Kerkük pazarlığı

ITC Kerkük İl Başkanı Kasım Kazancı'ya göre, son dönemde özellikle Türkmenleri hedef alan saldırılarla "Kerkük'te Peşmergesiz güvenlik ve istikrar olmaz" algısı oluşturulmak isteniyor

Haberler 23.07.2018 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz ii partilerin, Pemergenin Kerküke geri getirilmesi karlnda kurmak istedikleri hükümete KDP ve KYBnin desteini almay amaçlad iddia ediliyor

Iraktaki güç mücadelesinde dikkatleri her zaman üzerinde toplayan, zengin petrol yataklarna sahip Kerkükte son dönemde artan saldrlarla Pemergesiz güvenlik olmaz algs oluturulmak istendii belirtiliyor.

Kerkükte kontrolün Pemergeden yeniden merkezi yönetime geçtii 16 Ekim 2017den bu yana

çeitli silahl ve bombal saldrlar gerçekletirildi. Kentte güvenlik zafiyeti olduu tartmalarna yol açan saldrlardan en çok etkilenen ise Türkmenler oldu.

Özellikle suikast eklinde düzenlenen ve çou faili meçhul kalan saldrlar kentte yaayan tüm Türkmenlerin üzerindeki tedirginlii artrd.

Saldrlarn hedefinde siyasetçi ve öretim görevlileri bata olmak üzere Türkmenler içinde farkl sosyal altyapya sahip kiiler yer alyor.

Kerküklü Türkmenler, son olarak 4 gün önce e zamanl 6 saldrya maruz kald 3 kii öldü, 10dan fazla kii yaraland.

Seçimde hile iddialar

Kentte Türkmen varln ypratma amaçl giriimler bu tür saldrlarla snrl deil. Kerkükteki güç ve nüfuz mücadelesi 12 Maysta yaplan genel seçimlerde de kendini gösterdi.

Kürdistan Yurtseverler Birliinin (KYB) gelitirdii sistemle seçime hile kartrldn ve oylarnn çalndn ileri süren Türkmenler, yaklak 1 ay boyunca sokaklar doldurarak gösteriler düzenledi.

Türkmenlerin mavi devrim ad verdii gösterilere kentte yaayan Araplar da destek verdi.

Yeni hükümet görümelerinde Kerkük pazarl

Bu gelimeler yaanrken yeni hükümetin kurulmas pazarlklarnda da Kerkükün ad skça geçmeye balad.

Yerel kaynaklardan alnan bilgilere göre, rana yakn baz ii partiler, Kürt siyasi partileriyle görümelerinde Pemergenin Kerküke dönmesi ve belirli yerlerde kontrolü salama konusunu masaya yatrd.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve KYBnin, Badatta kurulacak yeni hükümete destek vermek için Pemergenin Kerküke geri dönmesini art kotuu biliniyor.

Bu durum Türkmen ve Araplar endielendiriyor. Pemergenin geri getirilmesi halinde kentteki yar istikrarsz durumun etnik çatmaya evrileceinden kayg duyuluyor.

Kürt siyasi partiler yeniden tek tarafl hakimiyet kurma peinde

Kerkükteki son durumu AA muhabirine deerlendiren Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük l Bakan Kasm Kazanc, daha çok Türkmenlerin bulunduu yerleim yerlerini hedef alan bombal saldrlarn arkasnda kentte yeniden tek tarafl hakimiyet kurmak peinde olan siyasi taraflarn olduunu söyledi.

Kazanc, konumas srasnda siyasi taraflar deerlendirmesine açklk getirerek, bunlarn Kürt siyasi partileri (KYB ve KDP) olduuna iaret etti.

Pemergesiz istikrar olmaz algs

Saldrlarn, Türkmen semtlerinde meydana gelmesi Türkmenlerin hedef alndnn en belirgin göstergesidir. diyen Türkmen yetkili, kentteki egemenliklerinin son bulmasn hazmedemeyen Kürt partilerin, Kerkükte Pemergesiz güvenlik ve istikrar olmaz algs yaratmann peinde olduunu ifade etti.

Kasm Kazanc, Türkmenler, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) anayasaya aykr referandumu ve genel seçimlere aibe kartrlmasna kar çkmann faturasn ödüyor. diye konutu.

Corafi sava

Irak Türkmen Meclisi Bakan Yardmcs Nihat Kuçu da, Kentte hakimiyeti kaybeden Kürt siyasi partiler, Irak ordusunun 16 Ekimde Kerkükte kontrolü salamasndan sonra salanmaya çallan istikrar bozmaya çalyor. deerlendirmesinde bulundu.

Kuçu, Iraktaki Türkmenlerin bulunduklar bölgelerde corafi sava yaanyor. Türkmenlerin yaad yerleri hedef alarak bu toplumu topraksz brakmak istiyorlar. ifadelerini kulland.

Kerkükteki Arap Meclisi üyesi Hatem etTaii de AA muhabirine, Siyasi oyunlarn bir parças olan bu saldrlarla kentin istikrarn ve kalknmakta olan ekonomisini hedef alyorlar. yorumunda bulundu.

Taii, son zamanlarda artan saldrlarn Kürt siyasi partilerin kentte tek tarafl hakim olduklar döneme geri dönmek için atlan admlar olduuna dikkati çekti.

Haval Kürtçe Yayn Kuruluu Müdür Yardmcs Burhan Süleyman ise

Kerkük Kürtleri olarak kenti olumsuz etkileyen her türlü terör saldrlarn reddediyoruz. dedi.

Son saldrlarn meydana geldii Kerkükte Pemergenin yokluunun hissedildiini belirten Süleyman, Özellikle teröristlerin szdklar kentin güneyinde eskisi gibi Pemerge olsayd bunlarn hiçbiri olmazd. diye konutu.

Pemerge güçleri, terör örgütü DEAn Haziran 2014te ilerleyii karsnda Irak ordusunun çekilmesinin ardndan Kerkük ve çevresinde 3 yldan uzun süre kontrolü elinde tutmutu.

Badat merkezi yönetimine bal güçler, 16 Ekim 2017de kente girerek, KYB ve KDPye bal Pemerge güçlerinin hakimiyetine son vermiti. Badat yönetimi, kentteki petrol kuyularnda da kontrolü salamt.

Dou Kudüsün Eski ehir bölgesinde yer alan Mescidi Aksaya baskn düzenlemiti.

Ana Sayfaya Git