'Körfez krizi Katar'ı öldürmedi aksine güçlendirdi'

Katar, kendisine yönelik ablukadan, izlediği aktif diplomasiyle daha güçlü bir şekilde çıktı.

Haberler 07.06.2019 - 11:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi Arabistan, Birleik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Msrn, teröre destek verdii gerekçesiyle 2017den bu yana Katara uygulad abluka, öldürmeyen bilakis güçlendiren bir darbe oldu.

Körfezde patlak veren krizde 2 yl geride kalrken Katar, komularyla olan ilikilerini ve gerçekleri ortaya çkarmasna yardm eden izledii aktif diplomasiyle bu ablukann etkilerinin üstesinden gelmeyi baard.

Katar Emiri eyh Temim bin Hamed Al Saninin yurt dna gerçekletirdii ziyaretler ile dünya ülkeleri liderlerinin Dohaya ziyaretleri, bu diplomasinin en önemli ayan oluturdu.

Diplomatik atak

Katar Emiri Temim, son iki yldr 5 ktada 31 ülkeye gerçekletirdii ve ikili anlamalarla taçlandrlan ziyaretlerle aktif bir diplomasi izledi.

Temim bu ziyaretleri, ABD, Türkiye, Avrupa, Afrika, Asya ve Latin Amerika ülkelerine gerçekletirdi. Kuveyt ve Türkiyeyi 3, Fransa, Almanya ve ABDyi 2 kere ziyaret eden Temim, ülkesinin uluslararas ilikilerdeki konumunu pekitirdi.

Uluslararas ilikiler alannda aratrmac Filistinli Celal Selmi AA muhabirine yapt açklamada, Katar Emirinin, yurt d ziyaretleri Körfez krizinin etkilerinin azaltlmasnda önemli rol oynadn söyledi.

Katarn, soukkanll ve dengeli duruunu koruyarak pek çok büyük ülkenin pozisyonunu kendi lehine deitirmeyi baardn ifade eden Selmi, Körfez krizi Katar öldürmedi aksine güçlendirdi. Katar, bölgesel ve büyük ülkelerle ekonomi, yatrm ve askeri alanlarda imzalad anlamalarla yaygn ve güçlü medya ayla Dohann bölgede diplomasi ve güvenlik alanndaki önemini söz konusu ülkelere hatrlatm oldu. dedi.

Katar öldürmeyip güçlendiren darbe

Emir Temim, Körfez krizinin patlak vermesinden bu yana u ülkeleri ziyaret etti:

2017

Körfez krizinin balad 2017de Emir Temim, aralarnda Türkiyenin de olduu 12 ülkeyi ziyaret etti.

Bu ziyaretlerin ilki, krizin patlak verdii andan itibaren Katarn yannda olduunu açklayan ve ablukaya kar çkan Türkiye, Almanya ve Fransaya gerçekletirildi. Ekim 2017de ise Temim, Malezya, Singapur ve Endonezyay kapsayan Asya turuna çkt ve buradan pek çok anlamayla döndü.

Aralk aynda ise Fildii Sahili, Gana, Gine, Senegal, Mali ve Burkina Fasoyu içeren Bat Afrika turunu gerçekletirdi. Bu ziyaretlerin ardndan ayn ay içinde Türkiyeye ikinci ziyaretini yapt.

2018

Temim 2018de Türkiye (3. ziyaret), Almanya (2. ziyaret), Belçika, Bulgaristan, Rusya, ABD, Kuveyt, Fransa (2. ziyaret), ngiltere, Ekvador, Peru, Paraguay, Arjantin, Hrvatistan, talya ve Malezyay ziyaret etti.

Katar Emiri ayn yl New York ziyareti srasnda Birlemi Milletler (BM) Genel Kurulunun 73. oturumuna katld. Burada gerçekletirdii konumada, Katarn ablukayla ve bölgedeki meselelerle ilgili tutumunu anlatan Temim ayrca, 2021 ylna kadar bir milyon genç kza iyi bir eitim salama vaadinde bulundu.

Ayn yln kasm aynda, Fransa Cumhurbakan Emmanuel Macronun daveti üzerine Paris Bar Forumuna, Mays 2018de stanbulda düzenlenen olaanüstü slam birlii Tekilat (T) zirvesine ve ubat aynda da Münih Güvenlik Konferansna katld.

Nisan 2018de ABD Bakan Donald Trumpn daveti üzerine ABDyi ikinci defa ziyaret etti. ki ülke arasnda farkl alanlarda stratejik ortakln gelitirilmesi amacyla Washington ve Dohada birinci ve ikinci stratejik diyalog toplantlar düzenlendi.

2019

Katar Emiri bu yl bandan bu yana 6 ülkeye gerçekletirdii ziyarette yeni ibirlii anlamalarna imza att.

Ocak aynda çin, Japonya ve Güney Kore ziyaretinin ardndan ubatta Avusturya ve Kuveyte (2. ziyaret) gitti. Nisan aynda Ruanda ve Nijeryaya ziyaretinin ardndan ramazan aynda Kuveyti 3. kez ziyaret etti.

Dünya liderleri Dohaya geldi

Doha yönetimi, sadece eyh Temimin gerçekletirdii ziyaret kanalyla yürüttüü diplomasiyle yetinmedi bilakis 2 yl boyunca pek çok ülke lideri ile uluslararas kurulularn üst düzey yetkililerini de arlad.

Bu süre zarfnda, Sierra Leone, nguetya, Rusya, Ukrayna, Togo, Zimbabve, Somali, Filistin, Fildii Sahili, Nepal, Gana, Ruanda ve Ekvador da dahil olmak üzere birçok devlet bakan Dohay ziyaret etti.

Katar Emiri ayrca, BM Genel Kurulu Bakan, Gaz hraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) Genel Sekreteri, Uluslararas Para Fonu (IMF) Genel Müdürü, Uluslararas Futbol Federasyonlar Birlii Bakan (FIFA) ve baka yetkililer de dahil olmak üzere, pek çok Arap ve yabanc yetkiliyi kabul etti.

Katar ve Türkiye stratejik ortakl güçlendirdi

Türkiye ile Katar arasndaki ilikiler Körfez krizinin akabinde, iki ülke liderlerinin karlkl ziyaretleri ve imzalanan yaklak 50 anlama ve mutabakat zaptyla daha da geliti.

Katar ve BM

Katar, BM insani yardm kurulularnn Dohada ofis açmasn öngören anlamalar imzalayarak BM ile olan ilikilerini de güçlendirdi. Aralk 2018de imzalanan anlamalar arasnda, Dohada BM nsani Yardm Koordinasyon Ofisi (OCHA) ofisi açlmas ile Uluslararas Göç Örgütüne ait bir merkez binann ina edilmesi yer ald. Ayrca Dohada BM çocuklara Yardm Fonu (UNICEF) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) ofisleri açlmasn öngören anlamalar imzaland.

Katar ve 2022 Dünya Kupas

Katar Emiri Temmuz 2018de, Rusyada düzenlenen devir teslim töreniyle 2018 FIFA Dünya Kupasna ev sahiplii yapan Rusyadan 2022 Dünya Kupas düzenleme yetkisini resmen devrald.

Kremlin Saraynda düzenlenen ve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile FIFA Bakan Gianni Infantinonun katld törende Putin Temime, FIFA Dünya Kupas finalinde de kullanlacak krmz beyaz renklerden oluan bir futbol topu verdi.

Ana Sayfaya Git