Kiliselerde cinsel taciz

Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar 300 milyon inananı bulunan Katolik Kilisesi’ni sarsan çocuk istismarı vakaları, Papa Francesco’nun çağrısıyla bugün Vatikan’da toplanan olağanüstü bir zirve ile ele alınıyor. Arjantinli Papa için “zor bir sınav” olarak nitelenen bu girişim, son yıllarda bu skandallardan ötürü Katolik Kilisesi’ne yönelik azalan güvenin geri kazanılabilmesi çabaları açısından büyük önem arz ediyor.

Haberler 22.02.2019 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Papa Francesconun Eylül aynda duyurusunu yapt ve 24 ubatta sona erecek olan çocuklarn Kilisede Korunmas balkl üç günlük zirveye, dünyann pek çok yerinden 190 üst düzey din adam ve laik katlyor.

Bu sabah Vatikanda yaplan ksa duann ardndan Papa Francesco bir aç konumas yaparak, Kilise mensuplarnca çocuklarn cinsel istismara maruz braklmalar belasyla kar karya kaldklarn, bu nedenle adalet isteyen küçüklerin çlklarn dinlemek amacyla üst düzey din adamlarna danmak için toplanm olduklarn belirtti.

Papa, pastoral ve münzevi sorumluluklarnn ar yükünün, kendilerini Kilise ve insanla eziyet veren bu kötülükle nasl baa çkacaklarn karlkl ve derin bir ekilde tartmak zorunda braktn ifade etti.

Papa, Tanrnn Kutsal Halk, basit ve açk olmayan deil, somut ve etkili önlemler almamz için bizi bekliyor ve bize bakyor, dedi.

PEDOFL SKANDALI, HEM çOCUKLARDA HEM DE NANANLARDA YARA AçTI

Papa, Bu fenalktan arnmak için Tanrdan bizi desteklemesini ve yardm etmesini; bakire Meryemden de pedofili skandalnn, hem çocuklarda hem de inananlarda açt yaralar tedavi etmekte bizi aydnlatmasn diliyorum dedi.

Papa, bu taciz olaylarn Günümüzün en acil meselelerinden biri diye nitelemi, çocuklar taciz eden din adamlar ve onlar koruyanlara sfr tolerans sözü vermiti.

Sorumluluk, Hesap verebilirlik ve effaflk olmak üzere 3 ayr alt balkla toplanan zirvenin amac, din adamlarnn bu vakalardaki sorumluluunun bilincinde olmasn salamak, iç soruturmalarda effaflk ve madurlarla nasl iliki kurulabileceine dair bir yol haritas belirlemek.

PAPA BR MPARATOR DEL

Papa Francesco, daha önce cinsel taciz kurbanlarndan Kilise adna özür dilemi ve görevlerini kötüye kullanan din adamlaryla mücadele edilmesi gerektiini belirtmiti.

Dünyann pek çok yerinden Romaya gelen baz taciz kurbanlar, bu zirvenin önemli bir dönüm noktas olmasn umuyor.

Baz uzmanlar, Kiliseye güveninin geri kazandrlmas konusunda bu zirvenin öneminin altn çiziyor. Ancak Papa ve zirvenin organizasyonunda yer alan üst düzey din adamlar, sadece 3 buçuk gün sürecek zirveden beklentilerin yüksek tutulmamas gerektiini belirtmiti.

Kilisede tacizle mücadele konusunda çalmalar yapan baz organizasyonlar ise Vatikan bu zirveyle ov yapmakla suçlasa da birçok uzman, artk inkar ve gizleme politikalarndan vazgeçilmesi bakmndan bu zirveyi tarihi olarak yorumluyor.

Zirvenin organizatörlerinden Alman peder Hans Zollner, bu vesileyle Papann istismarclara kar sert yasal önlemler alp almayaca sorusuna, Sanrm bu, belirsiz bir beklenti. Katolik Kilisesi, insanlarn düündüünden farkl olarak monolitik bir kurum deildir, kendi içinde çok çeitlilik gösterir. Papa, krmz dümeye basan ve tüm din adamlarnn onu takip ettii bir imparator deil. Kamuoyu önündeki baz tartmalarda da gördük ki baz kardinaller Papay eletiriyor.

Papann niyetlerinden biri, bu zirve ile episkoposlarn sorumluluklarnn farkna varmasn salamak, demiti.

VATKAN, EN BÜYÜK ECNSEL TOPLULUK

Öte yandan, Papann reformlarna direni gösteren iki muhafazakr kardinal, zirve öncesi mektup yaymlayarak, Kilisenin asl sorununun, içeride hzla yaylmakta olan ecinsel din adamlar vebas olduunu öne sürmütü.

Fransz gazeteci-yazar Frederic Martel de, zirve ile ayn gün, 20 ülkede piyasaya çkan Sodoma adl kitabnda, Vatikann en büyük ecinsel topluluk ve hatta dünyadaki tek ecinsel devlet olduunu savunmutu.

Papa Francesco, 2013 ylnda sürpriz bir ekilde görevinden feragat eden Alman selefi 16. Benediktusu izleyerek, Kilisedeki cinsel taciz vakalarnn üzerine gitme niyetini 2014 ylnda ortaya koymutu.

Papa, bu göreve seçilmesinin ertesi ylnda, aralarnda kardinaller ve taciz madurlarnn da olduu Papalk çocuklar Koruma Komisyonunu oluturarak ilk somut adm atmt.

Ancak baz üyeler, Vatikan içinde kendilerini engellemeye çalanlar olduunu gerekçe göstererek, komisyondan istifa etmiti.

Bu arada, toplant öncesi ve süresince, zirve organizatörü din adamlar, baz taciz kurbanlar ile bir araya gelerek, onlar dinledi.

Katolik Kilisesinde yllardr süregelen cinsel taciz vakalar, 2000lerin banda ABDde, Boston Globe gazetesinin Spotlight adl aratrma ekibinin haberleri sayesinde ilk kez ortaya dökülmütü.

Ayn isimle beyaz perdeye aktarlan Tom McCarthy yönetmenliindeki film, 2016 ylnda Oscar Ödülünün sahibi olmutu.

Ana Sayfaya Git