Lavrov: (Ukrayna ile savaş ihtimali) Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile savaşmak istemediklerini belirterek, "Eğer bu Rusya'ya bağlı ise savaş olmayacak." dedi.

Haberler 29.01.2022 - 01:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Moskova

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, güncel konulara ilikin Rus radyolarna verdii röportajda, Rusya ve ABD arasndaki gerilime ilikin açklamalarda bulundu.

ABD ve NATOdan güvenlik tekliflerini yazl yant olarak aldklarna dikkati çeken Lavrov, bu yantlarda ikincil konularla ilgili rasyonel unsurlarn olduunu belirtti.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Avrupada ve dünyann dier bölgelerinde orta ve ksa menzilli füzelerin konulandrlmasna ilikin moratoryum teklif ettiini anmsatan Lavrov, unlar kaydetti:

Bu, yantlara dahil edilmitir. Ayrca, tatbikatlarn her iki tarafn snrlarndan uzakta yaplmas, sava uçaklar ile gemilerin yaknlamas mesafesi ve çatma ile gerilimin azaltlmas ve güvenin artrlmas ile ilgili önlemler konusunda tekliflerimiz vard. Tüm bunlar son 2-3 ylda reddedildi. imdi ise tüm bunlarn istiare edilmesi teklif ediliyor.

Rusya Dileri Bakan Sergey Lavrov, Ukrayna ile savamak istemediklerini belirterek, Eer bu Rusyaya bal ise sava olmayacak. dedi.

Avrupa güvenlii ile ilgili sorunlarn çözülmesinin kendileri için önemli olduunu belirten Lavrov, güvenliin baka devletlerin güvenlii pahasna güçlendirilmemesi gerektiini vurgulad.

Lavrov, Putinin de belirttii gibi, Avrupada güvenlii salamak için karlkl olarak kabul edilebilir prensipler üzerinde anlamaya varma giriimlerimiz baarsz olursa gerekli önlemleri alacaz. Bu önlemler de çeitli olabilir. ifadelerini kulland.

ABDnin yant diplomatik etik örnei

ABD ile NATOdan gelen güvenlikle ilgili cevaplar analiz ettiklerini aktaran Lavrov, ABDnin yant, NATOnunkine göre neredeyse diplomatik etik örneidir. NATOdan gelen cevap çok ideolojik ve NATOnun münhasrl, özel misyonu ve amaçlar ile doludur. Bu metinleri yazanlar adna utandm. deerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve ABD ile NATO arasnda çeitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifler konusunda müzakerelerin sona ermediine dikkati çeken Lavrov, birkaç hafta içinde bu konuda Rus-Amerikan görümesinin gerçekleecei bilgisini paylat.

Ukrayna ile sava istemiyoruz

Rusya ve Ukrayna arasnda sava ihtimalini deerlendiren Lavrov, Eer bu Rusyaya bal ise sava olmayacak. Biz sava istemiyoruz. Ancak çkarlarmz kaba ekilde çinemeye ve göz ard etmeye de izin vermeyeceiz. dedi.

Ana Sayfaya Git