KKTC'den Türkler ile Rumların eşit haklarına değinmeyen Guterres'e tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, 9 Temmuz 2021 tarihli İyi Niyet Misyonu raporunda yer alan, Kıbrıslı Türkler ve Rumların eşit doğal haklara (equal inherent rights) sahip oldukları gerçeğini son iki raporuna dahil etmemesini "talihsiz bir geri adım" olarak nitelendirdi.

Haberler 08.01.2022 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lefkoa

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbakanl, Birlemi Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterresin, 9 Temmuz 2021 tarihli yi Niyet Misyonu raporunda yer alan, Kbrsl Türkler ve Rumlarn eit doal haklara (equal inherent rights) sahip olduklar gerçeini son iki raporuna dahil etmemesini talihsiz bir geri adm olarak nitelendirdi.

Cumhurbakanlndan yaplan yazl açklamada, Guterresin, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) 19 Haziran 2021-15 Aralk 2021 dönemini kapsayan yi Niyet Misyonu ve Bar Gücü raporlarn sunduu hatrlatld.

Açklamada, raporda, Kbrstaki iki taraf arasnda çözüm müzakerelerini balatabilmek için ortak zemin bulunmad teyit edilirken, taraflarn daha fazla birbirinden uzaklamakta olduuna vurgu yapld.

KKTC Cumhurbakan Ersin Tatarn, seçildii günden itibaren öncelikli hedefinin Kbrs meselesinin sürdürülebilir bir çözüme kavuturmak olduu belirtilen açklamada, Rum tarafnn 1963te Kbrs Cumhuriyetini igaliyle yaratlan haksz ve sürdürülemez statükonun, eitlie dayal bir çözüme ulalmasn mümkün klmadn bildirildi.

1968den bu yana sürdürülen müzakerelerin baarszlkla sonuçlandn ve en sonunda 2017de çöktüü kaydedilen açklamada, anlaml çözüm müzakerelerinin, ancak taraflarn egemen eitlik haklarna saygl, siyasi denklik zemininde balayabileceini ve bunun bir sonuç verebileceine vurgu yapld.

Rum tarafnn münhasran 1963te igal ettii sözde Kbrs Cumhuriyetinin meruiyeti zemininde müzakereleri devam ettirmekte srarl olduuna deinilen açklamada, bunun da taraflar arasnda resmi müzakereleri balatabilmek için ortak zemin bulma imkann tükettii kaydedildi.

Açklamada, Kapal Mara konusunda Genel Sekreterin Güvenlik Konseyinin 550 (1984) ve 789 (1992) sayl kararlarn hatrlatarak, BMnin bu kararlara bal olduunun altn çizdii hatrlatld. Kbrs Türk tarafnn Kapal Mara açlmnn bu kararlara ters dümedii vurgulanan açklamada, KKTCnin bu kararlarda öngörülen esas amaca uygun olarak 1974te Kapal Maran meru hak sahipleri olan gerçek ve tüzel kiilerin mülkiyet haklarna KKTC Tanmaz Mal Komisyonu (TMK) araclyla çare bulunmasna olanak tanndna inand da belirtildi.

Bunun talihsiz bir geri adm olduunu düünüyoruz

Açklamada, unlar kaydedildi:

Ne yazk ki Genel Sekreter, 9 Temmuz 2021 tarihli yi Niyet Misyonu raporunda yer alan, Kbrstaki bar sürecinin nevi ahsna münhasr olduu ve Kbrsl Türkler ve Kbrsl Rumlarn eit doal haklara (equal inherent rights) sahip olduklar gerçeini son iki raporuna dahil etmemitir. Bunun talihsiz bir geri adm olduunu düünüyor ve sürdürülebilir bir uzla için gerekli olan denkliin salanmasna hizmet etmediinin de altn çizmek istiyoruz. Kbrs Rum tarafnn BMGSnin anlan raporlarna gösterdii tepki ise gerçekten ibret vericidir. Rum Sözcü, bu konuda yapt açklamada, özetle, BMGSnin taraflara kar eit mesafeyi koruduundan ikayet etmektedir. BMGS eit mesafeyi korumusa bu onun tarafszlnn bir gereidir. Kald ki Adada batan beri her türlü uzla çabalarn reddeden tarafn Kbrs Rum taraf olduu tüm ilgili çevreler yannda bizzat eski Genel Sekreterlerden Kofi Annan tarafndan da ilgili raporunda teyit edilmi bir gerçektir.

Ana Sayfaya Git