"Kendilerine karşı savaşanların ailelerine zarar veriyorlar"

Terör örgütü YPG/PKK'nın sivillere uyguladığı baskılar nedeniyle Tel Abyad'dan kaçıp kilometrelerce yol yürüyerek Türkiye'ye sığınan siviller, yaşadıkları sıkıntıları anlattı

Haberler 18.03.2018 - 13:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin Rakka kentine bal Tel Abyad ilçesinden kaçarak Türkiyeye snanlar, terör örgütü YPG/PKKnn sivillere uygulad basklar anlatt.

Evleri, topraklar ve çocuklar zorla ellerinden alnmak istenen, esir hayat yaayan ilçe halknn büyük bir bölümü, çareyi, snr hattndaki anlurfann Akçakale ilçesine snmakta buldu.

lçe halkndan Hasan Hamed, AA muhabirine yapt açklamada, Tel Abyadda evleri, i yerleri ve arazilerinin bulunduu bir hayat sürdüklerini ancak YPG/PKKnn bölgeye gelir gelmez, bask ve zulümleriyle çirkin yüzünü gösterdiini söyledi.

Teröristlerin, sivilleri, onlarla beraber hareket etmeleri için zorladn, olmayanlara ise bask ve iddet uyguladn aktaran Hamed, öyle konutu:

Ya onlarla birlikte olacaktk ya da bizden istedikleri 10 bin dolar verecektik. Paramz zaten yoktu. Bize bu kadar iyilik yapan Türkiyeye kar da savamak bizlere yakmazd. Mecburen gözümüz yal, vatanmz brakp kaçmaya karar verdik. Bir gece annem, kz kardeim, eim ve çocuklarmla yola çktk. YPG/PKKya yakalanmamak için yaklak 25 kilometre yürümek zorunda kaldk. Gece yamurluydu ve çok zorlu bir yolculuk yaptk. Günlerce yamur, çamur ve soukta yürümekte zorlanan annemle çocuklarm zaman zaman srtmda tayarak Türkiyeye getirdik. Üstümüz bamz çamurlu, aç ve susuz ekilde Akçakaleye geldik. Yolda yamurdan dolay hastalanan annem, kardeim ve çocuum yaklak 10 gün boyunca hastanede tedavi gördüler.

- Türkiye lehine konuma anslar yok

YPG/PKKnn, çocuk genç demeden her evden bir kiiyi zorla almak istediini, vermeyenleri ise cezalandrdn dile getiren Hamed, Amcamn olu Afrinde ÖSO ile YPG/PKKya kar savarken ehit dütü. Bunu duyan teröristler Tel Abyadda bulunan amcam, eini ve kzlarn alarak Sizin olunuz nasl bize kar savar diyerek cezaevine koydu. Yaklak 15 gündür amcam ve ailesinden haber alamyoruz, öldüler mi, yayorlar m, kimse bilmiyor. ifadelerini kulland.

Terör örgütünün bölgede zaman zaman düzenledii toplant ve programlara insanlar zorla getirip, Türkiye aleyhine slogan attrp konumalarn istediini anlatan Hamed, orada yaayan insanlarn, örgütün aleyhinde veya Türkiye lehine konuma anslar olmadn, buna uymayanlarn cezalandrldn dile getirdi.

Afrinde mücadele eden Türk askerine ve ÖSOya baar temennisinde bulunan Hamed, nallah oray temizledikten sonra Tel Abyad bölgesini de terörden temizlerler. Eer bugün Türk askeri Tel Abyada girse, buradaki Suriyeliler ve oradaki mazlum Suriye halk olarak en önde gitmeye ve Türk askerinin yannda olmaya hazrz. dedi.

- Hefyen: Türkiyenin desteiyle inallah evlerimize döneceiz

Snmaclardan smail Hefyen de Tel Abyad bölgesinin, Arap halkndan olutuunu ancak terör örgütünün geliiyle ilçenin demografik yapsnn deitiini vurgulad.

Göçe zorlanan ailelerden bazlarnn, imkanlar olmad için çadrda yaamak zorunda brakldklarn anlatan Hefyen, öyle konutu:

Bu insanlarn günah, terör örgütü YPG/PKKya aittir. Allahn izni ve Türkiyenin de desteiyle inallah evlerimize ve topraklarmza döneceiz. Oradaki akrabalarmzn çocuklarn zorla alarak Afrine götürüp, Türk askeri ve ÖSOya kar ön saflarda savatryorlar. Bu çocuklardan vefat edenleri ise ayr bir mezarla defnederek ayrcalkl bir kii olarak gösterip, ailesine de para desteinde bulunuyorlar. çocuunu vermek istemeyenler ya belli bir miktarda para verecek ya da ilçeyi terkedecek. Bunlar yapmayanlar ise cezaevlerine atlyor.

- Teröristlere kar savarken yaralandk

ÖSO saflarnda bir süre komutan olarak görev yaptn ancak YPG/PKKnn bölgeyi igal etmesi üzerine zor durumda kaldklarn anlatan Hefyen, unlar kaydetti:

Beraberimdeki baz arkadalarla YPG/PKKya kar çkp silahl çatmaya girdik. çatmada olum yaralannca Türkiyeye getirip braktktan sonra tekrar arkadalarma yardm etmek için döndüm. Bu sefer de ben yaralandm. Bir süre yaral olarak bekledikten sonra arkadalarm beni Türkiyede hastaneye getirdi. Uzun süren tedavimin ardndan tekrar ayaa kalktm çok ükür. Allah Türk halkndan raz olsun.

Ana Sayfaya Git