Kerkük petrolunu Bağdatla satarız!

"Bütçenin bir kısmı yeniden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) gönderiliyor. Kerkük petrolünü de beraber ihraç edeceğiz"

Haberler 03.10.2019 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Babakan Mesrur Barzani, merkezi hükümetin Erbil yönetimine bütçenin bir ksmn gönderdiini belirterek, Kerkük petrolünü de beraber ihraç edeceiz. dedi.

Erbilde düzenlenen bir konferansta konuan Barzani, Badat ile Erbil arasndaki ilikiler ve mevcut sorunlarla ilgili açklamalarda bulundu.

Badat ile Erbil yönetimleri arasndaki sorunlarn çözümüne yönelik devam eden müzakerelerde ilerleme kaydedildiini belirten Barzani, unlar söyledi:

Bütçenin bir ksm yeniden Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) gönderiliyor. Kerkük petrolünü de beraber ihraç edeceiz. Ticaret politikasn birlikte uygulayacaz. Bu müzakerelerde taraflar istedikleri her eyi elde edemeyebilir ancak biz bir anlama salanmasn istiyoruz.

Barzani, Badat-Erbil hattndaki istikrarn bölgedeki istikrar için tamamlayc unsur olduunu dile getirdi.

Bir ülkede siyasi, ekonomik, toplumsal ve dini olarak istikrar yoksa o ülkede istikrardan söz edilemeyeceini ifade eden Barzani, IKBYnin bütçesi ve memur maalarna ilikin ise unlar kaydetti:

Anayasal haklarn uygulanmas konusunda bir güvence istiyoruz. Bildiiniz gibi Kerkük meselesine, Badat ile özel önem veriyoruz. Sonuç olarak tartmal bölgeler meselesi Anayasann 140. maddesine göre çözülmeli. çünkü buralar sorunlu bölgeler. Hiçbir taraf bu bölgeleri tek bana yönetmemeli. Bu bölgelerin siyasi idaresini ve güvenliini ortak yönetmek istiyoruz. Birlemi Milletler (BM) ile de çalyoruz.

Barzani son olarak Irak Babakan Adil Abdulmehdi ile iyi ilikilere sahip olduklarn yineleyerek, iki taraf arasndaki i birliinin daha da ilerlemesi temennisinde bulundu.

- Tartmal bölgeler

Irakta 2005 ylndaki Anayasann 140. maddesine göre, bata Kerkük olmak üzere Musul, Salahaddin ve Diyala vilayetlerinin bir bölümü, Badat ve Erbil yönetimleri arasnda tartmal bölgeler olarak kabul ediliyor.

Söz konusu madde, bölgelerin hangi tarafa ilhak edileceinin belirlenmesi için referanduma gidilmesini öngörüyor ancak referandum u anda kadar Irakn içinde bulunduu güvenlik durumu nedeniyle gerçekleemedi.

Ana Sayfaya Git