Kürdistan Kuruluyor

Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının çekilmesi kararının kabulünün ardından yüksek tansiyon sürüyor.

Haberler 03.04.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Parlamentosunun, Kerkükteki resmi kurumlarda Irak Kürt Bölgesel yönetimi bayra çekilmesi kararna kar çkmasna Kerkük Valisi, Kürdistan bayra Kerkükte inmeyecek dedi. Dün ise KDP ve KYB referandum ve bamszlk konularn konumak üzere Barzani bakanlnda topland.

Kerkükte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrann çekilmesi kararnn kabulünün ardndan yüksek tansiyon sürüyor. Irak Parlamentosunun, Kerkükteki resmi kurumlarda Irak Kürt Bölgesel yönetimi bayra çekilmesi kararna kar çkmasna Kerkük Valisi, Kürdistan bayra Kerkükte inmeyecek diye yant verdi.

Dün ise Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzani liderliindeki (KDP) ve eski Irak Cumhurbakan Celal Talabaninin genel sekreterliindeki KYB, IKBYnin bamszlk referandumu tarihinin belirlenmesi için ortak komisyon kuracaklarn duyurdu.

Kerkükteki bayrak gerilimi sürüyor. Irak Parlamentosunun bayrak kararna kar çkmasna yant veren Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, anayasal açdan sknt olmadn savundu, Kerkükte IKBY bayrann inmeyeceini, Badattaki Kürt partilerinin de konuyla ilgili yasal çalma yürüttüünü söyledi.

Irak Meclisi, Kerkükteki kamu kurum ve kurulularna yalnzca Irak bayra aslmas yönündeki karar onaylamt. Kerkük l Meclisi Bakan Rebiwar Talabani ise düzenledii basn toplantsnda, O karar (Irak Meclisinin ald) Kerkükte uygulanmayacaktr çünkü Irak Federal Mahkemesine göre, Meclisten alnan her kararn uygulanma art yok. Yani karar Kerkük l Meclisi tarafndan uygulanmayacaktr. diye konutu.

DÜN SABAH TOPLANDILAR

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) ise dün referandum ve bamszlk konularn görümek üzere Barzani bakanlnda topland. Barzaniye yaknlyla bilinen Rudawn haberine göre toplantya dün akam saatlerinde karar verildi. Erbil-Badat arasndaki ilikiler, referandum ve Kerkük konusu iki parti arasnda yaplmas planlanan toplantnn öne çekilmesine neden oldu.

ORTAK AçIKLAMADA BAIMSIZ DEVLET HAKTIR DEDLER

KDP ve KYB toplantsnn ardndan yaplan yazl açklamada Kerkük, referandum, bamszlk ve iç durumla ilgili konulara deinildii ifade edildi. Açklamada referandum ve bamszlk konusunun hak olduu, bu konuda ortak komisyon kurup referandumun nasl yaplaca konusunun ele alnaca belirtildi.

Yazl açklamada Toplantda, Kürdistandaki bamszlk referandumu her iki taraf arasnda detayl bir ekilde ele alnd. Herkesin katlm gösterdii bir komisyonun kurulmas, referandum tarihinin belirlenip, nasl yaplacan anlatan bir mekanizmann oluturulmas ve dier siyasi partilerle meselenin görüülmesi için her iki partiden oluan ortak bir komisyonun kurulmasna karar verildi. ifadeleri kullanld.

BAYRAK KONUSU

Ortak açklamada, Kerkükteki kamu binalarna IKBY bayra aslmas konusunda ise u ifadelere yer verildi: Her iki taraf da Irak merkezi hükümetinin 140nc maddenin uygulamaya konulmas konusunda sorumluluk üstlenmedii kanaatindedir. Nasl Irak merkezi hükümetinin Kerkükte bayran göndere çekme hakk varsa, ayn ekilde IKBYnin de hakk vardr. Anayasa açkça, Kerkük ve birkaç bölgenin ihtilafl yerler arasnda olduunu iaret ediyor. Bu yüzden IKBY bayrann dalgalandrlmas yasal ve anayasaya göredir.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettii, 26 Kürt üyenin katlmyla toplanan Kerkük l Meclisinde geçen hafta yaplan oylamada kentteki kamu binalarna Irak bayrann yannda IKBY bayrann aslmas karar kabul edilmiti. Irak meclisi ise dün Kerkükteki kamu kurum ve kurulularna yalnzca Irak bayra aslmas yönündeki karar onaylamt.

KERKÜKÜ ERBLE BALAMA PLANI

Irakn petrol zengini Kerkük kentinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrann Irak bayra ile birlikte kamu binalarna aslmasnn il meclisinde 28 Martta Türkmen üyelerin tamamnn, Arap üyelerin ise büyük çounluunun boykotuyla kabulünün yanklar sürüyor. Kerkük l Meclisi, bu kez de kenti IKBYye balamak üzere yeni oylama için harekete geçti.

MZA TOPLANIYOR

Erbilden yayn yapan Rudaw TVnin haberine göre il meclisi üyesi brahim Halil, 41 üyesi olan Kerkük l Meclisinde imdiden 22 imza topladklarn, Kürt partilerin oluturduu Kardelik Listesinin çounluu salamak için kentteki Arap üyeleri ikna etmeye çaltn söyledi. Halil, il meclisinde aldklar karar IKBYye sunacaklarn belirterek, Bu yasal ve meru bir taleptir. Seçmenlerimize Kerkükün Kürdistan Bölgesine balanaca sözü verdik. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de ayn amaçla bir proje hazrlamal diye konutu.

ZAMANI GELD

IKBYnin Tartmal Bölgeler Sorumlusu ve ayn zamanda Kürdistan slami Birlik Partisi (Yekgrtu) Bakanlk üyesi olan Nasreddin Sindi de, üst düzey bir komisyon oluturup bu taleplerini en yakn zamanda IKBYye ileteceklerini belirterek, Ne zamana kadar Badat bekleyeceiz. Bu konuda adm atmann zaman gelmiti dedi.

2008 YILINDA PTAL

Rudaw, Kerkük l Meclisinin bayrak kararndan sonra Erbilin tavrna göre ikinci adm attn bildirirken, 2008 ylnda Kerkük l Meclisinin, 3te 2 çounlukla Kerkükün IKBYye balanmas karar aldn, ancak bunun Irak Anayasasna uygun olmad gerekçesiyle iptal edildiini de hatrlatt.

BAD: BU SORUNUN ZAMANI DEL

Irak Babakan Haydar el badi son gelimelerle ilgili Rudawa demeç verdi. Yayn organnn Kerkükte bayrak karar sonras merkezi hükümetin bu ehirdeki maalar kesip kesmeyeceine dair soruya badi u yant verdi: Bazlar bir bayraa büyük anlam verir, dierleri vermez. Fakat bence u anda bu sorunun zaman deil... Vali ve il meclisine bunu kaldrmalar çars yapyorum. Bir bayrak hiçbir eyi deitirmeyecek. Rudawn maalarn kesilip kesilmeyeceini yeniden sormas üzerine badi, Hayr, bence bu çok sert bir hamle olur ve umarm iler o noktaya varmaz dedi. IKBY Bakan Mesud Barzaninin bamszlk referandumunu kabul edip etmeyecei sorusuna badi, Referandum konusunu uzatmak istemiyorum çünkü sonuç zaten ortada... Halklarn geleceklerini belirleme hakkna inancma ramen Kürdistann Iraktan ayrlmasn desteklemiyorum yantn verdi.

Ana Sayfaya Git