Kerkük'teki askeri gerilim

Irak'ta Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük vilayetinin batı ve güney bölgelerine konuşlanıp Peşmerge mevzilerine karşı yığınak yapması kentteki askeri gerilimi artırdı.

Haberler 14.10.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) gayrimeru referandumu ile tansiyonun yükseldii Badat-Erbil hattnda gözler son günlerde Kerkük ve çevresindeki askeri hareketlilie çevrilmi durumda.

Terör örgütü DEAn Haziran 2014te ele geçirdii Kerkükün batsndaki Havice ilçesi ve ona bal 4 kasabann Irak ordusu ve Hadi abi tarafndan geri alnmasyla kentteki güç dengesi deimeye balad.

Kerkükün batsnda yer alan Salahaddinin Tikrit kentinden hareket eden Irak güçleri, DEAtan geri alnan Havice ilçesi üzerinden ona bal Read kasabasnda kontrolü salad, ardndan ii Türkmenlerin çounlukta yaad Beir ve Tazehurmatu kasabalarna güç takviyesine balad.

Ar silahlarla Tazehurmatuda konulanan Hadi abi güçlerinin Kerkük kent merkezine mesafesi yaklak 20 kilometreye kadar dütü.

Kerkükteki son askeri güç dengesine bakldnda Hadi abinin vilayetin bat ve güneybat bölgelerinin tamamn kontrol ettii görülüyor. Hadi abi, Kerkük-Badat karayolu üzerinde de önemli bir etki alan elde etmi durumda.

Buna karlk Pemerge güçleri mevcut mevzilerinde kalmaya devam ederken, herhangi bir çatma ihtimaline karlk Süleymaniye ve Erbilden güç sevkiyat yapyor.

Hadi abi ve Pemerge güçleri arasndaki mesafenin baz noktalarda yaklak 500 metreye kadar dütüü, bölgede kilometreler boyunca karlkl mevzilerin meydana geldii belirtiliyor.

- Pemerge Kerkükte nasl nüfuz sahibi oldu?

Terör örgütü DEAn Haziran 2014te Musul bata olmak üzere birçok bölgeyi ele geçirmesi, Pemerge güçlerinin hareket alann geniletmesine yol açt.

DEAn ilerleyii karsnda Kerkükten çekilen Irak ordusunun yerini alan Pemerge güçleri bölgede önemli bir nüfuz salad.

Kerkükün batsndaki Havice ilçesi ve ona bal 4 kasabann dnda vilayetin tamamn denetleyen Pemerge, ayn zamanda kentteki 5 petrol kuyusundan 2sini elinde tutuyor.

- Gayrimeru referandumla ipler koptu

IKBYnin uluslararas toplum, komu ülkeler ve Irak merkezi hükümetinin tüm uyarlarna ramen anayasaya aykr referandumu iptal etmemesi, ayrca statüsü tartmal Kerkük ve dier bölgeleri de sürece dahil etmesi iplerin kopmasna neden oldu

IKBYnin tek tarafl kararna iddetle kar çkan Irak merkezi hükümeti, referandumun asla bir pazarlk süreci olmayacan belirterek sonuçlarn derhal iptal edilmesini istedi. Ancak Erbil yönetimi buna da sessiz kald.

Irak meclisi, 27 Eylülde düzenledii olaanüstü oturumda IKBYye yönelik önemli yaptrm kararlar ald.

Irak merkezi hükümetinin idari snrlar içinde yer alan Kerkük ve dier tartmal bölgelere Irak ordusunun konulandrlmas, Erbil ve Süleymaniye Havalimanlarndaki uluslararas uçak seferlerinin askya alnmas ile Türkiye ve rana açlan toplam 6 snr kapsnn merkezi hükümete teslim edilmesi söz konusu yaptrm kararlar arasnda öne çkt. Merkezi yönetim son olarak Erbilin altn ithal etmesini ve IKBYdeki bankalardan para transferi yaplmasn yasaklad.

Ana Sayfaya Git