Katliam günü unutulur mu?

"Gönülleri parçalayan bir gündür. Neleri hatırlayacaksın? Kardeşini mi? Aileni mi? Arkadaşlarını mı? Hayatını mı? Bin 400'den fazla sivili mi?"

Haberler 20.08.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejiminin kimyasal silah ile bin 400ün üzerinde sivili öldürdüü saldrnn 5. ylnda, katliamdan sa çkanlar ne yaadklar dram unutabiliyor ne de kayplarnn hasretine alabiliyor.

Esed rejiminin 21 Austos 2013 tarihinde bakent amn Dou Guta bölgesinde kimyasal silahla bin 400in üzerinde sivili öldürdüü saldrnn üzerinden 5 yl geçti.

Be yl içerisinde rejim, Kimyasal Silahlar Yasaklama Örgütüne stokunu imha etme taahhütü vermi olsa da birçok kez daha kimyasal silah kullanarak sivilleri katletti.

Dou Guta, iç savata rejimin en kanl katliamlarna ve en sk ablukasna maruz kalan bölgelerin banda geldi.

Rejim ve destekçilerinin zulmü 12 Nisanda sonuç verdi ve muhalifler ile binlerce sivil zorunlu tahliye sürecine boyun edi.

Bu dönemde Suriyenin kuzeyinde muhaliflere ait tek kale olarak kalan dlibe göç eden Dou Gutallar, bata 21 Austos katliam olmak üzere, yaadklar travmalarla kamplarda yaam mücadelesi veriyor.

21 Austos Dou Guta kimyasal silah katliamnn tanklar, dlibde sndklar kamplarda AA muhabirlerine deerlendirmelerde bulundu.

- Babam diri diri gömmü olmaktan endieleniyorum

Kimyasal silah saldrsnn görgü tan ve ambulans oförü Dou Gutal Muhammed Ebu Ahmed, o günü kyamet olarak niteledi.

Ebu Ahmed, Ben babam, kardeimi ve komularm gömdüm. Kardeim bedeni sanki bir buz kalb gibi souktu ama babamn bedeni scakt. Definden sonra aldmz bilgiye göre cesetler ancak 24 sonra defnedilmeli. Devam eden bombardman ve olayn okuyla babam diri diri gömmü olmaktan endieleniyorum. diye konutu.

Gazdan etkilenenleri yer altndaki salk ocaklarna götürdüünü ancak oraya da gazn szdn sonradan örendiini aktaran Ebu Ahmed, Bin yl yaasam ve ölsem, yeniden bin yl yaasam, o günü unutamam. dedi.

- Sralar halinde bedenler dizdik

Ebu Ahmed, ölenleri peyderpey ve toplu ekilde gömdüklerini dile getirerek, unlar kaydetti:

Sralar halinde bedenler dizdik. Üzerinde bir katman toprak onun üzerine tekrar cansz beden ve toprak. Ertesi gün mezarla gittim. Bedenlerden imi ve toprak 5 santimetre yükselmi. makinesi ile toprak attk ve kapattk.

- Küçük bir kyamet günü gibiydi

Saldrda kardeleri ve yeenleri olmak üzere ailesinden 11 kiiyi kaybeden Yaser Süleyman, o gece yaananlar öyle anlatt:

02.00 sularyd. Bombalarn atldn duyduk. Garip kokuyu alnca kimyasal silah olduunu anladk. Herkesi uyarmaya baladk. Baylanlar, azndan köpük çkanlar ve ac içinde çrpnanlar vard. Son baharda dökülen yapraklar gibi insanlar yere dökülmeye balad.

Süleyman saldrdan etkilenenleri yer altndaki salk ocaklarna tadklarn ama kapasitenin dolduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Kimyasal saldr esnasnda bombardman daha youn oldu. Küçük bir kyamet günü gibiydi. Denedik, çok çabaladk. nsanlar hastaneye kaldrmaya baladk ama olmad. Evleri kaplarn krmaya baladk. Banyoda onlarca insanlarn baygn vaziyette olduunu gördük. Dededen toruna kadar tüm aile fertlerinin öldüü evler gördük. nanlacak gibi bir durum deildi.

Gutal Süleyman insanlarn gazdan kaçmak için binalarn üstüne çktn ancak Esed rejiminin çok namlulu roketlerle binalardaki sivillere saldr yapmaya baladn aktard.

Süleyman kendisinin de saldrdan etkilenip, baskn bir uyku hissi ve sinir bozukluu yaadn, halihazrda ise görme bozukluu, zaman zaman da titreme ve geçici hafza kayplar deneyimlemeye devam ettiini belirtti.

Yaad anlar üzüntü içerisinde andn söyleyen Süleyman unlar kaydetti:

Gönülleri parçalayan bir gündür. Neleri hatrlayacaksn? Kardeini mi? Aileni mi? Arkadalarn m? Hayatn m? Bin 400den fazla sivili mi? nsan haklarn savunduu iddia eden örgütler hayvanlar bile insanlardan fazla savunuyor. Katil hala özgür. Bu sessizlik sanki rejime, Daha fazla vur, saldr ve öldür demektir. Ne mahkeme ne ceza. Dou Guta katliam souk, kansz ve sessiz bir katliamd.

Ana Sayfaya Git