Kerry: ABD'nin Suriyeli askerleri vurması barış görüşmelerine zarar verdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin Suriyeli askerlere yönelik saldırılarının Rusya ile yaptıkları ateşkes anlaşmasına zarar verdiğini söyledi.

Haberler 12.01.2017 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakent Washingtonda Bar Enstitüsünde ABDnin Dünyadaki Rolü konulu konferansta söz alan Kerry, öyle konutu:

Suriyedeki karkln basit bir konu olmadn belirterek, Suriye konusunda Rusya ile ran arasnda neler oluyor, Suudi Arabistan ve ran birbirlerine kar çkyor, Kürtlerin istekleri ve Erdoana kar çkmalar, Erdoann Suriyeye yönelik istekleri, Sünniler ile Alevilerin kartlklar, Halkn Esada karl, srail filan derken neredeyse 6 ayr savan yaand bir bölgeden bahsediyoruz her gün.

ABDnin Suriyeli askerleri vurmas nedeniyle Rusyann, Washingtonun atekes anlamas kapsamnda lml muhalifleri teröristlerden ayrma konusunda ciddi olmadna inandn söyleyen Kerry, Atekes anlamas, bir süreliine sessizlik uygulanmasn öngörüyordu. Ancak anlamann beinci gününde 70 Suriyeli askeri bombaladk ve Ruslar, bizim ciddi olmadmza, El Nusra Cephesini beslediimize ve muhalifleri teröristlerden ayrmak istemediimize inand. Daha sonra da insani yardm tr vuruldu ve anlama suya dütü dedi.

ABDnin dünyada yaanan sorunlar çözmek için çabaladn ve liderliini sürdürdüünü savunan Kerry, ABD Bakan Barack Obamann görev süresi içinde Rusya ile ilikilerde ilerleme salandn söyledi. Kerry, yaanan gerilime karn Washington ile Moskova arasnda önemli konularda anlama temeli bulduunu belirterek, Suriyedeki kimyasal silahlarn tahliyesi ve Paris anlamas gibi konularda ibirlii yaplmasn örnek verdi.

ABD öncülüündeki uluslararas koalisyon güçleri, 17 Eylül 2016da Deyr ez-Zor yaknlarnda Suriye ordusu üstüne hava saldrlar düzenlemi, saldrlarda yaklak 70 asker hayatn kaybetmi, 100 kii de yaralanmt. ABD Savunma Bakanl saldry bir kaza olarak nitelemiti.

Ana Sayfaya Git