Lavrov: İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmeleri destekliyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasına yönelik süreci kolaylaştırmak için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu söyledi.

Haberler 10.09.2021 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lavrov ve srail Dileri Bakan Yair Lapid, bakent Moskovada gerçekletirdikleri görümenin ardndan basn mensuplarnn sorularn yantladlar.

Birlemi Milletler, Avrupa Birlii, ABD ve Rusyadan oluan Orta Dou Dörtlüsü formatnda görümeler yaplmas gerektiini anlatan Lavrov, Uzun bir aradan sonra bu formatta, bakanlar düzeyinde bir görüme yaplmas taraftaryz. ABDdeki yeni yönetimin bu görümelere hazr olduunu görüyoruz. dedi.

Rusyann da söz konusu formatta görümelere hazr olduunu belirten Lavrov, Uluslararas toplumun srail ve Filistin arasnda bir anlamaya varlmas için koullarn yaratlmasna nasl yardmc olabilecei konusunda görü alveriinde bulunmann yararl olduunu düünüyoruz, çünkü sadece onlar geri kalan tüm farkllklar çözme konusunda uzlamaya varabilirler. diye konutu.

Filistin ile srail arasnda dorudan görümelerin balamasn da desteklediklerini kaydeden Lavrov, Rusyann hem karlkl kanallar araclyla hem de Ortadou Dörtlüsünün bir üyesi olarak srailliler ve Filistinliler arasnda dorudan diyalog kurulmasn daha da kolaylatrmaya hazr olduunu teyit ettik. ifadesini kulland.

Golan Tepelerini Suriyeye iade etmeyeceiz

Suriye ile bar görümelerinin yaplp yaplmadna yönelik bir soruyu yantlayan srailli Bakan Lapid ise srail ile Suriye arasnda u anda müzakereler yaplmyor. Müzakere edilecek de pek bir ey yok. Güvenlik görümeleri var ama srail, Golan Tepelerini Suriyeye iade etmeyecek, yani istiare edecek bir konu yok. dedi.

Lavrov ile görümesinde rann nükleer programn da ele aldklarn anlatan Lapid, öyle konutu:

rann nükleer güce sahip olmas tüm dünya için bir sorundur. Orta Douda silahlanma yarn tetikler. Nükleer silahlarn yanl ellere dümesini istemeyiz. Eer dünya bu konuda bir ey yapmayacaksa srail adm atma hakkn sakl tutmaktadr çünkü rann nükleer güç haline gelmesine izin vermeyiz.

Ana Sayfaya Git