Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz

IRAK'taki Bölgesel Kürt Yönetimi (IBKY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bağımsızlık referandumunun abartılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, "Türkiye ile ilişkimizin daha iyi olmasını istiyoruz. Petrol boru vanası, Türkiye'nin elindedir. Ancak, Türkiye ile imzalanan anlaşmalarımız var. Sınır kapısının kapatılması iki tarafın da çıkarına değildir. Sorunları diyalog ile çözmekten yanayız. Kesinlikle sınırları değiştirmeyeceğiz. Sınırlar olduğu gibi kalacak. Referandum asla Türkiye'nin milli güvenliğine tehdit değildir. Türkiye, bizim dışarıya açılan kapımızdır. Türkiye'ye gelecekte de kesinlikle tehdit olmayacağız" dedi.

Haberler 28.09.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IBKY Babakan Neçirvan Barzani, Erbilde bulunan Babakanlk konutunda Türkiyeden gelen gazetecilerle bir araya geldi. Toplantda sorular yantlayan Babakan Barzani, yaptklar referandumun Irak Kürdistan ile ilgili olduunu belirterek, Bir yanl anlalma var; Sanki referandumdan hemen sonra Kürdistan bamszln ilan edeceiz. Böyle birey olmadn söylemek istiyoruz. Referandumdan sonra Kürdistan snrlarn belirleyeceimiz sanlyor. Bu doru deil. Bizim referandumumuz halkmzn iradesini ortaya koymak için yapld. Bütün bu meseleleri tek tarafl deil Badat ile diyalog ile belirlemek istiyoruz dedi.

TÜRKYENN MLL GÜVENLNE TEHDT DELZ

Türkiyenin Habur Snr Kapsn kapatmas ve petrol akn durdurmas ile ilgili soruyu yantlayan Babakan Barzani, öyle dedi:

Burada yaptmz ey; Türkiyenin milli güvenliine tehdit deil. Türkiye ile ilikimizin daha iyi olmasn istiyoruz. Kürdistanda yaplan bu referandumun abartlmasna, büyük gösterilmesine ihtiyaç duymuyoruz. Referanduma Badat ile umutsuz olduumuzdan dolay gittik. Badat, onlarla birlikte yaamak konusunda bizi ikna etmeliydi. Kapnn kapatlmas konusu kimsenin çkarda deil. Hem bizim hem Türkiyenin çkarna deil. ki tarafta yaayan halk zarar eder. Türkiyenin Irak ve Kürdistan ile 2016 ylnda yapt ihracat 10 milyar dolara ulat. 2017 ve 2018 yllarnda ticaret konusunda hedefimiz; 14 milyor dolara ulamasyd. Habur kapsnn kapanmas kimsenin çkarna deil. Böyle bir kararn verilmesinde hiçbir gerekçe görmüyoruz. Petrol boru vanas Türkiyenin elindedir. Ama Türkiye ile imzalanan bir anlamamz var. Türkiye her zaman burann enerjisini Avrupa ve Türkiyeye aktarmak üzere güvenli bir bölge olduunu ortaya koymutur. Biz bu ekilde devam etmesini istiyoruz. Referandum Türkiye milli güvenliine bir tehdit olarak alglanmamaldr. Tam tersine biz doalgaz borusu döeme çalmas içindeyiz. Bu meseleyi bu ekilde ele almak kimsenin çkarna deil. Türkiyenin bölgeye ve bize sunaca en iyi katk, Badata neden böyle bir durumun olutuunu, Kürtlerin neden böyle bir aray içine girdiklerini sormasdr. Kürt halknn korkusu Irakn gerçeini görmekten kaynaklanyor. Pemerge, DEA ile savata bugüne kadar 1800 ehit verdi. 10 bin yaralmz var. Irak Parlamentosu ve hükümeti bunu gündeme bile getirmek istemiyor. Kendimizi nasl bu ülkenin vatanda olarak görebiliriz? Badat bizi bu yola itti. Irakn bütünlüünü salamak üzere tüm çabalar gösterdik. Anayasay uygulamadlar. Bizi böyle bir tavra götüren Irakn bu tavrdr. Bugünkü Irak tüm ortaklklar bozan bir Iraktr Bizi bugüne getiren etkenler bunlardr.

SRAL LE Hç BR LKMZ YOK

Referandum gösterilerinde IBKY dnda hiçbir bayran kaldrlmas yönünde hükümetin bir politikas olmadn belirten Barzani, Hükumetimizin plan içinde böyle bir bayrak aslm deildir. Resmi olarak srail ile hiçbir ilikimiz yok. Ancak hiçbir millete kar dümanlmz da yoktur. srailin Msr ve Türkiye ile ilikileri, büyükelçilikleri var. Bu meseleyi çok fazla abarttlar. srail bayrann aslmasnn Kürdistan çkar yönünde olduunu görmüyoruz diye konutu.

KESNLKLE SINIRLARI DETRMEYECEZ

Türkiye ile olan ilikilerinin eskiye dayal olduunu ve devam edeceini belirten Babakan Barzani, öyle devam etti:

Kesinlikle snrlar deitirmeyeceiz, snrlar olduu gibi kalacaktr. Türkiye ile olan kardelik ve dostluumuz devam edecektir. Kesinlikle Türkiye ile diyalogu gelitirmek istiyoruz. Türkiye snrnda yaplan tatbikatn snrlarmz içine getirileceine inanmyorum. Türkiyenin kendi topraklarnda tatbikat yapmas kendilerini ilgilendiren bir durum. Ancak bu tarafa geçmeyi düünürse kesinlikle buna kar tavrmz olacaktr. Ancak böyle birey olacan beklemiyor ve zannetmiyorum.

DOALGAZ HATTI TÜRKYEDEN GEçECEK

Rus petrol irketi Rosneft ile Türkiyeyi de kapsayan bir doalgaz anlamas yaptklarn belirten Barzani, Rosneft ile yaptmz anlama; doalgaz borusu döenmesi ile alakaldr. Irak Kürdistanndan, Türkiye üzeri Avrupaya geçecek. Türkiye ile olan anlamamza göre, hereyden önce böyle bir anlamamz var. Bu doalgazn bir bölümü Türkiye için olacak. Türkiye doalgaza ihtiyaç duymakta. Türkiyeye verilen doalgazdan arta kalan fazlas Avrupaya aktarlacak. Rosneft ile yaptmz anlama doalgaz hattnn Türkiyeden geçirilmesi ile alakaldr. Birinci aama için 1 milyar dolar yatrm yapacaklar. Rosneft ile görüme devam ediyor. Bunun gerçeklemesi halinde Türk ve yabanc firmalarn daha fazla yatrm yapmalar yönünde görümelerimiz devam ediyor dedi.

BAIMSIZLIK YOLUNDA BR SAVA STEMYORUZ

Referandumun Irak topraklar içinde gerçekletiini kaydeden Babakan Barzani, Keza Irak snr içinde kalacaktr. Bamszlk yolunda bir sava istemiyoruz. Badat ile diyalog yöntemleriyle çözüm istiyoruz. Bu referandum ile halkmzn iradesini Badat ve dünyaya göstermeye çaltk. kinci admmz Badat ile masada meseleleri ele alp çözmek istiyoruz. Biz diyoruz ki; hiçbir ekli ile Türkiye için tehdit deiliz. Türkiye bizim darya açlan kapmzdr. Biz geçmite, imdi ve gelecekte de Türkiyeye kar tehdit olmayacaz. Tam tersi biz bölge için istikrar faktörü olacaz diye konutu.

KERKÜKÜN YÖNETMNE KERKÜK HALKI KARAR VERECEK

DEAn Musulu igali srasnda dönemin babakan nezdinde pemerge gönderip o bölgeyi korumak için çok giriimde bulunduklarn belirten Babakan Barzani, sözlerine öyle devam etti:

Pemerge göndermemize müsaade etmediler. O zaman DEAn Kerküke yürümesi sözkonusu oldu. Irak Babakan o zaman pemergeyi Kerküke göndermemizi istedi. Eer pemerge gitmeseydi Kerkükün durumu Musuldan daha kötü olacakt. Pemerge Kerkükte sadece Kürtleri deil, herkesi ve kente teröristlerden korudu. Kerkük birlikte yaama kentidir. Kerkük sadece Kürtlerin kenti deildir. Türkmen, Arap, Kürt ve Hristiyanlarn kentidir. Hiçbir zaman biz Kerkükü dayatma ile Kürdistana dahil etmeyeceiz. Kerkükün kendi halk kendi kararn verecek. Hiçbir ekilde Kerküke kar dayatmac bir politika uygulamayacaz. Kerkük içinde yaayan tüm halklar, kendi hür iradesiyle hangi modeli ortaya koyarsa, ona saygl olacaz. Biz Kerkük hassasiyetini biliyoruz. Kerkükte referandum yaplrsa kan dökülecei söyleniyordu ama olmad. Hiçbir kötü olay yaanmad. Kerkük, kardeçe, barçl yöntemlerle birlikte yaamay ortaya koyan en iyi snav verdi.

KÜRT HALKI LE PKKNIN STEKLER ARASINDA HçBR BENZERLK YOK

Iraktaki Bölgesel Kürt yönetimi ile PKKnn Büyük Kürdistan kuraca yönündeki endieler bulunduu hatrlatlnca Barzani, unlar söyledi:

Kürt halknn istei ve PKKnn istekleri arasnda hiçbir benzerlik yok, tamamen ayr bir durum. Biz bu meseleyi ele alrken Irak Kürdistan meselesini ele alyoruz. Hiç bir zaman baka bir yerin meselesini ele almadk ve almayacaz. Iraktaki Kürtlerin meselesi kendine has bir özellie sahip. Biz Kürdistandaki tüm milletlerle huzur ve istikrar içinde yaamak istiyoruz. Hiç bir sorun yaamak istemiyoruz. Kerkük tüm oluumlarn birlikte yaamasn ortaya koyan en iyi örnektir.

TEK TARAFLI BR DAVRANI OLURSA BUNA KARI TEPKMZ OLACAKTIR

Irak Parlamentosundan çkan kararlarn kendilerini referanduma götüren zihniyeti ortaya koyduunu belirten Barzani, Referandumu yaptk, çünkü böyle bir zihniyetten endie duyuyoruz. Ancak bütün meseleleri diyalogla halletmek istiyoruz. Bu meseleyi yine diyalogla çözmekte srar edeceiz. çünkü baka çözüm görmüyoruz. Biz tartmal bölgeleri DEAn elinden aldk ve koruduk. Kesinlikle ileride nasl koruyacamzla ilgili diyaloga girmeye hazrz. Ama Irak hükümetinden tek tarafl bir davran olursa buna kar tepkimiz olacaktr dedi.

ran ile ilikiler konusunda sorulan soruyu yantlayan Barzani, Basnda sertler ama pratikte hiçbir deiim yok. Kardelik dostluk komuluk ilikimizin olduu gibi devam etmesini istiyoruz. u ana kadar ran ile bu münasebetler doal seyrindedir karln verdi.

TÜRK ORDUSU LE UZUN LKLERMZ OLMUTUR

Türkiyenin askeri üsleri ile ilgili soru üzerine Babakan Neçirvan Barzani, unlar söyledi:

Türkiye milli güvenliini tehdit edecek büyük bir ey yok. Biz umarz ki hiç öyle bir noktaya gelmeyecektir. Geçmi yllarda Türk ordusu çok uzun bir iliki ve münasebetlerimiz olmutur. Müttefik güçler çerçevesinde DEAa kar yürütülen savata pemergeyi eitim konusunda katklar olmutur. Bizim kesinlikle böyle bir soruna gidecek ve yol açacak bir durum olmamasn umuyoruz. Gerçekten referandum kendi hacminden çok daha fazla abartld. Bunu da anlam deilim. Biz kendi halkmza bir soru sorduk. Her zaman Badat ile diyalog ile çözümü de vurguluyoruz. Halka sorulan bu soru Türkiye milli güvenliinin neresini tehdit ediyor. Bunu biz de anlamak istiyoruz. Bu kadar abartlacak birey yapm deiliz ve gerekli de görmüyoruz. Yine komu kalacaz ve birbirimize ihtiyacmz olacaktr. Geçmie olan güzel ilikimize zarar getirecek bir durum deil. Kesinlikle böyle bir yaptrm gerçekleirse insanlar üzerinde etkili olacaktr. Kimse açlktan ölmez. izlediimiz bu yol devam edecektir. Ama sorumuz udur, neden bu durum bu noktaya varsn? Biz böyle bir noktaya varmasn istemiyoruz ve temenni etmiyoruz.

Ana Sayfaya Git