Kritik heyet geliyor!

ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek amacıyla kurulan ortak görev gücü, çarşamba günü Ankara'da ikinci toplantısını yapacak.

Haberler 26.02.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ankara ve Washington arasnda, ABDnin Suriyeden çekilme sürecini koordine etmek amacyla kurulan görev gücü, 28 ubatta Ankarada ikinci toplantsn yapacak.

Türk yetkililerden alnan bilgiye göre, Dileri Bakan Mevlüt çavuolunun ay bandaki ABD ziyareti sonrasnda açklad ve ilk toplantsn 6 ubatta ABDde yapan ortak görev gücü, 28 ubat-1 Mart tarihlerinde Ankarada toplanacak.

Görev gücü, Türkiye-ABD arasnda ubat 2018de kurulan Suriye çalma grubunun alt birimi olarak faaliyet gösteriyor.

Ankaradaki toplantda, ABDnin Fratn dousundaki topraklarla batsndaki Münbiç ilçesinden askerlerini çekme planlar deerlendirilecek.

ABDnin halihazrda Suriyede 2 binden fazla askeri bulunuyor.

Pentogon, geri çekilme sürecine dair önceki gün, uluslararas bir gücün parças olarak Suriyenin kuzeydousunda ve güneyinde birkaç yüz ABD askeri braklacan duyurmu, güvenli bölgeye Türk ve SDG unsurlarnn girmeyeceini öne sürmütü.

çekilme takvimi konusunda ise ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutan Orgeneral Joseph Votel, 11 ubattaki açklamasnda, çekilmenin haftalar içinde balayacan söylemi, en geç mart aynn ortasnda sürecin ilk admlarnn atlacann sinyalini vermiti.

Edinilen bilgiye göre, Amerikal yetkililer Türk muhataplarna son görümelerde, çekilme ileminin yaz bana kadar tamamlanabileceini ancak sahadaki artlara göre takvimin deiebileceini söyledi.

- Türkiye Koalisyon formülüne kar

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, 13 ubattaki açklamasnda, Suriyenin kuzeyinde Koalisyon bünyesinde bir gözlem gücü oluturulacan söylemiti.

Söz konusu açklamay AAya deerlendiren bir Türk yetkili, Türkiyenin halihazrda ABD öncülüündeki DEAla mücadele Koalisyonun üyesi olduunu anmsatt. Yetkili, ABDnin Türkiyeye bahse konu Koalisyon gözlem gücü içinde sembolik bir yer verip kuzeydou Suriyeye güçlü bir askeri varlk sokmasn engelleme niyetinde olduuna dikkati çekti.

Türkiyenin kuzeydou Suriyeye ilikin planlar ise YPG/PKKnn snrn en az 30-40 kilometre güneyine çekilmesi ve buraya geri dönemeyecei ekilde askeri tedbirler alnmasn öngörüyor.

- Münbiç için müterek tahkikat sürüyor

Münbiç yol haritasnda, ilçenin içindeki sivil ve askeri konseylerin yeniden yaplanmas amacyla müterek tahkikat süreci iliyor. Türkiye, isimler üzerindeki bilgi ve görü alveriinin ivedilikle tamamlanmasn istiyor.

Türkiye, YPG/PKK mensuplar ile bunlarn güdümündeki isimlerin ilçenin yönetim birimlerinde görev almasna kar çkyor.

Türk yetkililer, nüfusunun yüzde 85-90 Arap olan Münbiçteki yönetimin demografik yapyla uyumlu olmas gerektiini vurguluyor. Plannn hayata geçebilmesi için ABDnin bin civarndaki silahl YPG/PKKly ilçeden çkartmas da gerekiyor.

- Meru müdafaa hakk vurgusu

Ankara-Washington hattnda yürütülen müzakerelerde, Türk heyeti, ABDnin Türkiyenin güvenlik hassasiyetleri çerçevesinde ortak bir anlaya varmadan çekilmesi durumunda, meru müdafaa hakkn sakl tuttuunu ifade ediyor.

Bu durumda ABD, anlamal çkmak ile anlaamadan çkmak arasnda kar-zarar hesab yapmak durumunda kalyor.

- Trump yönetimini bekleyen tehlike

Türkiye, ABD çekilme karar aldndan bu yana, bu sürecin sahada dourabilecei güç boluklarna dikkati çekiyor.

ABDnin Türkiye ile anlamadan çekilmesi durumunda, çkt sahaya Bear Esed rejimi güçleri, ran ve hatta Rus askeri polisinin girme ihtimali de bulunuyor.

Böylesi bir durum, Trump yönetiminin iç ve d kamuoyunda oldukça zor durumda brakacak.

ABDnin çekilme kararn açklamasndan günler sonra, terör örgütü YPG/PKK Münbiçin batsna Esed rejimi güçlerini davet edip kontrolü devretmiti.

Türkiyenin ABDden çekilme sürecindeki balca taleplerinden biri de YPG/PKKya verdii silah ve mühimmat geri almas.

Washington yönetimi DEAla mücadalenin tamamlanmasnn ardndan YPG/PKKdan silahlar toplama sözü vermiti.

ABDnin üslerden çkmas halinde bunlarn teröristlere geçmesini istemeyen Türkiye, üslerin ya imha edilmesini ya da Türk ordusuna devredilmesini talep ediyor.

Ana Sayfaya Git