"Kudüs ve mukaddesatı satılık değildir"

Filistin Devlet Başkanlığı, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Ortadoğu barış sürecinde müzakere masasında olmamaları durumunda Filistin yönetimine ekonomik yardımları kesebileceği" yönündeki tehditlerine tepki gösterdi.

Haberler 04.01.2018 - 08:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistin resmi haber ajans WAFAnn haberine göre, Devlet Bakanl Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne yapt yazl açklamada, Kudüs ve mukaddesat satlk deildir, deeri altn ve gümüle ölçülemez. ifadesini kulland.

- Filistin antajlara teslim olmayacaktr

Öte yandan Filistin Kurtulu Örgütü (FKÖ) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aravi de Trumpn tehditlerine tepki göstererek ABDnin antajlarna teslim olmayacaklarn ifade etti.

FKÖ Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Aravi tarafndan yaplan yazl açklamada, Filistin liderlii ABDnin antajna teslim olmayacaktr. Bakan Trump, bizim bar, özgürlük ve adaleti elde etme çabalarmz baltalad. imdi de bizi pervasz ve sorumsuz siyasetinin sonuçlarndan sorumlu tutarak cezalandrmakla tehdit ediyor. denildi.

Trumpn Filistinlileri para ile satn almaya çaltn vurgulayan Aravi, unlar kaydetti:

Filistinlilerin haklar satlk deildir. Trump igal altndaki Kudüsü srailin bakenti olarak tanyarak uluslararas hukuku ihlal etmekle kalmam ayn zamanda barn gerekçelerini, ilkelerini tamamen ykma uratm ve bakentimizi illegal bir ekilde ilhak etmesi konusunda sraile destek olmutur.

- ABD, Filistin yönetimine antaj yapyor

Filistin Demokratik Halk Kurtulu Cephesi (FDHKC) Genel Sekreteri Yardmcs Kays Abdulkerim de ABDnin Filistin yönetimine yönelik yardmlar kesme tehdidini antaj olarak nitelendirdi.

Abdulkerim, AA muhabirine yapt açklamada, ABD, yüzyln anlamas eklinde isimlendirdii ve Filistin topraklarn sraile satmak anlamna gelen siyasi önerisini kabul etmesi için Filistin yönetimine antaj yapyor. dedi.

Filistin yönetiminin hiç bir antaj ve baskya boyun emeyeceini vurgulayan Abdulkerim, ABD, Filistinli mültecilerin yaad trajedinin artmasna katkda bulundu. ABD, bugün de Birlemi Milletler Filistinli Mültecilere Yardm Kuruluuna (UNRWA) yardm kesmek suretiyle onlarn davasn tasfiye etmeye çalyor. diye konutu.

Abdulkerim, ABDnin UNRWAya yönelik yardmlar kesmesi durumunda asrn cinayetini ilemi olacan söyledi.

ABD Bakan Trump, Ortadou bar sürecinde müzakere masasnda olmamas durumunda Filistin yönetimine ekonomik yardmlar kesebilecei sinyalini vermiti.

Twitter hesabndan yapt açklamada Filistin yönetimini hedef alan Trump, ABDnin her yl Filistin yönetimine yüzlerce milyon dolarlk yardm yaptn kaydederek, karlnda herhangi bir takdir veya sayg görmediklerini savunmutu.

ABDnin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de konuyla ilgili açklamasnda, Filistinliler müzakere masasna geri dönmeyi kabul edinceye kadar UNRWAya yardmlar yapmayacaz. ifadesini kullanmt.

Haley, ABDnin Kudüsü srailin bakenti olarak tanmasna hem BM Güvenlik Konseyi hem de BM Genel Kurulunda kar çklmasnn hatrlatlmas üzerine, bu kararn ABD halknn istei olduunu söylemiti.

Filistinli taraflar, ABD Bakan Trumpn yapt tehditlerle bata Kudüs olmak üzere Filistinlilerin birçok talebini göz ard ederek srail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yüzyln anlamas eklinde isimlendirdii giriimi kabul etmeye zorladn belirtiyor.

- Kudüsteki yarm asrlk igal

Dou Kudüsü 5 Haziran 1967de igal eden srail, 1980de tek tarafl olarak kentin dousunu ve batsn birleik bakenti ilan etti. Birlemi Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980de kabul ettii 478 sayl kararla, srailin ilhak ve bakent ilann geçersiz sayd. BMGK karar çerçevesinde, ABD dahil uluslararas toplum Dou Kudüsün igal altnda olduunu kabul ediyor.

srail yönetimini tanyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri bakent Tel Avivde bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüsü ya da dou ve bat bölümlerini bakent olarak kabul etmiyor.

srail ile Filistin arasndaki bar görümeleri, srailin 1967 snrlarn, zorunlu göçe maruz braklan Filistinlilerin geri dönü hakkn ve yeni Yahudi yerleim birimlerinin inasna son vermeyi kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014te durmutu.

- Trumpn açklamas tüm dengeleri deitirdi

ABD Bakan Trump, 6 Aralk 2017de yapt açklamada, Kudüsü srailin bakenti olarak kabul ettiini ilan etmi ve Tel Avivdeki büyükelçiliin Kudüse tamas noktasnda Dileri Bakanlna talimat verdiini açklamt.

Uluslararas toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürüklenecei ve srail-Arap ihtilafnn daha da çözümsüz hale gelecei uyarlarn göz ard etmiti.

BMGKda 18 Aralk 2017de ABDnin Kudüs kararn geçersiz klma yaklamyla Msrn gündeme getirdii tasar, ABDnin vetosuna karn dier 14 üyenin de desteini alm ve ABD Kudüs konusunda BMde yalnz kalmt.

BM Genel Kurulunda Türkiyenin giriimleriyle hazrlanan ve Trumpn Kudüs kararn eletiren Kudüsün statüsüne ilikin srailin gal Altndaki Dou Kudüs ve Filistin Topraklarndaki Faaliyetleri balkl karar tasars, ABDnin tehditlerine ramen 21 Aralk 2017de 9a kar 128 oyla kabul edilmiti. Oylamada 35 ülke ise çekimser kalmt.

Filistin devleti, ABDnin Kudüs karar sonrasnda srail-Filistin bar görümelerinde ara bulucu rolünü kaybettiini ilan ederek, ABDli yetkililerin Filistinde kabul edilmeyeceini açklamt.

Filistin Devlet Bakan Mahmud Abbas, Trumpn 6 Aralkta Kudüsü srailin bakenti olarak tanyan kararn açklamasnn ardndan, srail-Filistini ziyaret etmesi beklenen ABD Bakan Yardmcs Mike Pence ile görümesini iptal etmiti.

Ana Sayfaya Git