Korona tedavisinde mucize ilaç bulundu iddiası

Koronavirüs salgınında hastaları hayata bağlayan mucizevi ilaç bulundu. Ajanslarda son dakikageçen habere göre koronavirüs ilacının bulunduğu iddiaları dolanmaktaydı.

Haberler 17.06.2020 - 02:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgnnda hastalar hayata balayan mucizevi ilaç bulundu. Ajanslarda son dakikageçen habere göre koronavirüs ilacnn bulunduu iddialar dolanmaktayd.

ngilterede yaplan kapsaml bir aratrma deksametazon adl ucuz ve kolayca bulunabilen bir ilacn ar koronavirüs hastalarnn kurtarlmasna yardmc olabileceini ortaya koydu.

Uzmanlar, düük dozlu steroid tedavisinin ölümcül Covid-19 virüsüyle savata önemli bir rol oynayabileceini açklad.

Oxford Üniversitesi öncülüünde yaplan aratrmada ilacn solunum cihazna bal hastalarda ölüm riskini üçte bir azaltt görüldü.

Oksijen verilen hastalarda bu oran bete bir.

Deksametazon, mevcut tedavilerin koronavirüste de ie yarayp yaramayacan görmek için balatlan dünyann en kapsaml aratrmas kapsamnda denendi.

5 BN K KURTARILABLRD

Uzmanlara göre, bu ilaç salgnn baladndan bu yana ngilterede mevcuttu ve koronavirüs vakalarnda kullanlsayd be bine kadar hastann hayat kurtarlabilecekti.

Ucuz olmas nedeniyle ilacn yüksek vaka saysyla ba etmekte zorlanan yoksul ülkeler için de yararl olaca belirtiliyor.

Koronavirüse yakalanan her 20 hastadan 19unun hastaneye gitmeden iyiletii tahmin ediliyor.

Hastaneye yatan hastalarn çou da iyileiyor. Ancak baz hastalara oksijen verilmesi ya da bu kiilerin solunum cihazna balanmalar gerekiyor.

Deksametazonun yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduu görülüyor.

laç halihazrda bir dizi hastalkta inflamasyonu azaltmak için kullanlyor. lacn koronavirüsle savamaya çalrken zayf düen baklk sisteminde oluan hasarn bir ksmn engelledii belirtiliyor.

STOKN FIRTINASI

Vücudun ar tepkisine sitokin frtnas ad veriliyor ve bunun ölümcül olabilecei vurgulanyor.

laç denemesinde hastanede tedavi gören 2000 hastaya deksametazon verildi.

Ve sonuçlar, bu ilac almayan 4 bin hastann verileriyle kyasland. laçla solunum cihazna bal hastalarn ölüm riski oran yüzde 40tan yüzde 28e dütü.

Uzmanlar, deksametazonun Covid-19 hastalarnda ölüm orann azaltan ilk ilaç olduunu söylüyor.

Oksijene ihtiyaç duyan hastalarda ise bu oran yüzde 25ten yüzde 20ye indi. Aratrma heyetinin bakan Prof. Peter Horby, Bu imdiye kadar ölüm orann azaltan tek ilaç. Ölüm orann önemli ölçüde azaltyor. Bu büyük bir sonuç dedi.

Ana Sayfaya Git