Kassam Tugayları'nın esir takası için elinde tuttuğu İsraillilerden ikisi asker

Tel Aviv yönetiminin serbest bırakılmasını talep ettiği Kassam'ın elindeki İsraillilerin, Oron Şaul, Hadar Goldin, Avera Mengistu ve Hişam es-Seyyid olduğu belirtiliyor.

Haberler 03.06.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin Gazze eridine düzenledii saldrlarn ardndan atekesi kalc hale getirmek için yaplan görümelerde Tel Aviv yönetiminin Hamasn elindeki sraillilerin serbest braklmas talebini dillendirmesi, Hamas ile muhtemel bir esir takas konusunu gündeme getirdi.

srail Savunma Bakan Benny Gantz, 22 Maysta yapt açklamada, abluka altndaki Gazze eridine düzenledikleri saldrlar sonucu tahrip olan bölgenin yeniden inasnn, esir tutulan srail askerlerinin iadesi kouluna bal olduunu belirtti.

Msr stihbarat Servisi Bakan Abbas Kamil de 30 Maysta, atekesin kalc hale getirilmesi ve Gazzenin imarn görümek üzere çkt bölge turunun ilk dura srailde Babakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Görümede Hamasn elindeki srailli esirlerin iade edilmesi talebi de ele alnd.

Hamas Siyasi Büro Bakan Yardmcs Halil el-Hayye ise Abbas Kamil ile yapt görümenin ardndan yapt açklamada, esir takas meselesiyle Gazzenin yeniden imar ve atekes arasnda balant kurulmasn kabul etmediklerini vurgulayarak, esir takasnn dier tüm meselelerden bamsz bir konu olduunu ifade etti.

Bu arada Hamasn Gazze Sorumlusu Yahya Sinvar, srail ile esir takas konusunda ilerleme katedilmesi için önlerinde gerçek bir frsat olduunu söyledi.

Dün yapt açklamada ise Filistin direnii, Hamas ve zzeddin el-Kassam için 1111 saysn iyi kaydedin, daha sonra bunu iyi hatrlayacaksnz. diyen Sinvar, daha fazla ayrntya girmeden ellerindeki srailli esirlerin karlnda 1111 Filistinli esir almak hedefinde olduklar imasnda bulundu.

Hamasn silahl kanad zzeddin el-Kassam Tugaylar, srailin 2014te Gazzeye düzenledii saldrlar srasnda 2si asker 4 sraillinin esir alndn açklamt.

Kassam Tugaylarnn ellerindeki srailler hakknda elde edilen bilgiler ise u ekilde:

Oron aul:

srail kaynaklarna göre, 27 Aralk 1993te dünyaya gelen Oron aul, kuzeydeki En-Nasra bölgesindeki bir Yahudi yerleim biriminde yayordu.

Daha sonra srail ordusuna katlan aul, Gazze snrnda görev yapt. aul, srailin 2014 ylnda Gazze eridine düzenledii saldrlarda aktif görev üstlendi.

srailli asker, Hamasn askeri kanad zzeddin Kassam Tugaylar tarafndan 20 Temmuz 2014te Gazzenin dousunda srail ordusuna kar düzenlenen bir operasyon srasnda alkonuldu. Söz konusu operasyonda 14 srail askeri de öldürülmütü.

Kassam Tugaylar daha sonra yaymlad bir videoda srailli askeri esir aldklarn duyurdu. srail ise aulun öldürüldüünü açklad. Ancak ailesi srailin bu açklamasn kabul etmedi.

Hamas, o zamandan bu yana aul ile ilgili baka bilgi paylamad.

Hadar Goldin

Eski srail Savunma Bakan Moe Yalonun kuzeni olduu belirtilen Hadar Goldin ise 18 ubat 1991de dodu.

Kassam Tugaylar, Goldini de yine 2014 ylndaki srail saldrlar srasnda Gazze eridinin güneyinde esir ald.

srail, Goldinn kaçrlmasna karlk Refah kentinde sivil bölgeler de dahil youn hava saldrlar gerçekletirdi. Saldrlarda aralarnda kadn ve çocuklarn da olduu 100ün üzerinde Filistinli hayatn kaybetti.

Avera Mengistu

Etiyopyada 22 Austos 1986da dünyaya gelen Avera Mengistu, 5 yandayken ailesiyle sraile göç etti. Mengistunun ailesi Askalan kentine yerleti.

srailli insan haklar kuruluu Gishann verdii bilgiye göre, Mengistu, 7 Eylül 2014te srail ile Gazzenin kuzeyindeki tel örgüleri aarak Gazzeye girdi. Daha sonra kendisinden haber alnamad.

Mengistunun akli dengesinin bozuk olduunu söyleyen ailesi, bu nedenle Mart 2013te askerlikten terhis edildiini ifade ediyor.

Mengistunun ailesi srail hükümetini, birçok kez oullarn kastl olarak ihmal etmek, siyahi ve Etiyopya kökenli olduu için rkç nedenlerle iadesini talep etmemekle suçlad.

Kassam Tugaylar, Temmuz 2019da yapt basn açklamasnda, srailin alkonulanlara ilikin ara bulucular üzerinden kendileriyle yapt görümelerde Mengistunun iadesini talep etmediini belirtti.

Hiam es-Seyyid

Filistin asll srail kimlii tad belirtilen Hiam es-Seyyidin de Necef (Negev) çölündeki El-Hura köyü sakinlerinden olduu ifade ediliyor.

srailli insan haklar kuruluu Gishann verdii bilgiye göre, Seyyid, 10 Nisan 2015te srail ile Gazze eridi arasndaki tel örgülerde bulduu bir açklktan Gazzeye girdi. Seyyidden o zamandan bu yana haber alnamad.

srail içindeki Filistinli kaynaklardan alnan bilgiye göre, Seyyid, lise eitiminin ardndan Austos 2008de srail ordusunda gönüllü askerlie balad. Ancak Kasm 2008de hizmete uygun olmad gerekçesiyle askerlikten terhis edildi.

Ana Sayfaya Git