Kürtlere Suriye'de özerklik mi verilecek?

Rusya'nın, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki görüşmeler sırasında muhaliflere sunduğu anayasa taslağının detayları ortaya çıkıyor.

Haberler 27.01.2017 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rus Interfax ajansnn, tasla gören Suriyeli muhaliflerden bir kaynaa dayandrd haberine göre, Rusya Kürtlere özerklik verilmesi ve yetkileri kstlanm cumhurbakannn görev süresinin tek seferlik yedi yllk dönemle snrlandrlmasn istiyor.

te taslakta olduu iddia edilen 8 kritik nokta:

- Mevcut Suriye anayasasnn 1inci maddesi, ülkenin resmi adn Suriye Arap Cumhuriyeti olarak belirtirken, taslakta ülkenin ad Suriye Cumhuriyeti olarak deitiriliyor.

- Anayasann 3üncü maddesi, Suriye cumhurbakannn Müslüman olmak zorunda olduunu belirtirken taslakta böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

- Anayasann 3üncü maddesinde, slam hukuku, yasamann temeli olarak gösterilirken, taslakta bu ifadeye yer verilmiyor.

- Suriye anayasasnn birinci maddesi, ülkenin üniterliine vurgu yaparken, bu vurgu taslakta da korunuyor. Ancak taslak metin, Kürtlere özerklik verilmesini içeriyor.

- Belgede, idari bölgelerin bölgesel esasa dayanarak, kendi dillerini seçme hakk da tannyor. Bu da Kürtçenin özerk bölgede Arapçann yansra resmi dil olmasnn önünü açyor.

- Taslakta dikkat çeken bir dier madde ise cumhurbakannn görev süresinin, bir seferlik yedi yllk dönemle snrlandrlmas. Bu da mevcut Cumhurbakan Bear Esadn yedi yl sonra görevinden ayrlmas anlamna geliyor.

- Cumhurbakan ayn zamanda genelkurmay bakan olmay sürdürse de yetkileri, oluturulacak olan Bölgeler Meclisi tarafndan kstlanacak.

- Taslaa göre, anayasa mahkemesinin bakann cumhurbakan deil, meclis seçecek.

Ana Sayfaya Git