Kantonlar arasında rejim köprüsü

Türkiye destekli muhaliflerin El Bâb’ı ele geçirmesinden sonra ilçenin güneyinde hızlı bir şekilde ilerleyen rejime bağlı güçler, Menbic’in çevresinde PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin denetimindeki bölgelerin sınırlarına ulaştı.

Haberler 01.03.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Böylece, am yönetimiyle iliki içinde olan PYD/YPG, rejimin yeni ele geçirdii bölge üzerinden Menbiçle Afrin arasnda irtibat imkanna kavutu.

Esed güçleri, El Bbn güneyindeki ilerleyiini sürdürüyor. Rejimin ordusu, Menbicin çevresinde PKK/PYD/YPGnin denetimindeki bölgelerin snrnda olan Cub El Hafi köyünü IDin elinden ald. Böylece, son hafta 22 meskun mahalli IDden alan rejimle, PKK/YPGnin denetiminde bulunan bölgelerin arasndaki ID varl delinmi oldu.

YPGnin ban çektii Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Sözcüsü Talal Silo, rejimin bu ilerleyiine olumlu baktklarn ve her hangi bir çatma tehlikesi görmediklerini ifade etti. Reuterse konuan Silo, bunun sradan vatandalar için faydalarnn olabileceini söyledi:

Ticaret ve vatandalar açsndan bu gelime mükemmel. çünkü imdi Suriyenin kuzeyindeki tüm krsal alanlarn arasnda bir balant var.

Silo, PKK/PYD/YPGnin elindeki Menbic ile rejimin denetimindeki Halep kenti arasnda dorudan bir balantnn olduunu söyledi.

Suriye ordusundan bu gelime ile ilgili herhangi bir açklama yaplmad.

Köprü kurulmas Rusyann adm

Rejim, Menbic yönüne doru Rusyann desteiyle ilerledi. Rusyann Kürt kartn elinden brakmak istemedii bir dönemde bu hamle stratejik bir öneme sahip.

Rusya ve rejim böylece, Suriyenin kuzey dousunda rejimin mevzilerinin de içinde yer ald PYD bölgesiyle am arasnda bir balant kurmu oldu. IDin elindeki bölgeyi TSK ve ÖSOnun ele geçirmesi halinde balant kurulmas ihtimali tamamen ortadan kalkacakt.

Reuterse göre, bu ay adnn yazlmamas kaydyla açklama yapan bir üst düzey Rus yetkilisi, El Bbn güneyindeki Tadef bölgesinin rejim ile Türkiye destekli ÖSO arasnda snr olmas konusunda anlama yapldn söylemiti.

El Bbn güney batsnda rejim ve ÖSO arasnda cephe hatt olumasnn ardndan, 9 ubatta bir Rus uçann bombardman sonucu bölgede görev yapan dört Türk askeri ehit olmu, ardndan taraflar birbirini koordinasyonsuzlukla eletirmiti.

Rusya, Afrin kantonuna rejim bölgesi üzerinden desteini de sürdürüyor.

Rusya bir yandan da diplomasi alannda PYDyi destekliyor. Cenevrede balayan görümelerde PYDnin de yer almasn talep ediyor. 15 ubatta da PYDnin öncülüünde Kürt gruplarn Moskovada toplant düzenlemesine izin verilmiti. Rusya, daha önce de Suriyeli muhalifleri Moskovada bir araya getirmi, bu toplantlara PYDyi de davet etmiti.

Rusya, Rakkada ABD ile ibirlii yaplmasndan rahatsz

Al Jazeeraye konuan diplomatik kaynaklar, Rakkada koalisyon ile Türkiyenn ibirlii yapmas olaslnn Rusyay rahatsz ettiini söylüyor.

Olas bir Rakka operasyonu için TSKnn rotalarndan biri de El Bbn güneyinden Rakka yoluna çkmakt. Ancak rejim, bu yolu kapatm oldu.

Bu durumda TSK ve ÖSOnun bu yoldan Rakkaya ilerlemesi için Rusya destekli Esed rejimiyle koordinasyon salamas gerekecek.

birliinin geçmii

Rejim ile PYD/YPG daha önce askeri ibirlii yürütmütü. Halepin kuzey krsalndaki Kobani bölgesinde ID ile YPG arasnda çatmalarn yaand dönemde rejim YPGye silah yardm yaptn söylemiti. YPG bunu reddetmiti. Rejim yanls televizyon kanallar, muhalifler için terörist gruplar ifadesini kullanrken, YPG güçleri için rejimin destekçi güçleri tanmn kullanyor.

ubat 2016da rejimin Halepin kuzey krsalndaki ÖSO bölgelerine yönelik operasyonlar srasnda YPG de e zamanl olarak ÖSOya saldrmt.

Rejm ordusu, muhaliflerin 3 yönden kuatt rejim yanls Nubbul ve Zehra bölgelerinin ksmi kuatmasna son verirken, YPG biraz daha kuzeydeki Tel Rfata kadar ilerlemi ve Maredeki muhalifleri ID ile beraber kuatmt. Bu operasyonlardan sonra Halepin kuzey krsalndaki ÖSO bölgelerinin Halep kent merkezi ve dlibdeki ÖSO bölgeleriyle balants kesilmiti.

2016nin sonlarnda da benzer bir ibirlii yaanmt. Halep kent merkezindeki muhalif bölgeleri ele geçirmek için ran milisleriyle büyük saldr balatan rejimle ezamanl olarak eyh Maksuddaki PYD/YPG unsurlar da saldrya geçmi ve Bustan El Baa ve Hüllök bölgelerini muhaliflerin elinden almt.

PYD lideri Salih Müslim, YPG Fratn batsna ilk kez geçerek Trin Barajn ele geçirdii srada, 25 Temmuz 2015te Londra merkezli El Hayat gazetesine verdii röportajda, rejimle ibirlii yaplabileceini söylemiti. Suriye Ordusunun Rojavaya dönüüne izin vereceiz. Bu durumda, YPG de ordunun bir parças olabilir. Ancak, ordunun dönüü için yeni bir anlay ve yeni artlarn belirlenmesine ihtiyaç var demiti.

PYDnin kantonlar ve Türkiye

PKKnn Suriye uzants PYD, Suriyenin kuzeyinde 2014te tek tarafl olarak 3 ayr kanton ilan etmiti. Cezire ve Kobani kantonlarn daha sonra birletiren PYD, bu bölgeler ile Afrin kantonu arasnda çorafi bütünlük salamak istiyordu.

YPGnin liderliindeki SDG, Menbici 2016da ABDnin desteiyle ele geçirmiti.

Türkiye bunu engellemek ve IDi de snrndan uzaklatrmak için Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile 24 Austos 2016da Frat Kalkan Harekt ad altnda askeri operasyon balatmt.

PYDnin askeri kolu YPGnin Menbicden çekilmesini isteyen Türkiye, El Bb ele geçirmesi için ÖSOya destek salad. Bu güçler, 23 ubatta El Bbn tamamn denetimi altna alm oldu.

Ana Sayfaya Git