Kerkük'teki oy pusulalarının elle sayım işlemi başladı

Irak'ın Kerkük kentinde, genel seçimlere şaibe ve hilenin karıştırıldığı iddia edilen sandıklardaki oy pusulalarının elle sayım işlemi başladı

Haberler 04.07.2018 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn Kerkük kentinde, genel seçimlerde hile ve aibenin kartrld iddia edilen sandklardaki oy pusulalarnn elle saymna baland.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Seçim Daire Bakan Ahmet Remzi, AA muhabirine yapt açklamada, Kerkükte 12 Mays tarihinde yaplan genel seçimlerde aibe ve hilenin kart iddia edilen 526 sandktaki oy pusulalarnn elle saym ileminin baladn ifade etti.

Muhtemel terör saldrsnn önüne geçmek için güvenlik tedbirlerinin artrldn ve saym ileminin üç gün süreceini dile getiren Remzi, Elle saym ilemi, Bamsz Yüksek Seçim Komisyonu Meclisince atanan 7 yargcn denetiminde yaplyor. Siyasi parti, sivil toplum örgütleri, Birlemi Milletler ve Iraktaki yabanc ülke gözlemcileri de elle saym ilemini takip ediyor. dedi.

Irakn bata Kerkük ve dier kuzey bölgeleri olmak üzere elektronik cihazlar kullanlarak yaplan oy verme ilemleri srasnda hile yapld iddia ediliyor.

ELLE SAYIMA BALADILAR

Kerkükte Türkmenler, oylarnn Kürdistan Yurtseverler Birlii Partisine (KYB) kaydrldn ifade ediyor.

Buradaki Türkmenler, sonuçlarn açkland tarihten bu yana seçimlere aibe kart ve oylarnn çalnd gerekçesiyle gösteriler düzenliyor. Türkmenlerin ban çektii gösterilere Araplar da destek veriyor.

Irak meclisi, 6 Haziran tarihinde ülke genelinde seçim sandklarnn yeniden açlarak elle saylmas, yurt dndaki seçmenlerin ve snmaclarn bulunduu bölgelerle IKBYde güvenlik güçlerinin kulland oylarn iptal edilmesi karar alnmt.

Irak Anayasa Mahkemesi ise 21 Haziran tarihinde parlamentonun hile kart gerekçesiyle 12 Mays seçim sonuçlarnn yeniden elle saylmas kararnn doru olduuna ancak güvenlik güçlerinin oylarnn iptal edilmesinin de anayasaya aykr olduunu bildirmiti.

Ana Sayfaya Git