkiyenin Lefkoa Büyükelçisi Ali Murat Baçeri ile heyetler katld.

Cumhurbakan Aknc, ziyaretin basna açk ilk ksmnda, Dou Akdenizdeki enerji konusunun, bara ve huzura hizmet eden bir araç olduunu söyledi.

Enerji yataklar konusunun, bölgede ve özellikle Orta Douda toplumlar ayrd ve savalara neden olduunun altn çizen Aknc, öyle devam etti:

Ancak bu kötü tarih bölge halklarnn kaderi deildir, bunu deitirebiliriz. Corafyay deitiremeyiz ama bu kötü gidii deiebiliriz. Yeni ilikiler tanmlayabiliriz. Hem Kbrsl Türkler ile Rumlar, hem de Türkiye ile Yunanistan arasnda ve bölge uluslar arasnda da yeni, barçl ve karlkl yarara dayal ilikiler tesis etmek mümkündür. Bunun yolu diyalog ve ortak komiteler kurulmasndan geçer. birlii ve yararn tüm taraflara getirecei faydalarn idrakinden geçmektedir.

Cumhurbakan Aknc, KKTCnin doal kaynaklar konusunda önerdii ortak komite teklifini Rum tarafnn aceleyle kategorik olarak reddettiini belirterek 9 Austosta yaplacak liderler görümesi sonrasnda olaya bir daha bakma ihtiyac duymalar temennisinde bulundu.

- Biz Türkiye ile birlikte bu aklc yolu yürümeye devam edeceiz

Yabanc diplomatlarla bu öneriyi sunduktan sonra yaplan temaslarda bunun çok yerinde bir öneri olduu yönünde geri dönüler aldklarn vurgulayan Aknc, Avrupa Birlii üyesi baz ülkelerin de bu tespitte bulunduunu dile getirdi.

Cumhurbakan Aknc, öyle devam etti:

Biz Türkiye ile birlikte bu aklc yolu yürümeye devam edeceiz. Herkes de unu bilecek; eer ortaklama fikrine Rum taraf inatla yaklamayacaksa ve kendi yolunu yürüyecekse bizlere de kendi yolumuzu yürümekten baka alternatif brakmadklarnn da bilincinde olacaklardr. Akl yolunda bulumak herkese daha yararl bir ortam yaratmaya adaydr. Ben 9 Austosta bir araya geldiimizde, bu ortak akl ve ortak komitede bulumay önereceim. Bu bölgede dostluun ve barn tüm toplumlara getirecei faydadan bahsedeceim. Umarm yeterli karlk bulsun bu söylemlerimiz. Bartan, dostluktan ve özellikle Türkiye gibi büyük bir devletin dostluundan Kbrsl Rumlarn da Yunanistann da kazanaca çok ey olduuna inanyorum.

- Müzakerelerde ihtiyaç halinde sürece katk salamaya da hazrz

Bakan Dönmez de Türkiye ile KKTC arasnda enerji boyutunda öteden beri temaslarn sürdüünü, arz güvenliine katk salamak amacyla ekonomi alanndaki i birliinin artarak devam ettiini söyledi.

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakan Hasan Taçoyla bugün yapacaklar görümede, bu konular esasl ekilde ele alacaklarn söyleyen Dönmez, asl gündem maddelerinin ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklnn (TPAO), KKTCden alm olduu petrol ve doalgaz arama ruhsat konularnn olduunu dile getirdi.

Bakan Dönmez, unlar kaydetti:

Öteden beri biz KKTCde yaayan soydalarmzn hak ve menfaatlerinin sonuna kadar yannda olduumuzu defaatle ifade ettik. Güney Kbrs Rum yönetiminin kendisini Adann tek sahibi ve yöneticisi olarak görmesini ve tek tarafl admlarn kabul etmediimizi daha önce de ifade etmitik. Bu kapsamda zatalinizin (Aknc) geçtiimiz ay yapm olduunuz teklif son derece yerindeydi. Doal kaynaklarn kurulacak bir ortak komite yoluyla deerlendirilmesini destekliyoruz. nallah kar taraf da teklifinize olumlu yaklaacaktr. Biz doal kaynaklarn, çatmann deil, tam tersine barn ve Adann refahna katk salayacak önemli bir etken olduunu düünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu müzakerelerde ihtiyaç halinde sürece katk salamaya da hazr olduumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Ana Sayfaya Git