"Kimse bizden Kıbrıslı Türklerin devleti olan KKTC'yi ortadan kaldırmamızı bekleyemez"

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Cenevre'den sonra pozisyonumuzda değişiklik olmadığını New York'ta da söyleyeceğiz.

Haberler 17.09.2021 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tatar, 18 Eylül Cumartesi günü ABDnin New York kentinde balayacak temaslar ile Kbrs konusundaki pozisyonlarna ilikin AA muhabirine deerlendirmelerde bulundu.

KKTC Cumhurbakanl ekibi, Dileri Bakan Tahsin Erturulolu ve dier yetkililer ile New Yorka gideceklerini belirten Tatar, Türk tarafnn bir yldr resmi olarak, Türkiyenin desteiyle, savunduklar egemen eitlik temelinde iki devletli çözüm modelindeki siyaseti ortaya koymaya devam edeceklerini söyledi.

Tatar, Cenevreden sonra (27-29 Nisanda yaplan gayriresmi Kbrs konferans) bizim pozisyonumuzda (Kbrsta iki devletli çözüm) herhangi deiiklik olmadn New Yorkta da söyleyeceiz. Benim Cenevrede sunduum 6 maddelik önerinin, özellikle egemen eitlik temelinde, uluslararas eit statümüzün salanmas konusunda srarcyz. Burada verilen milli bir mücadeledir, herhangi bir deiiklik söz konusu olamaz. dedi.

Kbrsta iki ayr ve eit halkn olduunu ve yllardr federal temelde yürütülen müzakerelerden hiçbir netice alnamadn kaydeden Tatar, Kbrsta artk egemen eitlie, yan yana yaayan iki devletin i birliiyle ancak bir anlama mümkün olabilir. diye konutu.

Tatar, güneydeki Kbrs Cumhuriyetinin bir Kbrs Rum Cumhuriyetine dönütüünün altn çizen, KKTC ile Kbrs Rum Cumhuriyetinin i birlii yapabileceini ifade etti.

Cumhurbakan Tatar, Adada artk meseleyi üniter bir yapya götürecek, tek egemenlikle çounluun aznl yönetecei bir pozisyona asla müsaade edemeyiz. Benim siyasetim Türkiye ile tamamyla uyum içerisinde bu görümeleri yapmaya baldr, benim farkm budur. dedi.

Ege ve Dou Akdenizde son dönemde yaanan gelimeler ve uluslararas güçlerin bölgede pozisyon alma srarlarna dikkati çeken Tatar, Türkiye ve KKTCnin bölgedeki hak ve menfaatlerinden geri adam atmayacan söyledi.

Ben diyalogdan hiçbir zaman kaçmadm

Tatar, Bu milli dava (Kbrs) hem Türkiyenin hem de Kbrs Türk halknndr. Davamz müterektir, deerlerimiz ortaktr. En kötü günümüzde Türkiye yanmzdayd, evlatlarn gönderdi ve ehit oldular. Bu müterek davann deerlendirilmesinde Türkiyenin düündükleri de Kbrs Türk halknn gelecei de önemlidir. Artk Kbrsta, kuzeyde egemen bir Türk devletinin olmas arttr ve kaçnlmazdr. diye konutu.

Cumhurbakan Tatar, öyle devam etti:

Ben diyalogdan hiçbir zaman kaçmadm. Sadece resmi bir görüme sürecinin balangc olacak intibah vermekten kaçnyoruz. Pozisyonumuz Cenevrede ortaya koyduumuz 6 maddelik öneride yer almaktadr. Eer bu gayriresmi görümeler, resmi görümelere dönüecekse bizim egemen eitliimizin ve uluslararas eit statümüzün kabul edilmesi gerekmektedir. Bunun için de bir Birlemi Milletler (BM) Güvenlik Konseyi karar gerekmektedir. O da hala olmad için ve (taraflar arasnda) ortak zemin bulunmad için resmi görümelere balamay kabul edilemeyeceini zaten söyledik. Ancak gayriresmi olarak herhangi bir toplantda bulunmann herhangi bir sakncas olmaz.

New Yorkta BM Genel Sekreterinin yan sra farkl ülkelerin devlet bakanlar, babakanlar ve yöneticileriyle görüme yapabileceini söyleyen Tatar, Kbrs meselesindeki pozisyonlarn dier ülkelerin temsilcilerine de anlatacan ifade etti.

Tatar, New Yorkta Yeni Türkevi Binasnn açlna katlacan da belirterek Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve Dileri Bakan Mevlüt çavuolu ile de görüeceini söyledi.

Cumhurbakan Tatar, Kbrs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadisin 1960 Anayasasna geri dönelim önerisine de deinerek bu açklamay samimi bulmadn ve Rumlarn hala Kbrs Yunanistana nasl balarz diye düündüünü, törenlerde bu emellerini dile getirdiklerini söyledi.

Kimse bizden Kbrsl Türklerin devleti olan KKTCyi ortadan kaldrmamz bekleyemez

ngilterenin Güney Kbrs Rum yönetimine (GKRY) akredite Yüksek Komiseri Stephen Lillienin Kathimerini gazetesine verdii demeçte kulland, ngilterenin giriimlerinin Anastasiadisin desantralize federasyon fikriyle uyumlu olduu yönündeki ifadeleri de yorumlayan Tatar, unlar söyledi:

Bizim gündemimizde böyle bir plan (Kbrsta desantralize federasyon) yok. Bizimle böyle bir plan resmi olarak da görüülmemitir, zaten görümeyiz de. Bizim pozisyonumuz açk ve nettir. Buradaki müzakere ekibim ve Dileri Bakanm ile sürekli Ankara ile istiare içerisindeyiz, meseleleri deerlendiriyoruz. Hiçbir zaman ileride bizleri Türkiyeden koparabilecek, balarmz geriye götürecek bir anlamaya asla onay vermem. Benim hep srarm, egemen eitlie dayal, yan yana yaayan iki devlet modelidir. Bunun varyasyonlar ve detaylar olabilir ama esas itibaryla egemen eitlik ve yan yana yaayan iki devletin i birliidir. Kbrsta zaten iki ayr devlet vardr. Kimse bizden Kbrsl Türklerin devleti olan KKTCyi ortadan kaldrmamz bekleyemez, bu her zaman olacaktr.

Tatar, New Yorkta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görümesinin yan sra Rum lider Anastasiadisin yer ald 3lü gayriresmi bir görümenin de olabileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git