Kerkük arayı açtırdı

IKBY'deki hakim iki siyasi parti, Bağdat yönetiminin kontrolündeki Kerkük üzerinde yaptıkları güç çekişmesi nedeniyle 6 aydır görüşmelerin gerçekleştirildiği Erbil'deki koalisyon hükümetinin kurulmasına engel oluyor.

Haberler 28.02.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakta yer alan Kerkükün merkezi hükümetin kontrolüne geçmesine ramen, kent üzerinde güç çekimesi Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki (IKBY) hakim iki siyasi partinin koalisyon hükümetini kuramamasna neden oluyor.

IKBYde 30 Eylülde yaplan milletvekili seçimlerinin ardndan 45 milletvekili çkararak birinci parti konumundaki eski IKBY Bakan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve 21 milletvekiline sahip Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) arasnda 6 aydr devam eden hükümet kurma görümeleri Kerkük valiliinin pazarlk konusu yaplmas nedeniyle çkmaza girdi.

Koalisyon hükümetini kurmaya çalan KDP, 1,5 yldr ellerinden çkp Badatn kontrolüne geçen Kerkükün Erbildeki hükümeti kurma görümelerinden ayr tutulmasn ve bunun pazarlk konusu yaplmamasn istiyor.

Barzaninin KDPsi Kerkükün durumunun normal olmadn ileri sürerek, kentin normallemesi, Pemergenin dönmesinden sonra bir Kürt valinin seçilip il meclisinin i ba yapabilecei belirtiliyor.

Ancak KDPnin IKBYdeki en önemli orta ve ezeli rakibi olan KYB ise aksi görüü beyan ediyor. Süleymaniye merkezli KYB, Kerkükteki Arap valinin en ksa zamanda görevden alnmas, eski siyasi güçlerin yeniden elde edilmesi için sözde normallemeyi beklemeden partisinden bir valinin seçilmesinde srar ediyor.

Bu iki parti arasndaki Kerkük anlamazl seçimden sonra ilk defa 18 ubatta gerçekletirilen meclis oturumunu KYBnin boykot etmesiyle zirveye çkt.

Oturumda meclis bakan ve yardmclarnn KDP ve üçüncü parti konumundaki Goran (Deiim) Hareketinin desteiyle seçilmesinin ardndan KYB Sözcüsü Latif eyh Ömer, bu süreçten sonra farkl bir tavr sergilemekten kaçnmayacaklarn belirtmi, anlamazln boyutunu gözler önüne sermiti.

- Kerkük konusunda anlamazlk

KDP Sözcüsü Muhammed Mahmud, daha önce KYB ile partisi arasndaki anlamazla ilikin gazetecilere yapt açklamada, hükümet kurulmas kapsamnda KYB ile tüm konularda uzlaya vardklarn ancak Kerkük konusunda farkl görülere sahip olduklarn ifade etmiti.

Hükümet kurulmasnda sil batan görümelere balamayacaklarn vurgulayan Mahmud, unlar kaydetmiti:

Biz (KDP) Kerkük dahil tartmal bölgelerin durumunun normallemesi ve Irak hükümeti ile uzla saladktan sonra Kerkükte vali seçilmesini istiyoruz. KYB ise Kerkükte önce valinin seçilmesini ardndan normallemesi sürecinin olmasnda srar ediyor.

- çatlan kayna 16 Ekim haneti

KYBnin Dilikiler Sorumlusu Sadi Ahmed Pire, katld bir yerel televizyon programnda KDP ile anlamazlklarnn 16 Ekim 2017de Pemergelerin Kerkükten çekilmesinin ardndan Barzaninin partilerini 16 Ekim haneti ad altnda suçlanmasyla balandn söyledi.

Her iki parti arasndaki anlamazlk, Kerkük olaynda partilerinin ihanetle suçlanmasnn arndan KDPnin kar çkmasna ramen 2 Ekim 2018de KYB aday Berhem Salihin cumhurbakan seçilmesiyle zirveye çkt.

KDPnin Kerkük ve cumhurbakan seçimlerinden sonra KYB ile inatlamaya balad belirtildi.

AA muhabirine konuan KYB Bakanlk Konseyi Üyesi Aziz Abdullah, Kerkük konusunun koalisyon hükümeti için yaplan uzla görümelerinin en önemli bal arasnda yer aldn söyledi.

Kerkükte vali adaylarnn olduunu belirten Aziz, Parti içinde Kerkük valisi seçimi konusu için herhangi bir sorun bulunmuyor. dedi.

Aziz, KDP ile bu konuda anlamazlklar olduunu dile getirerek, bunun devam etmesi durumunda sorunlarn derinleecei uyarsnda bulundu.

- Türkmenler durumdan rahatsz

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Ahmet Haydar ise Kerkükün IKBY hükümetinin kurulmas için pazarlk konusu yaplmamas gerektiini söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Kerkük sorununun çözümünün iki Kürt partisi KYB ile KDP arasnda kalmamas gerektiini ifade eden Haydar, meselenin çözümünde Türkmen, Arap ve Hristiyanlarn da yer almas gerektiinin altn çizdi.

- Kerkükteki durum

Terör örgütü DEAn, 10 Haziran 2014te Irakn üçte birini ele geçirmesinden sonra Kerkükte konulanan ordu güçleri de üslerini terk etmesi üzerine yerlerini IKBYden gelen Pemergeler almt.

Kerkükte fiili olarak Ekim 2017 ylna kadar varlk gösteren Pemerge güçleri, Irak merkezi hükümetinin askeri operasyon düzenlenmesinden sonra kenti brakp kaçmt. Kürt siyasi partiler içinde en güçlü siyasi ve askeri nüfuza sahip KYB, operasyonun balatlmasndan ksa bir süre sonra Pemergelerini 3 yl aradan sonra kentten tamamen çekmiti.

ABDnin 2003te Irak igal etmesinden sonra Kerkük valilii KYBye veriliyordu ancak halihazrda Irak merkezi hükümeti tarafndan atanan Arap asll Rakan Said görev yapyor.

Ana Sayfaya Git