Kazakistan’daki olaylarda gözaltına alınan kişi sayısı 8 bine yaklaştı

Kazakistan’daki olaylarda gözaltına alınan kişi sayısının 7 bin 939’a çıktığı bildirildi.

Haberler 11.01.2022 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kazakistan çileri Bakanlndan yaplan açklamada, ülkede devam eden operasyonda gözaltna alnanlarla ilgili veriler güncellendi.

Açklamada, 10 Ocak itibaryla polis tarafndan gözaltna alnan kii saysnn 7 bin 939a çkt belirtildi.

Almatdaki iki pazar yerinde 207 kiinin gözaltna alnd aktarlan açklamada, söz konusu operasyonda 5 çalnt araba ve bilgisayar, müzik aletleri gibi çalnt mallar ile silahlarn ele geçirildii ifade edildi.

Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi de Almatdaki olaylarda yer alan 2 grubun etkisiz hale getirildiini bildirdi. Söz konusu gruplarn 4-8 Ocakta ehirdeki kamu düzenini bozmaya yönelik olaylarda yer aldklar ve kaldklar yerde silah ile dini kitaplarn bulunduu bilgisine yer verildi.

Öte yandan, Türk Devletleri Tekilatndan (TDT) yaplan açklamada, Kazakistanda meydana gelen terör olaylarnda hayatn kaybedenler için Cumhurbakan Kasm Cömert Tokayevin kararyla 10 Ocak 2022 Ulusal Yas Günü ilan edildi. ifadesi kullanld.

Açklamada bu yas gününde, TDT Genel Merkezinde üye ve gözlemci devletlerin bayraklarnn yarya indirildii belirtilerek, unlar kaydedildi:

Karde Kazakistan halk ve yönetimi ile her zaman dayanma içinde olan TDT, olaylarda hayatn kaybedenlere Allahtan rahmet, yarallara acil ifalar ve ülkenin en ksa zamanda normale dönmesini diler.

Kazakistandaki olaylar

Kazakistann batsnda 2 Ocakta svlatrlm petrol gazna (LPG) yaplan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötületii gerekçesiyle balatlan protesto gösterileri, ülkenin dier kesimlerine yayld.

Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasnda çatmalar yaand. Özellikle ülkenin güneyindeki Almat kentinde polis araçlarn atee veren ve devlet binalarna giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombasyla müdahale etti.

Kazakistan Cumhurbakan Kasm Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuu hükümetin istifasn kabul etti.

Protestolarn yaylmas sonucu ülke genelinde olaanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Göstericilerin kamu binalarn igal etmesi ve silah kullanmas sonucu Nur Sultan yönetimi, güvenlik güçlerine operasyon talimat verdi.

Tokayev, 7 Ocakta ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden salandn belirterek Teröristler hala silah kullanmaya ve vatandalarn mülklerine zarar vermeye devam ediyor. demiti.

Ana Sayfaya Git