Kürtler Sandık başında!

3 milyon 300 bin seçmenin bulunduğu Kuzey Irak bölgesinde 30 Eylül günü parlamento seçimleri yapılıyor. Asayiş, polis ve peşmerge güçlerinin oy kullanmaya başladığı bölgede, seçmenler parlamentonun 111 üyesini seçecek.

Haberler 29.09.2018 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Komisyonu yapt açklamada güvenlik güçleri dnda seçmen saysnn 3 milyon 300 bin olduunu açklad. Yüksek Seçim Komisyonu ayrca Süleymaniye, Erbil ve Duhok genelinde seçmenlerin bin 200 seçim merkezi ile 5 bin 933 seçim istasyonunda oylarn kullanacan belirtti.

1992 ylndan beri Kuzey Irak Federel Yönetimi için için yaplan seçimler bu yl 4üncü kez yaplacak. Seçimlerde aday olanlar arasndan 100 parlamenter bölgedeki Kürt partilerinden, 11i ise ulusal ve dini aznlklardan seçiliyor. Parlamentoya Kürt partilerinin listelerinden aday olan aznlk mensuplar dnda aznlklar listesinden ayrca 5 Türkmen, 5 Hristiyan, 1 de Ermeni olmak üzere 11 parlamenter seçilecek.

Seçim yarnn KDP, KYB ve Goran Hareketinin (Deiim Hareketi) arasnda geçmesi bekleniyor. Son yaplan 2013 seçimlerinde Kürdistan Demokrat Partisi 38 sandalye kazanm, onu 24 sandalye ile Goran Hareketi, 18 sandalyeyle de Kürdistan Yurtseverler Birlii takip etmiti.

Bamszlk referandumu sonrasnda Kerkükün Irak ordusu ile Hadi abinin denetimine geçmesi ile hala devam eden yolsuzluk iddialar ve ekonomik sorunlar nedeniyle bölge halk seçimlerden umutsuz. Güvenlik güçleri de eklenince 3 milyon 850 bini bulan kaytl seçmenin bulunduu Irak Kürdistan bölgesinde seçime katlm orannn tepkiler nedeniyle yüksek olmas beklenmiyor.

IRAK CUMHURBAKANI 2 EKM GÜNÜ SEçLECEK

Geçtiimiz hafta Irak Parlamentosunda yaplmas beklenen Irak Cumhurbakanl seçimi, belirsiz bir tarihe ertelenmiti. Irak parlamentosu 226 milletvekilinin katlmyla toplanarak Cumhurbakanl oylamasnn yaplaca tarihi belirledi. Irak Parlamentosunda 2 Ekimde yaplmas kararlatrlan oylamayla Irakn yeni Cumhurbakan belli olacak.

Irak Parlamentosu Bakan Mihemmed Helbusi, 30u akn bavurudan 7sinin Cumhurbakan aday olabilme koullarn tadn belirterek bu adaylarn adlarn açklad.

Irakta Cumhurbakan Kürtler arasndan seçiliyor. 2004 ylndan bu yana yaplan 2 oylamada da Cumhurbakanlna Kürdistan Yurtseverler Birliinin destekledii adaylar seçilmiti. Irakn ilk Kürt Cumhurbakan olan Celal Talabani hayatn kaybettikten sonra bu göreve KYBnin bir dier etkili ismi Fuad Mahsum seçilmiti.

Cumhurbakanl oylamasna bu kez Kürtler ittifak salayamadan giriyor. Kürdistan Yurtseverler Birliinin Behram Salihi aday göstermesinden sonra Kürdistan Demokrat Partisi de Fuad Hüseyini kendi aday olarak gösterdi. Kürtler Irak cumhurbakanl seçimlerine 2si bamsz 6 adayla katlyor.

Ana Sayfaya Git