Kerkük'ün Havice ilçesinden sivillerin kaçışı devam ediyor

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Kerkük'ün Havice ilçesinden 100 sivil gizlice kaçarak Peşmerge mevzilerine sığındı.

Haberler 02.12.2016 - 08:57 Son Güncelleme : 02.12.2016 - 09:03

AA muhabirine konuan Kerkükün güneyindeki Mekteb Halid noktasndaki Pemerge komutanlarndan Albay Goran Vezir, Gece geç saatlerinde bir grubun mevzilerimize yaklatn fark ettik. Sabahn ilk klaryla bu grubun DEAn elinden kaçan yaklak 100 sivil olduunu anlaynca mevzilerimize geçilerine izin verdik. dedi.

DEAn elindeki Haviceden kaçan sivillerin çounlukta kadn ve çocuklardan meydana geldiini belirten Vezir, Ölümcül bir yol kat ederek, yamurlu bir havada saatlerce yürüyüp güvenli bölgelere ulatlar. diye konutu.

Pemerge mevzilerine snan sivillerin salk durumunun kötü olduunu dile getiren Vezir, Baz siviller dorudan ambulanslarla hastaneye sevk edildi, dierleri snmac kamplarna gönderildi. dedi.

DEAn kimsenin ilçeden kaçmasna izin vermediine de deinen Vezir, örgütün sivilleri kalkan olarak kullandn söyledi.

Haviceden kaçmak için 6 gün önce yola çktklarn belirten sivillerden Sadiye Casm, kaç srasnda yaadklarn u sözlerle anlatt:

Havice ve dier bölgelerdeki sivillerin durumu çok kötü. Açlk ve sefalet içinde insanlar hayat mücadelesi veriyor. Ölümü göze alp, tam alt gün boyunca yürümek zorunda kaldk. Yol üzerinde yaknlarmz mayna basp hayatn kaybetti. Canmz kurtarmak için hayatn kaybeden yaknlarmzn cesetlerini bile olduu yerde brakp geldik. Havicenin bir an önce kurtarlmas gerekiyor aksi takdirde bölgede bir insanlk felaketi yaanabilir.

Yorgun ve hasta olmalarna ramen güvenli bölgelere sndklarndan dolay mutlu olduklarn söyleyen bir baka sivil Munire Halaf ise, Güvenli bölgelere ulatmz için kendimizi çok ansl hissediyoruz. Pemerge, mevzilerini brakp bizi almaya geldi, araçlarna bindirip, hastalarmz ambulanslar ile güvenli bölgeye getirdi. Kendilerine hayatmz borçluyuz. dedi.

Terör örgütü DEA, Haziran 2014 tarihinden bu yana Kerkükün batsnda yer alan Havice ilçesi ve çevre bölgelerini elinde tutuyor. Irak ordusuna bal güvenlik güçleri, ii milis gücü Hadi abi ve Pemerge güçleri ise yaklak 3 aydr ilçeyi tamamen kuatma altna alm durumda.

Ana Sayfaya Git