Kadın ve çocuklar Arakan'daki zulmün asıl mağdurları

Myanmar'da uğradıkları zulümden kaçarak canlarını kurtarmak için Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların çoğunluğunu oluşturan kadın ve çocukları bu ülkede de zorlu bir hayat bekliyor.

Haberler 18.10.2017 - 08:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arakandaki hayatlarn arkalarnda brakarak yanlarna alabildikleri snrl sayda eyayla yola çkan Müslümanlar, dalk bölgelerde günlerce yürüyor, kara ya da nehir snrndan geçip Bangladee geçiyor.

Uluslararas Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, cuma günü yapt açklamada, 25 Austostan bu yana Bangladee gitmeyi baaran Arakanl Müslümanlarn saysnn 536 bine ulatn belirtti.

Yerel kaynaklar ve bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kurulular, Bangladee geçen Arakanl Müslümanlarn yüzde 60ndan fazlasnn kadn ve çocuk olduunu vurgulad.

Bangladeteki kamplarda hijyenin olmamas, gda, temiz su ve barnma imkanlarnn yetersizlii, özellikle hamileler bata olmak üzere kadnlarn ve çocuklarn sal için ciddi tehlike arz ediyor.

Nemli hava ve pis su, ishal ve kolera bata olmak üzere salgn hastalklara davetiye çkaryor.

Bangladeteki salk yetkilileri, ülkeye geçen Arakanl Müslüman arasnda bulunan 42 bin 541 çocuun ciddi salk sorunlaryla kar karya olduu uyarsnda bulunuyor.

Bangladeli yetkililer, 18 bin 523 hamile Arakanl Müslüman kadnn salnn da hijyen ve yeterli gda bulunmamas nedeniyle tehlike altnda olduunu belirtiyor.

- Bakalarnn çocuklarna da annelik ediyorlar

Arakanl Müslüman kadnlar, ailelerini kaybeden çocuklar da Bangladee getiriyor ve onlara sahip çkmaya çalyor.

Bangladeteki kamplar ziyaret eden AA muhabirinin karlat 9 yandaki efika Alam, 4 kiilik ailesinden hayatta kalan tek kii. efika, Arakandaki zulümden kaçan baka bir aile tarafndan bulunup Bangladee getirildi.

efikay Bangladee getiren 3 çocuk annesi Rukiye Ayzul, Herkes köyü terk etmeye çalrken o durmu etraf seyrediyordu. Tüm ailesinin katledildiini anladmzda onu da yanmza almaya karar verdik. diye konutu.

- Öksüz ve yetim çocuklarn tek balarna yaam sava

Arakanda ya da Bangladee geçi srasnda ailelerinden kopan Arakanl Müslüman çocuklar, bu ülkedeki kamplarda tek bana yaam mücadelesi veriyor.

Coxs Bazar Sosyal Refah Ofisi Yardmc Direktörü Pritom Kumar Chowdhury, pazar günü yapt açklamada, 25 Austostan bu yana Bangladee ulaan çocuklardan 12 bin 801i kimsesiz. Bu çocuklarn güvenliinin salanmas amacyla ayr bir kamp kurulmas için çalyoruz. dedi.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, AA muhabirine yapt açklamada, (Bangladeteki) Arakanl Müslüman kadn ve çocuklar, ereflerini bile koruyacak durumda deiller çünkü erkeklerle açk havada ayn yerde kalyorlar. Kadnlar için mahremiyet diye bir ey söz konusu deil. ifadelerini kulland.

Bangladeteki Arakanl Müslüman kadnlarla yapt görümelerde kendisine haftalardr ykanamadklarn ve hijyenik pedlere ulaamadklarn söylediklerini aktaran Schug, Yeni kurulan kamplarda tuvalet yok. Kadnlar hiçbir gizlilikleri ve tbbi yardm olmadan açk havada doum yapyor. Kadnlar, insani yardm almaya çalrken fiziksel ya da sözlü tacize maruz kalyor. ifadelerini kulland.

Arakanl Müslüman çocuklardan birçounun yaknlarnn katledilmesine ahit olduunu ve ciddi travma geçirdiini vurgulayan Schug, çou çocuk günlerce aç kalm, bu nedenle yetersiz beslenme sorunlar var. Birçok çocuk, bata ishal olmak üzere bulac hastalk tehlikesiyle kar karya. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Diyanet Vakf (TDV) Arakanl Mülteciler Acil Yardm Program Sorumlusu brahim Carlos Clavijo da Bangladee geçen Arakanl Müslümanlar için yaplan kamplarda geçici salk merkezlerin kurulduuna iaret ederek Bunun dnda kadnlar ve çocuklar için psikolog destei lazm. nsanlarn artk hiçbir eyden umudu kalmam. Snrn dier yannda yaananlar çok vahim. Bir insann kaldrabilecei, kabul edebilecei eyler deil. dedi.

Kamplardaki çocuklarn bazlarnn ufak çapl medreselerde eitim alabildiini ancak çounun eitimden mahrum olduunu vurgulayan Clavijo, Ayrca konaklama konusunda da ciddi skntlar var. Kamplar dalk alanda kurulmu, düz arazi yok. Arakanl Müslümanlar datlan yardmlar alabilmek için 2-3 kilometre yol yürümek zorunda. diye konutu.

- Arakanl Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahl militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakanda sivillere düzenledii saldrlarda 25 Austostan bu yana binlerce Müslüman hayatn kaybetti. Bölgeye giri çklara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil says tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldrlarda 200den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafndan yok edildi.

Myanmarda 1970lerden bu yana sistematik saldrlarla etnik temizlie maruz kalan yaklak iki milyon Arakanl Müslümann yüzde 84ü çevre ülkelere snd.

Ana Sayfaya Git