Kırgızistan'da "Atambayev krizi" büyüyor

Kırgızistan güvenlik güçleri, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in evine yeniden operasyon düzenledi.

Haberler 09.08.2019 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Krgzistan güvenlik güçleri, eski Cumhurbakan Almazbek Atambayevi gözaltna almak için ikinci kez operasyon balatt.

Güvenlik güçleri, öle saatlerinde, Atambayevi gözaltna almak için bakent Bikekin güneyinde yer alan çuy bölgesine bal Koy-Ta köyündeki evinin önüne geldi.

Görgü tanklarna göre, dün gece rehin alnan 6 güvenlik görevlisi serbest brakld ve güvenlik güçleri ses bombas kullanarak Atambayevin evinin yer ald araziye girdi.

Sosyal medyadaki paylamlarda, operasyon öncesinde Atambayevin evinin bulunduu arazide aralarnda çok sayda kadnn yer ald yüzlerce destekçisinin güvenlik güçlerine direndii görüldü.

Operasyonun balamasyla polis, Koy-Ta köyü mevkisine giden yollar kapatarak eski Cumhurbakannn evinin bulunduu bölgeye yaya ve araç giriine izin vermedi.

Cep telefonu ve internet sinyallerinin de kesildii bölgede, Atambayeve destek için evine gitmek isteyen vatandalarla polisler arasnda zaman zaman arbede yaand.

- Bu iki kiinin tartmas deildir

Öte yandan Cumhurbakan Sooronbay Ceenbekov, Meclis Bakan Dastanbek Cumabekovun bakanlnda olaanüstü toplanan genel kurula hitap etti.

Cumhurbakan Ceenbekov, Atambayev ile kiisel sorun yaad yönündeki eletirilere ilikin, Bu iki kiinin tartmas deildir. Bu kiisel çkarlarn devletin çkarlar üzerine koyan özel bir irade ile hukuk mücadelesidir. dedi.

- 1 güvenlik görevlisi öldü, emniyet müdürü komada

Atambayev ve destekçilerinin, güvenlik güçlerine sert ekilde karlk verdii operasyonda bir güvenlik görevlisi yaamn yitirmi, bölge emniyet müdürü bandan ald darbeyle komaya girmiti.

Eski Cumhurbakannn evinde 1,5 aydr nöbet tutan destekçileriyle güvenlik güçleri arasnda çkan arbedede 25i güvenlik görevlisi 45 kii yaralanmt.

- Dokunulmazl 27 Haziranda kaldrlmt

Atambayevin dokunulmazl meclis tarafndan 27 Haziranda kaldrlmt.

Milli Güvenlik Devlet Komitesi özel harekat ekibi, mafya lideri Aziz Batukayevin 2013te yasa d olarak serbest braklmasyla ilgili süren soruturma kapsamnda tank sfatyla ifadesine bavurmak için Atambayevin evine dün akam saatlerinde operasyon düzenlemiti.

Güvenlik güçleri, sabaha kar operasyonu yarda keserek bölgeden ayrlmt.

Atambayev, ülkeyi 2011-2017 yllar arasnda yönetmiti.

Ana Sayfaya Git