Kuzey ırak'ta sessiz gerilim

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) üst düzey bir komutanın geçen hafta Erbil'e girişine izin verilmemesinin ardından önce KDP'nin Süleymaniye ofisi, akabinde de KYB'nin Erbil ofisine ateş açılması ile tırmanan gerginlik devam ederken taraflar sessizliğini koruyor.

Haberler 26.09.2019 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde (IKBY) hakim iki parti olan Mesut Barzani liderliindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birlii (KYB) arasndaki sessiz gerginlik sürüyor.

KYBli üst düzey komutan Mahmut Sengavinin geçen perembe günü Erbile giriine izin verilmemesinin ardndan cuma günü önce KDPnin Süleymaniye ofisi, akabinde de KYBnin Erbil ofisine ate açlmas iki parti arasndaki gerginlii trmandrd.

Bu gelimelerin ardndan önceki gün ilk kez Erbilde KDP ile KYB yetkilileri bir araya geldi. Görümeyle ilgili herhangi bir açklama yaplmazken, iki partinin birbirini suçlamaktan çekinmesi ve taraflarn hedef oklarn kimseye çevirmemesi dikkati çekti.

- Her iki saldr kararnn da ayn odaktan verildiine inanyoruz

KDP Süleymaniye ve Halepçe l Bakan Sözcüsü At eyh Hasan, Olaylarda KDP olarak hiçbir siyasi taraf suçlamadk. Süleymaniyedeki parti binamza ate açlmasndan sonra, güvenlik güçlerinden parti binamzn korunmasn istedik. dedi.

KYB ile birçok ortak noktalar olduunu vurgulayan Hasan, söz konusu olaylarn ardndan partisi yönetiminden saduyuyla hareket etmeleri mesaj aldklarn ve gerginliin artmamas için çaltklarn söyledi.

Hasan, KDP ile KYBnin parti binalarna düzenlenen saldrlarn, toplumun huzurunu hedef aldn belirterek, Her iki saldr kararnn da ayn odaktan verildiine inanyoruz. çileri Bakanlnn toplumun barn bozacak bu olaylarn detaylarn kamuoyuyla paylamasn ümit ediyorum. ifadelerini kulland.

- KDP binasna yaplan saldrnn faili yakaland

Süleymaniye Polis Müdürlüünün önceki gün yaymlad yazl açklamada, KDP binasna düzenlenen saldrnn faili ile i birlikçi iki kiinin yakaland belirtildi.

Açklamada, lk sorgularnda saldrganlar herhangi bir yerden emir almadklarn saldry bireysel olarak gerçekletirdiklerini söylediler. Soruturmalar devam ediyor ve tüm yasal yollar kullanlacak. denildi.

KYBnin Erbil ofisine düzenlenen silahl saldrnn failleri ise henüz yakalanamad. Yetkililer soruturmann devam ettiini ifade ediyor.

- Olaylar nasl geliti?

KBYli komutan Mahmud Sengavinin 19 Eylülde partisinin toplantsna katlmak için gittii Erbile giriine izin verilmedi.

Bunun üzerine KYBnin Politbüro Sözcüsü Latif eyh Ömer, Erbilde bir basn toplants düzenleyerek, kendilerine bal bir askeri yetkilinin Erbilin Simakuli kontrol noktasndan geçiine izin verilmemesinin kabul edilemez olduunu söyledi.

Tepkilerin artmas üzerine IKBY çileri Bakanl konuya dair bir yazl açklama yapt. Açklamada, Simakuli kontrol noktasnda istenmeyen bir olay yaand ve Sengavinin geçiine izin verilmemesi yönünde herhangi bir talimat bulunmad kaydedildi.

Cuma günü öle saatlerinde ise KDPnin Süleymaniyedeki parti binasna silahl saldr düzenlendi. Ayn gün akam saatlerinde KYBnin Erbil ofisine kimlii belirsiz kiilerce ate açld.

- Sengaviye neden izin verilmedi?

IKBYdeki askeri ve siyasi nüfuzu elinde bulunduran KDPden u ana kadar KYBli Sengavinin Erbile giriine izin verilmeme nedenine dair net bir açklama gelmedi.

Halihazrda Süleymaniyede ikamet eden Sengavi, KYBnin haziran aynda düzenledii bir etkinlik srasnda Mesut Barzani için küçük adam ifadesini kullanarak çeitli ithamlarda bulunmutu.

Bunun üzerine KDP de bir açklama yaparak Sengavinin cevap verilmeyecek kadar deersiz olduunu ifade etmiti.

- KDP ile KYB arasndaki çekime

Irakn Duhok ve Erbil kentlerinde etkin bir nüfuza sahip KDP ile Süleymaniye merkezli KYB arasnda uzun yllardr ciddi çekime yaanyor.

IKBYnin 1991de kurulmasndan birkaç yl sonra iki parti arasnda kanl çatmalar balam daha sonra ABDnin ara buluculuuyla bar salanabilmiti.

ABDnin 2003te Irak igal etmesinin ardndan yeni hükümetin kurulduu 2005ten 2013e kadar yaplan seçimlere birlikte giren KDP ve KYB, iki stratejik ortak olarak önemli kazanmlar elde etmiti.

Ancak KYBnin kurucu lideri Celal Talabaninin 2012de hastalanmas ve 2017de hayatn kaybetmesiyle iki parti arasndaki gerginlikler tekrar gün yüzüne çkmt.

Ana Sayfaya Git