Kudüs'ün doğusunda gerginlik

Han- elAhmer'de yıkım ekiplerine tepki gösteren Filistinlilere müdahale eden İsrail askerleri, birçok Filistinliyi darp ederken bazılarını da gözaltına aldı

Haberler 05.07.2018 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail askerleri igal altndaki Kudüsün dousundaki Han elAhmerde bedevilere ait ev ve allar ykmaya gelen ekiplere tepki gösteren Filistinlilere müdahale etti.

Buldozerlere kar koymaya çalan Filistinli aktivistlere müdahale eden srail güçleri, aktivistlerin birçounu darp ederken bazlarn da gözaltna ald.

Filistin Kzlaynn olaya ilikin yapt yazl açklamada, srail askerlerinin müdahalesinde 4 kiinin yaraland, 31 kiinin darp edildii belirtildi.

Darp edilen Filistinlilerin olay yerinde tedavi edildii kaydedildi.

Sabah saatlerinden itibaren Dou Kudüsteki Ayrm Duvarnn Bat eria tarafnda kalan ksmnda bulunan Han elAhmer ve Ebu Nevvar bedevi topluluklarna giden yollar kapatan srail askerleri, Ebu Nevvardaki 40 ev ve al ykmt.

Filistin hükümetinden knama

Öte yandan Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf elMahmud, yapt yazl açklamada, srail askerlerinin Filistinli bedevilere ait evleri ykmasn knayarak, srailin Han elAhmer ve Ebu Nevvardaki Filistinli bedevilere yönelik saldrs, srailin 1948den bu yana benimsedii göçe zorlama metodunu sürdürdüü anlamna geliyor. ifadesini kulland.

Bu iki bedevi topluluuna yaplanlar srailin Filistin topraklarna ve Filistin halkna yönelik suçlar dizisine bir yenisini daha eklemitir. Bu saldrlar ayn zamanda uluslararas hukuka da saldr anlamndadr. diyen Filistinli Sözcü, uluslararas toplumu ve tüm insan halklar kurulularn srailin Filistinlilere yönelik saldrlarn durdurmak için acil müdahaleye çard.

srail ile Filistin arasnda yaplan Oslo anlamasna göre C bölgesi olarak saylan alanda bulunan 700 kiilik Ebu Nevvar bedevileri, srailin tüm tehditlerine ve basklarna ramen köylerinden ayrlmay reddediyor.

Filistinli taraflar, srailin bu ykmlarla, E1 olarak isimlendirilen bölgedeki bedevileri göç ettirerek, Dou Kudüsteki, Azariyadaki ve Lut Gölündeki (Ölü Deniz) Yahudi yerleim yerlerini birbirine balamaya çaltn ifade ediyor.

Filistin ile srail yönetimi arasnda 1995te imzalanan kinci Oslo Anlamas çerçevesinde Bat eria, A, B ve C bölgelerine ayrlmt. Yüzde 18i kapsayan A bölgesinin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistine, yüzde 21lik B bölgesinin idari yönetimi Filistine, güvenlii sraile devredilirken, yüzde 61ini kapsayan C bölgesinin idari ve güvenlii sraile braklmt.

srail yönetimi kendi kontrolünde olduu gerekçesiyle çounlukla C bölgesinde Filistinlilerin yeni bina veya geniletme çalmas yapmasna izin vermiyor.

Ana Sayfaya Git