Kanada'da mahkeme, İran'ı 107 milyon dolar tazminata mahkum etti

Kanada'nın Ontario eyaletinde görülen davada, mahkeme, Ukrayna uçağını düşüren İran'ı 107 milyon dolar tazminata mahkum etti.

Haberler 05.01.2022 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toronto

rann 8 Ocak 2020de düürdüü Ukrayna Havayollarna ait Boeing 737 tipi ve 752 sefer sayl yolcu uçanda hayatn kaybeden 63 Kanada vatandandan 6snn açt davada karar açkland.

Buna göre, Ontario Yüksek Adalet Mahkemesinden Yargç Edward Belobaba, 6 kurbann varisleri tarafndan paylalmak üzere 100 milyon dolarlk cezai tazminat ödenmesine hükmetti.

Yargç Belobaba, kararnda, aile üyelerine rehberlik, bakm ve arkadalk kayb için 1 milyon dolar ile ac ve strap için de 6 milyon dolar manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

rann yurt dndaki mal varlklarna el konulacak

Davay açan Shahin Moghaddam, Mehrzad Zarei, Ali Gorji ile rann misillemesinden korkan ve isimlerini sakl tutan dier 3 kiinin avukat Mark Arnold, CBCye yapt açklamada, tazminat rakamlarnn tahsili için gerekeni yapacaklarn söyledi.

Arnold, ekibinin Kanada ve yurt dndaki ran varlklarna el koyacan, rann baka ülkelerde petrol tankerleri olduunu ve ailelerin alacan tahsil etmek için hukuk mücadelesine devam edeceklerini ifade etti.

Bu konudaki hukuk mücadelesinin iki farkl boyutta olduuna iaret eden Arnold, Biz bireysel mücadelemizi veriyoruz ancak Kanada hükümeti bu konuda yapmas gerekeni yapmyor. Babakan Trudeauyu, madur ailelerin mücadelesine yardmc olmaya çaryorum. diye konutu.

Ukrayna yolcu uçann düürülmesi

Ukrayna Hava Yollarna ait Boeing 737 tipi yolcu uça, 8 Ocak 2020 sabah Kieve gitmek üzere Tahran Uluslararas mam Humeyni Havalimanndan havalandktan ksa süre sonra dümü, uçaktaki 176 kiiden kurtulan olmamt. Uçakta hayatn kaybedenler arasnda 63 Kanada vatanda bulunuyordu.

ranl yetkililer, önce uçan vurulduu iddialarn kabul etmemi daha sonra Genelkurmay Bakanl, Ukrayna uçann hassas askeri bir noktann üzerinden geçerken insani hata sonucu hava savunma sistemince frlatlan iki füzeyle yanllkla düürüldüünü açklamt.

ran, olaydan yaklak 1 yl sonra 30 Aralk 2020de hayatn kaybedenlerin her birinin ailesine 150 bin dolar tazminat ödeyeceini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git