Kürt Vekillere Dokunulmazlık

Gayrimeşru referandumda oy kullanan milletvekillerinin isimleri, haklarında işlem yapılması için Federal Mahkeme'ye gönderilecek

Haberler 04.10.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Parlamentosunda bulunan Kürt parlamenterlerin bugün yaplan oturuma katlmalarna izin verilmedi. Parlamento Bakan Selim Cuburi ve ii Ulusal Koalisyonu, bamszlk referandumunda oy kullanan parlamanterlerin dokunulmazlklarnn kaldrlmas, yarglanmalar ve parlamenterliklerinin düürülmesi için meclise öneri sundu.

DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRILSIN

Irak Kürt Bölgesel Yönetimince (IKBY) 25 Eylülde yaplan bamszlk referandumu ile ilgili gerginlik devam ediyor. Referandumun yaplmas ardndan bugün bakent Badatta bulunan Irak Parlamentosunun oturumunda Kürt parlamenterlerin salona gelmesine ve oturuma katlmasna izin verilmedi. Oturum için parlamentoya gelen Kürt milletvekilleri, salon giriinde durdurularak Iraktaki Kürdistan bölgesine dönmeleri istendi.

FEDERAL MAHKEMEYE SEVK EDLYOR

Kürt parlamenterlerin parlamento salonuna girilerinin, eski Babakan Nuri El Malikinin partisi olan Kanun Devletince toplanan 75 imza ile saland belirtildi. 175 Irakl parlamenterin katld parlamento oturumunda Parlamento Bakan Selim Cuburi ile ii Ulusal Koalisyonu, bamszlk referandumunda oy kullanan Kürt parlamenterlerin, dokunulmazlklarnn kaldrlmas, Kürt temsilcilerin yarglanp parlamenterliklerinin düürülmesini istedi.

CUBURDEN AçIKLAMA

Irak Meclis Bakan Selim el-Cuburi, mecliste düzenledii basn toplantsnda, Irak devleti, tarihinin en büyük krizini yayor. Bu kriz ülkenin birliini ve toplumsal dokuyu tehdit ediyor. Meclis, anayasann ve alnan tüm kararlarn (referandumla ilgili) uygulanmasn takip etmekle mükelleftir. dedi.

IKBYdeki gayrimeru referandumda oy kulland tespit edilen Kürt milletvekilleri hakknda yasal ilem yaplmas için Federal Mahkeme ile temasa geçtiklerini ifade eden Cuburi, Oy kulland tespit edilen milletvekilleri hakknda mahkemeden çkacak karara sayg duyar ve buna bal kalrz. diye konutu.

Kürt halkn cezalandrma gibi bir düünceyle hareket etmediklerini vurgulayan Cuburi, Referandumla ilgili alnan kararlar Kürt halkn cezalandrmak için deildir. iddet ve gerginlik yerini ulusal birlie brakmal. Herkes Irakn bütünlüünü tanmal ve buna sayg göstermeli. deerlendirmesinde bulundu.

Meclis Bakan Cuburi, IKBYnin gayrimeru referandumundan sonra Irakta baz Sünni gruplarn Sünni Federasyonu kurulmas için nabz yoklad yönündeki iddialara ilikin ise, Bu konuyu Güçler Birlii Koalisyonunda asla konumadk. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git