Küçük teneke evlerdeki zorlu yaşamlar

Abluka nedeniyle inşaat malzemelerinin sınırlı şekilde girişine izin verildiği Gazze'de onlarca aile, İsrail saldırılarında yıkılan evleri onarılamadığı için kendi imkanları ile yaptıkları küçük teneke barakalarda yaşamak zorunda kalıyor.

Haberler 19.02.2017 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

GAZZE - srailin Temmuz 2014te Gazze eridine düzenledii saldrlarn üzerinden geçen yllara ramen çok sayda Filistinli hala yaralarn sarma mücadelesi veriyor. Saldrlarda evlerinin yklmas nedeniyle yllardr derme çatma barakalarda hayata tutunmaya çalan Filistinliler, k mevsimiyle birlikte zor günler geçiriyor. Yaklak 10 yldr devam eden abluka nedeniyle inaat malzemelerinin giriine snrl ekilde izin verilen Gazzede pek çok aile, yklan evlerini kendi kstl imkanlar ile onarmaya çalyor.

Gazze eridindeki Beyt Lahiya kentinde yaayan Ebu ihab ailesi bunlardan sadece biri. Temmuz 2014teki srail saldrlarnda evleri oturulamaz hale gelen Halid Ebu ihab (38), kendi imkanlar ile yapt derme çatma barakada 3 çocuuyla birlikte hayat mücadelesini sürdürüyor.

Zaten zor olan yaamlarnn, saldrlarda evlerinin de yklmasyla daha da zorlatn anlatan Ebu ihab, özellikle yamurlu ve souk havada barakada yaamak zorunda kalan çocuklar için çok üzüldüünü söyledi. Ebu ihab, Savata evimizi kaybettiimiz günden bu yana ilkel bir hayat yayoruz. Bu derme çatma barakada yamurdan korunmaya çalyoruz. dedi. Duvarlar ve çats tenekeden yaplm, zemini toprak ve kumdan küçük evde mutfak bulunmazken yemekler darda, toplanan odun parçalaryla yaklan ate üzerinde piiriliyor.

TENEKE EVLERDE YAAM

Evde yanan sobann dumanndan etkilenmemesi için beikteki küçük kznn yüzüne örttüü örtüyü sk sk kontrol eden Ebu ihab, Ailem ve özellikle küçük kzm bu dumanda zor nefes alp veriyor. Onlarn suçu ne? ifadelerini kulland.

Uzun süredir isiz olduunu söyleyen Ebu ihab, çocuklarna ne bir ayakkab ne de giyecek alacak durumda olduunu anlatt. mkanlarnn ancak bu kadarna el verdiini ifade eden Filistinli baba, yetkililerden bir an önce kendilerine yeni ev yaplmasn istedi ve unlar kaydetti: Biz savan bitmesinden bu yana, yazn scan, kn ise souunu çekiyoruz. Scak suyumuz, banyo yapma imkanmz yok. Gerçekten çok zor durumdayz. Açkta uyuyor gibiyiz. Sanki onlarca sene öncesinde ilkel bir hayat yayor gibiyiz. çocuklarma uyuyacaklar scak bir oda ve yeterli sayda battaniye bulamadm için bir baba olarak içim yanyor. srailin Temmuz 2014te Gazze eridine balatt saldrda 2 bin 300 Filistinli ölmü, 11 binden fazla kii yaralanm ve 12 bin civarnda ev ise yerle bir olmutu. Hamasn Ocak 2006da seçimi kazanmasyla, srail haziran 2007den bu yana Gazzeye yönelik ambargoyu sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git