Kaybeden Kürtler oldu

Kürt siyasetçi Pencwini: IKBY elindeki toprakların yüzde 45'i merkezi hükümetin eline geçti.

Haberler 27.10.2017 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BR süre önce yaamn yitiren Irak eski Cumhurbakan Celal Talabaniye yaknlyla bilinen Kürt siyasetçi Mehmed Emin Pencwini, Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle (IKBY) merkezi Badat yönetimi arasnda yaanan çatmalar deerlendirdi. Pencwini, Kürdistan bölgesine devlet gibi yaklaan ülkelerin hepsinin, kendi çkarlarn gözettii ortaya çkt. IKBY elindeki topraklarn yüzde 45i, merkezi hükümetin eline geçti dedi.

Türkiyede Kürt sorununun çözümü için yapt ara buluculuk göreviyle bilinen Kürt siyasetçi Mehmed Emin Pencwini, Amerikann Sesine konutu. Merkezi hükümetin 16 Ekim günü Kerkükü almasyla balayan operasyonun, Kürt bölgesindeki siyasete büyük etkisi olduunu söyleyen Pencwini, DEA ile savata Kürtlere destek veren ülkeler, Amerika, Avrupa Birlii özellikle Fransa, talya, Almanya, ngiltere gibi pemergeye gönüllü destek veren bu ülkelerin hiçbir tepkisi olmad. Bu da halkn moralinin bozulmasna sebep oldu. Kürt sorunu, sona geldi; gibi algland. Irak hükümeti, zaferle çkm gibi gösterdi kendini. Irak, kendini baarl gördü. Bunun için tesiri, bölge üzerinde çok oldu dedi.

TOPRAKLARIN YÜZDE 45 MERKEZ HÜKÜMETN ELNE GEçT

Badatn artlarnn yerine getirilmesi durumunda, Kürt sorununun 50 yl geriye gideceini düündüünü dile getiren Pencwini, IKYB elinde bulunan topraklarn yüzde 45i, merkezi hükümetin eline geçti. Kürtlerin morali sadece burada deil; dier ülkelerde de bozuldu. liki içinde olunan ülkelerde yeniden iliki kurulmal. Bu ülkelerle yeni bir siyasete balanmal. Bu yaadklarmz unu gösteriyor. Bölgesel hükümet, Avrupada kuvvetli bir lobi yapmas gerekiyor. Bölgeye gelip, Kürt halkyla buluan dünyann büyük devletleri, Kürdistan bölgesine devlet gibi yaklaan ülkelerin hepsinin kendi çkarlarn gözettii ortaya çkt. Bu ülkelerle yeni bir siyaset balatlmal. Önemli ve siyasi kararlarn alnd yeni bir harekat tarzna ihtiyaçlar vardr diye konutu.

HALK, K SYAS PARTNN PAZARLIKLARININ KURBANI OLDU

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliinden baz kiilerin, Kerkükün, Halep ve Musul ve gibi viran olmamas için merkezi hükümetle ittifak yaptn da anlatan Pencwini, çünkü oraya gelen güçlerle pemergelerin direnebileceini sanmyorum. Bizimkiler, iki parti arasndaki siyasi pazarlklarn kurban oldu. Bu iki güç, birbirini suçlad. Bu iki güç, birbirini töhmet altnda brakt. Arada oluan boluu merkezi hükümet, doldurdu dedi.

ABDNN HABER VE TTFAKI VARDI

ABDnin de yaananlar nedeniyle büyük hata yaptn belirten Kürt siyasetçi Pencwini, unlar söyledi:

Amerikann hatas, Abadi hükümeti ile anlamakt. Tek art, Abadinin rann kontrolünden çkmasyd ama bana göre bu, bir hayaldir. rann eskiden beri plan Badat nasl alrz, Iraka nasl yerleirizdir. ran slam Cumhuriyeti, var oldukça Irak, Suriye ve Lübnan ekonomik, siyasi ve askeri olarak onlarn kontrolünde olacaktr. ABDnin bu saldrdan haberi ve ittifak vardr. Buna göre, Amerikann bu siyaseti doru deil ve baarl olamayacaktr. Sünni ve iiler birbirine asla güvenmez. Amerika, Kürtler nezdinde yeni bir sayfa açmak zorundadr. Sadece Iraktaki Kürtler için deil; dier ülkelerdeki Kürtler için de yeni bir sayfa açmal.

Ana Sayfaya Git