Koalisyondan "Fransa-PKK/YPG iş birliği" itirafı

ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Koalisyon, Fransız askerlerinin, Suriye'nin Daşişa kasabasında PKK/YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu SDG ile iş birliği içinde olduğunu itiraf etti

Haberler 19.06.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD öncülüündeki DEA Kart Koalisyon, Fransz özel kuvvetlerinin, Suriyenin Daia kasabasnda PKK/YPGnin ana omurgasn oluturduu SDG ile i birlii içinde olduunu kabul etti.

DEA Kart Koalisyonun resmi Twitter hesab, Fransz askerlerinin Suriyede DEAa kar obüsle saldr yaptklar bir ann fotorafn paylat.

Fotorafn altnda, 3 Haziranda Suriye-Irak snrndaki baz bölgelerde DEAa kar balatlan Toparlama Operasyonunun ikinci aamasnn icra edildii ve Fransz askerlerinin de destek verdii operasyonda Daia beldesi içinde ve civarndaki (DEAa ait) hedeflerin vurulduu belirtildi.

Böylelikle Koalisyon, Fransz özel kuvvetlerinin, Suriyede PKK/YPGnn ana omurgasn oluturduu SDG ile yan yana savatn itiraf etmi oldu.

- McGurkten Daia açklamas

Öte yandan ABD Bakan Donald Trumpn DEAla Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabndan yapt açklamada Daiann ilk kez DEAn kontrolünden çktn belirtti.

McGurk, son 4 yldr ilk kez bu noktaya gelindiini ve terör örgütü PKK/YPG unsurlarnn ana omurgasn oluturduu SDG güçlerinin bu ilerlemeyi saladn savundu.

- AA Fransa-YPG i birliini duyurmutu

AAnn 30 Martta verdii ve güvenilir yerel kaynaklara dayandrd haberinde, Fransz özel kuvvetlerine mensup 70den fazla askerin DEA Kart Koalisyon çats altnda Suriyede PKK/YPG unsurlar ile yan yana faaliyet gösterdii belirtilmiti.

PKK ile i birlii yapan Fransa özel kuvvetlerinin sahada 2 yldr bulunan personeli dnda, Kara Kuvvetleri Komutanlna bal 1. Deniz Piyade Paraütçü Piyade Alay ile Hava Kuvvetleri Komutanlna bal 10. Paraüt Komando birliklerinin mevcut olduu kaydedilmiti.

Bu kuvvetlerin kaytlarda Irakta konulu görünse de sk sk Simelka snr kaps üzerinden Irakn kuzeyinden Suriyenin kuzeyine girdii ve son dönemde Suriyeye girilerin artt ifade edilmiti.

Fransz inaat irketi Lafarge da 2010 ylnda Suriyenin kuzeyine bir çimento fabrikas açmt. irketin iç savan ikinci ylndan itibaren, faaliyetlerini devam ettirebilmek amacyla 1,5 yl süreyle terör örgütü DEAa rüvet verdii ortaya çkmt.

Daha sonra DEAn ele geçirerek ilettii fabrikay ABD destekli YPG/PKK ele geçirmi ve üs olarak kullanmaya balamt.

Ana Sayfaya Git