"Kıbrıs'ta çözümün adı federal bir yapıdır"

"Yıllardır oluşmuş parametreler çerçevesinde bu (Kıbrıs'ta) çözümün adı iki kesimli, iki kurucu devletli, siyasi eşitlik ve güvenlik içinde yaşanabilecek federal bir yapıdır"

Haberler 24.09.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbakan Mustafa Aknc, Yllardr olumu parametreler çerçevesinde bu (Kbrsta) çözümün ad iki kesimli, iki kurucu devletli, siyasi eitlik ve güvenlik içinde yaanabilecek federal bir yapdr. dedi.

Cumhurbakan Aknc, New Yorka hareket etmeden önce Ercan Havalimannda basn toplants düzenledi.

Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulu çalmalar çerçevesinde yürütecekleri temaslar için New Yorka gittiklerini belirten Aknc, burada en önemli temaslarnn BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile olacan söyledi.

Aknc, Sosyalist Enternasyonel Bakanlk Divan Toplantsna katlacan, Avrupa Birliinden (AB) üst düzey baz yetkililer ve baz ülkelerin dileri bakanlaryla temaslarda bulunacan ifade etti.

Güney Kbrs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile 9 Austosta bir araya geldiklerini hatrlatan Aknc, Guterresin liderleri ayr ayr arayarak Kbrs meselesi için görevlendirdii geçici özel danman Jane Holl Lute ile yürütülen referans kavramlar çalmalarnn tamamlanmasn rica ettiini söyledi.

- Lute ile çalmalarmz yürütme kararn verdik

Cumhurbakan Aknc, öyle devam etti:

Rum taraf 9 Austos bulumasnda, sanki her konuda anlatk, sonra Lute geldiinde her eyi bitirdik ve ondan sonra bir ey oldu ve Aknc geri adm att tutumunda. Böyle bir ey söz konusu deildir. 9 Austostaki bulumada Lute ile çalmalarmz yürütme kararn verdik. Sayn Genel Sekreter davet ederse 3lü bir görümeyi de kabul edeceimizin iaretlerini ve çalmalar yürütme kararlln ortaya koyduk. Ancak 9 Austos görümesinde de maalesef Anastasiadisin, siyasi eitliimizi etkin katlm perspektifiyle, tam ve net bir ekilde kabul etmeye yanamama tavr devam ediyordu. Dolaysyla oradan net bir uzlama çkmas mümkün olmad.

Cumhurbakan Aknc, Luteun yürüttüü çalmalarda Anastasiadisin retçi tavrlarnn, referans kavramlarn net bir ekilde alt alta koyup yazacak bir noktaya ulamay mümkün klmadn söyledi.

Anastasiadisin dün Londrada yapt konumada söylediklerinin kendilerini rencide ettiini kaydeden Aknc, Rum liderin gerçei söylemediini vurgulad.

Cumhurbakan Aknc, ilk günden beri üç temel unsurun referans kavramlarn oluturabilecei kanaatinde olduklarn ve bu tavr New Yorkta da sürdüreceklerini belirterek öyle devam etti:

Bunlardan bir tanesi bizzat Anastasiadisin, KKTCnin Üçüncü Cumhurbakan Dervi Erolu ile imzalad 11 ubat 2014 açklamasdr. Crans-Montanaya gidene kadar gelmi geçmi salanan bütün mutabakatlardr, bizim dönemimiz de dahil, ve Guterres çerçevesidir. Biz, netlik istiyoruz, siyasi eitlik ve etkin katlmn olmasa olmaz olduunun bir kez daha altn çizmek istiyorum. New Yorka giderken Anastasiadise bir çarda bulunmak istiyorum: Bu konu Kbrs Türk halknn olmaz olmazdr, Türkiye böyle istiyor diye deil. çünkü srarla bunu öne sürüyor. Türkiyenin dayatt ve onun için adm atlamad eklinde maalesef kendi kamuoyunu ve dünya kamuoyunu yanltmaya yöneliyor. Bundan bir an önce vazgeçsin. Kbrs Türk halknn bir ortaklk aray içerisinde olduunu, kimsenin hiçbir tarafn aznl olmak istemediini bir kez daha içselletirsin, bunu anlasn.

- çözümün ad federal bir yapdr

Cumhurbakan Aknc, Yllardr olumu parametreler çerçevesinde bu (Kbrsta) çözümün ad iki kesimli, iki kurucu devletli, siyasi eitlik ve güvenlik içinde yaanabilecek federal bir yapdr. Eer bunu baaramazsak, Kbrsta olas gelime bölünmenin kalc hale gelmesidir. Bu gerçekliin altn çizerek buradan ayrlyorum. ki tannm devlet kulaa ho gelse de görünür gelecekte olabilecek bir gelime deildir. dedi.

Aknc, liderlerin New Yorkta Genel Sekreter ile imdilik ayr ayr görümeler yapacan ve Genel Sekreterin önerisini göreceklerini söyleyerek 3lü bir görümenin de gündemde olabileceini ancak hemen olmasnn beklenmediini belirtti.

- Biz buna da (5li görüme) kapal deiliz

BM Genel Sekreterinin bu süreçte daha aktif rol almasn beklediklerini vurgulayan Aknc, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve hükümet yetkilileri 5li bir gayriresmi konferansn toplanmasn istiyor. Biz buna da kapal deiliz. yi planlanmas durumunda, hazrlkl olunmas durumunda bunun da yararl olabileceini düünüyoruz. Kbrs Türk taraf olarak ne istediimizi biliyoruz. stediklerimiz BM parametresiyle uyumludur. Sonuçta referandumlarda ne olacana aslnda halk verecek. ifadesini kulland.

Öte yandan Aknc, ucu açk ve sonu gelmez müzakereler döneminin artk geçmite kaldn, bunun BM Genel Sekreterliinin de görüü olduunu söyledi.

Basn toplantsnda, KKTC Cumhuriyet Meclisi Bakan Teberrüken Uluçay ve Salk Bakan Ali Pilli de hazr bulundu.

Ana Sayfaya Git