Kürt birliği kurdular!

Irak'ın Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi bünyesinde Kürt birliği kurulduğu yönündeki iddialar, bölgedeki yerel yetkililerin tepkisine sebep oldu.

Haberler 21.12.2016 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuzhurmatu Kaymakam ellal Abdul, Irak merkezi hükümeti ve orduya ait Dicle Operasyonlar Komutanlnn desteiyle ilçemizde Hadi abi bünyesinde ve tamam Kürtlerden oluan bir birlik kuruldu. Bu emrivaki oluum bölgedeki herkesin ciddi tepkisini ald. dedi.

Kürtlerden oluturulan Hadi abi birliinin, ilçedeki istikrarszln artmasna neden olacan belirten Abdul, Bu birlik, ilçenin güvenliine hiçbir ekilde hizmet etmeyecektir. Aksine güvenliimiz için bir tehlike nedeni olacaktr. Bu ilçenin hizmeti için oluturulacak her ey yerel yöneticiler ve siyasilerin onayndan geçmelidir. diye konutu.

- Bu kark süreçte yeni bir kaosun fitili ateleniyor

Irak Türkmen Cephesi Selahaddin ili sorumlusu Heytem Muhtarolu da çok kritik ve hassas bir süreçte askeri birlik saylarnn artmasnn endie verici olduunu dile getirdi.

Etnik ve dini unsurlar üzerinden kurulan askeri güçlerin yerine Irak ordusunun güçlendirilmesinin daha önemli olduuna vurgu yapan Muhtarolu, unlar söyledi:

Her geçen gün says artan ve yeni isimlerle ortaya çkan birliklerin ileride bu ülkenin bana ne getirecei belirsizdir. Kürtlere ait bir Hadi abi birliinin kurulmasnn arkasnda farkl bir plan var. Bu kark süreçte yeni bir kaosun fitili ateleniyor ve ilk adm da atlm durumda. Yüz yllardr birlikte yaadmz ve ayn corafyay paylatmz Kürtleri birbirine vurdurma oyununda biz Türkmenler de zarar göreceiz. Biz bölgemizde artk bar istiyoruz. Kardei kardee vurdurma oyunlarna son verilsin istiyoruz.

- Merkezi hükümetin arkasnda olduu belirsiz plan bizi endielendiriyor

Kürdistan Demokrat Partisi Tuzhurmatu Asayi sorumlusu Faruk Ahmed ise Hadi abi bünyesinde Kürtlerden bir silahl gücün kurulduunu belirterek, Hadi abi çats altnda Tuzhurmatu ilçesine 3 kilometre mesafedeki Yengice köyü ile Süleyman Beg kasabas arasnda yer alan Yafa köyünde tamam Kürtlerden oluan bir birlik kuruldu. Desteini Irak merkezi hükümetinden alan bu birliin kurulmasna iddetle karyz. ifadelerini kulland.

Irak Cumhurbakan Saddam Hüseyinin 2003 ylnda devrilmesi ve son olarak terör örgütü DEAn bölgede etkin olmasndan sonra Tuzhurmatudaki tüm güvenliin Pemerge güçleri tarafndan salandn aktaran Ahmed, söz konusu birliin kurulmasnn uzun vadede Pemerge güçleri için sorun yaratabilecei uyarsnda bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimindeki ekonomik kriz ve bütçe kesintisinden dolay maalarn gecikmeli ödenmesine de deinen Ahmed, maddi sebeplerle Pemerge güçlerinin Hadi abiye katlmas olaslnn da büyük bir felaket olacan savundu. Ahmed, Merkezi hükümetin arkasnda olduu belirsiz plan bizi endielendiriyor. diye konutu.

Terör örgütü DEAn 10 Haziran 2014te Irakn ikinci büyük kenti Musul ve dier bölgeleri ele geçirmesinden sonra, ülkedeki ii dini merci Ayetullah Ali Sistani Hadi abinin kurulmas emrini içeren bir fetva yaymlad. Ülkedeki Sünnilere kar mezhep eksenli politika yürüten Hadi abi, DEAtan geri ald Tikrit ve Felluce kentlerindeki sivillere kar birçok hak ihlallerinde bulundu.

Irak meclisi 27 Kasmda ii milis gücü Hadi abiye yasal statü verilmesini öngören yasa tasarsn onaylamt.

- Hadi abi çats altndaki gruplar

Hadi abi milislerinin saysyla ilgili resmi bir veri yok ancak bu örgütlenme altnda yaklak 300 bin civarnda milis olduu belirtiliyor.

Hadi abi çats altndaki balca milis güçleri ise Bedir Güçleri, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlilhak, Ketaib mam Ali, Ketaib Seyidu-uheda, Seraya el-Horasani, Ensar el-Merceiyye Tugaylar, Ali Ekber Tugaylar, Firkatul Abbas el-Kitaliyye, Seraya Aura, Seraya Ensar el-Akide, Seraya el-Cihad, Feylak el-Karrar, El-Muntazar Tugaylar eklinde sralanyor.

Ana Sayfaya Git