Kerkük'te "kısmen tedirginlik" hakim

Irak'ın Kerkük kentinde Peşmerge ve Haşdi Şabi arasındaki gerginlik devam ederken, kent merkezinde ise kısmen tedirginliğin hakim olduğu görülüyor.

Haberler 16.10.2017 - 08:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak güvenlik güçlerinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimine (IKBY) bal Pemergeye Kerkük kent merkezindeki havaliman, askeri üsler ve petrol kuyularn teslim etmesi için yerel saatle 01.00e kadar tand mühlet saatler önce sona erdi.

Kerkük halk, Pemerge ve Hadi abi güçleri arasnda dün gece çkmas muhtemel çatma sebebiyle gergin bir gece geçirdi. Hadi abi çats altndaki Bedir Tugaylar Komutan Hadi Amiri konuya dair yapt açklamada, Pemergeye saldr emri almadklar ve bu yöndeki tüm haberlerin aslsz olduunu söyledi.

Söz konusu açklamann ardndan bölgede durum ksmen de olsa sakin seyrediyor. Haftann ilk i günü olmas itibaryla da kentteki tüm devlet daireleri ve kurumlarnda normal ileyi devam ediyor.

Dükkanlar ve daha önce güvenlik gerekçesiyle kapanan yollar trafie açlm durumda.

- Hadi abinin askeri sevkiyat devam ediyor

AA muhabirine konuan Kerkükün batsndaki Mekteb Halid Cephesinin Pemerge komutanlarndan Albay Behçet Ömer Selim, dün gece herhangi bir çatmann meydana gelmediini ancak Hadi abinin 10 metrelik mesafede konulandklar bölgeye çok sayda askeri sevkiyat yaptn belirtti.

Selim, Dün geç saatlere kadar askeri sevkiyat yoktu ancak bu sabah yaklak 200 hummer ile karmza geçtiler. Israrla Kerküke girmek istediklerini belirttiler. dedi.

- Hadi abi, Tuzhurmatudaki konulanmasn artrd

Salahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Temsilcisi Kawe Perwez de Hadi abinin Türkmen ve Kürtlerin birlikte yaad Askeri Mahallesindeki iki noktaya konulandn kaydetti.

Türkmenlerin çounlukta yaad Tuzhurmatu ilçesi Kerkük kent merkezine yaklak 80 kilometre mesafede yer alyor.

- Barzani ve Masum toplantda

Öte yandan IKBY Bakan Mesut Barzani ve Irak Cumhurbakan Fuad Masumun KDP ve Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) politbüro üyeleriyle Süleymaniyenin Dokan ilçesindeki bir otelde bir araya geldii belirtildi.

Basna kapal devam eden toplantya ilikin Barzaninin Badanman Hemin Hawrami, sosyal medya hesabndan yapt açklamada, KDP ve KYB toplantsnda Hadi abinin son askeri hareketlilii ve referandum meselesinin ele alncan ifade etti.

Ana Sayfaya Git