Kabe, yeni örtüsünü bekliyor

Kutsal şehir Mekke'de yapılan ve tamamlanması 8 ile 10 ay arasında değişen Kisve (Kabe örtüsü), Kabe-i Şerif ile buluşmak için arefe gününü bekliyor.

Haberler 28.08.2017 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kabe örtüsü fabrikasnda yaklak 150 içinin emeiyle farkl aamalardan geçirilerek ve saf ipek kullanlarak yaplan Kisve yetkililere teslim edildi.

Fabrikann Halkla likiler Sorumlusu Faysal Harbi, Kisvenin yapm aamasna dair AA muhabirine bilgi verdi. Kisvenin birtakm aamalardan geçtiini ifade eden Harbi, bunlar fabrikada ipliklerin boyanmas, kuman desenli ve desensiz olarak örülmesi, ayet ve motiflerin el içiliiyle nakedilmesi, ayet ve motiflerin Kisvenin desensiz bölümleriyle birletirilmesi eklinde sralad.

Harbi, Kisvenin Kabe kaps ile beraber 5 parçadan olutuunu belirterek, Kabenin dardan görünen siyah örtüsünün yan sra altnda astarn da bulunduunu ve bunun da sarms ipekten imal edildiini kaydetti.

Boyama ve örülme aamasndan söz eden 32 yllk fabrika çalan Süleyman El-Henibi de ipliklerin ilk olarak beyaz ipek eklinde geldiini, bunlarn ykandn ve ardndan da siyah renge boyandn belirtti.

Boyanan ipliklerin de daha sonra bobinlere sarlarak kuma haline getirilmesi için örme aamasna sevk edildiini aktaran Henibi, ipliklerin burada kuak bölümü sade, dier bölümleri ise desenli olacak ekilde örüldüünü söyledi.

Henibi, tüm ilemlerin ve kontrollerin tamamlanmasnn ardndan da Kisvenin el ilemesi için nak bölümüne gönderildiini ifade etti.

- Naklar, altn kaplama gümü ipliklerle yaplyor

Kuak ve dier naklarn el emei ile yapld bölümdeki içilerden Salih Burey Raddadi de bu bölümde 34 yldan bu yana çaltn dile getirdi.

Kisvenin Kuak, Rukn Yemani, Kabe Kaps, Hacerul Esved ve dier baz bölgelerine el emei ile ayetleri nakettiklerini ifade eden Raddadi, sadece kuak bölümünde 16 el ii parçann yapldn söyledi.

Kisvenin üzerindeki ayet ve naklarn yapm hakknda konuan Raddadi, Bizim bölüme sade olarak gelen ve üzerine el emei ile ayetlerin yazlmas gereken bölümlere önce makineden desen çizdiriliyor. çizilen desen ve yazlara göre alt ksmna sar ipek, üstüne ise altn kaplama gümü iplikler ile yazy yazyoruz. diye konutu.

Arefe günü deitirilen, Kabeden indirilerek yetkililere teslim edilen eski Kisve de genellikle müzelerde sergileniyor, parçalar halinde dünyann farkl yerlerine gönderiliyor.

Ana Sayfaya Git