Küresel Mülteci Forumu Cenevre'de başladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyada 70 milyondan fazla insanın yerinden edildiğini, bunların 25 milyonunun mülteci konumunda olduğunu belirterek, uluslararası topluma "mülteci krizine" yönelik sorumluluğu paylaşma ve zorlukların hep birlikte göğüslenmesi çağrısında bulundu.

Haberler 18.12.2019 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Guterres, sviçrenin Cenevre kentindeki BM Cenevre Ofisinde bugün balayan Birinci Küresel Mülteci Forumunun açlnda konutu.

Küresel Mülteci Forumunun e bakanlar Türkiye, Pakistan, Etiyopya, Kosta Rika ve Almanyaya çok cömert davrandklar için teekkür eden Guterres, Hakikaten de bu davann ampiyonlar oldular. Orta düzeyde veya çok az gelimi ülkeler milyonlarca mülteciye ev sahiplii yapt. çok az destek gördüler ama büyük bir cömertlik sergilediler. Bu cömertlik her zaman bu ülkelerin içinde bulunduu zenginlik düzeyiyle orantl olmayabiliyor. Bunu da gördüm örendim. Hakikaten müteekkir olmamz gerekiyor ama bu da yeterli deil. deerlendirmesinde bulundu.

Guterres, dünyada 70 milyon insann yerlerinden edildiini, bunlarn 25 milyonunun ise mülteci konumunda olduunu anmsatarak, çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Uluslararas camiann bu zorluu hep birlikte göüslemesi gerekiyor. dedi.

Genel Sekreter, BM Mülteciler Yüksek Komiserlii (BMMYK) kaytlarna göre bu bugüne kadarki en yüksek say. imdi her zamankinden daha fazla uluslararas i birliine ve pratik, etkili çözümlere ihtiyacmz var. diye konutu.

Birinci Küresel Mülteci Forumunun dünya genelindeki mülteciler için frsat olduunun altn çizen Guterres, uluslararas camiaya mülteciler için somut balar yapma çarsnda bulundu.

Guterres, isim vermeden ABD-Meksika snrnda ailelerinden koparlan çocuklarn durumuna deinerek, Aslnda, snma hakknn saldr altnda olduu, mültecilere çok fazla kap kapatld, çok sayda çocuk mültecinin alkonulduu ve ailelerinden koparld bir zamanda, mültecilerin insan haklarn yeniden teyit etmemiz gerekiyor. eklinde konutu.

Dünyadaki mülteci krizi için uluslararas toplumun ortak sorumluluk almas gerektiine iaret eden Guterres, nsanlk, 20. yüzyl boyunca birçok büyük mülteci sorununu çözmek için bir araya geldi. 21. yüzylda da aynsn yapabilmeliyiz. Bu yönetilemez bir durum deil. ifadesini kulland.

- 2 binden fazla delege katlyor

Dünyann çeitli yerlerinde sava, iddet ve zulüm sebebiyle yerlerinden edilmi 70 milyondan fazla insann sorunlarnn ele alnaca ve Türkiyenin e bakanln yapaca Birinci Küresel Mülteci Forumu yarn sona erecek.

Birlemi Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlii ve sviçrenin ev sahipliinde 17-18 Aralkta düzenlenen foruma, Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandinin daveti üzerine e bakan olarak katlyor.

Mültecilere yönelik tarihte ilk kez düzenlenen foruma farkl ülkelerden mülteciler, hükümet ve devlet bakanlar, uluslararas kurumlar, kalknma örgütleri, i dünyasndan liderler, sivil toplum kuruluu ve insani yardm kuruluu temsilcilerinden oluan 2 binden fazla delege katlyor.

Ana Sayfaya Git