Libya'daki siyasi çözüm arayışları önündeki engeller

Libya'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Adalet ve Bina Partisi, ülkede bölgesel destek gören bir tarafın, krizin devam etmesi için çalıştığını belirtti.

Haberler 19.07.2018 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Partinin sosyal paylam sitesindeki hesabndan yaplan açklamaya göre, Parti Bakan Muhammed Savvan, Birlemi Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ile bakent Trablusta bir araya geldi.

Ülkedeki kriz ve çözümünün ele alnd görümede Savvan, Libyada bölünmülüün devam etmesi için çalan, bölgesel destek alan bir taraf olduunu herkes biliyor. Bu taraf, tek seçenek olarak gördüü devleti askerletirme projesinin önünü açmak için ülkedeki krizin almas yönünde atlan tüm çabalar engellemeye çalyor. dedi.

Savvan bu durumun, parlamentonun sorumluluklarn yerine getirmesine kar çkan grubun davranlarn açklayacan belirtti.

Bunlara yönelik gerekli basknn uygulanmas gerektiini ifade eden Savvan, Ülkedeki bu artlar, Libya ile bölgenin güvenlik ve istikrarna zarar veren göç, terör ve kaçakçlk olgusunun artmasna yönelik bir tehdit oluturuyor. diye konutu.

Libyadaki siyasi çözüm araylar

Savvan, söz konusu tarafn kim olduuna ilikin açklama yapmazken daha önce, Tobrukta Temsilciler Meclisi (TM) tarafndan desteklenen Halife Hafterin Msr ve Birleik Arap Emirliklerinden askeri destek ald yönünde benzeri suçlamalar yöneltmiti.

Özel Temsilci Selame ise Adalet ve Bina Partisinin Libyadaki siyasi krizin çözümü için tüm taraflara iletiim kurma çabasna iaret ederek, ülkedeki siyasi sürece desteinden duyduu memnuniyeti ifade etti.

Libyada 17 ubat 2011deki devrimle, ülkeyi 42 yl yöneten Muammer Kaddafi rejiminin yklmasnn ardndan yaanan siyasi istikrarszlk ve kart gruplar arasndaki çatmalar sonucu biri Tobrukta Temsilciler Meclisi (TM), dieri Trablusta Milli Genel Kongre olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çkmt.

Ülkede bar ve istikrar tesis etmek amacyla yerel ve uluslararas düzeyde pek çok giriimde bulunulmutu. Bunlarn sonuncusu geçtiimiz Mays ay sonunda Fransann öncülüünde gerçekletirilen Paris zirvesiydi. Zirvede, Libyada 10 Aralk 2018de seçimlerin yaplmas ve seçimlerin anayasal temellerinin atlmasn kararlatrlmt.

Ana Sayfaya Git