Litvanya, Wagner nedeniyle Belarus sınırını kapatmayacak

Litvanya İçişleri Bakan Yardımcısı Arnoldas Abramavicius, Belarus'ta konuşlandırılan Wagner grubunun büyük dikkatle ele aldıkları bir tehdit olduğunu belirterek, "Değerlendirmelerimize göre mevcut durum Belarus sınırının kapatılmasını gerektirmiyor." dedi.

Haberler 04.08.2023 - 11:00 Son Güncelleme : 04.08.2023 - 11:01

Abramavicius, Rus özel güvenlik şirketi Wagnerin Belarusa yerleşmesinin ardından sınır komşusu Litvanyanın attığı adımları ve yaklaşımını AA muhabirine değerlendirdi.

Litvanyanın eylemlerinin Polonya ve Letonya ile koordine edildiğinin altını çizen Abramavicius, Durumun tırmanması halinde, aynı zamanda Avrupa Birliğinin (AB) dış sınırları olan devlet sınırlarımızı korumak için ortak tedbirler almayı düşünebiliriz. ifadesini kullandı.

Abramavicius, Belarusta konuşlandırılan Wagner grubunun büyük dikkatle ele aldıkları bir tehdit olduğuna dikkati çekerek, Değerlendirmelerimize göre mevcut durum Belarus sınırının kapatılmasını gerektirmiyor. diye konuştu.

Litvanyanın sınır korumasını güçlendirmek için son iki yılda çeşitli önlemler aldığını belirten Abramavicius, sınırda hem kolluk kuvvetleri hem de askerlerin mobilize edildiğini söyledi.

Abramavicius, Belarus-Litvanya sınırında fiziksel bir bariyer projesinin tamamlandığını belirterek, Ayrıca şu anda Belarus ve Rusyanın Kaliningrad bölgesi ile olan sınırın tamamını kapsayan modern sınır gözetleme sistemleri ve anti-drone teknolojileri de kurduk. Ek olarak yasal çerçevede ilgili değişiklikleri yaptık ve AB mevzuatında değişiklikleri başlattık. değerlendirmesinde bulundu.

Litvanyanın tehdit seviyesinin artması durumunda da planları olduğuna değinen Abramavicius, bu konuda hızlı tepki için Devlet Sınır Koruma Planının güncellendiği bilgisini paylaştı.

POLONYANIN WAGNER UYARISI

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, 18 Temmuzda yaptığı açıklamada, Polonya-Belarus sınırındaki göç baskısını artırmak için Wagner paralı asker grubunun kullanıldığı bir senaryonun mümkün olduğunu söylemişti.

Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolovun, Wagner birliklerinin Belarusa gönderildiği ve Suwalki Koridoruna saldırmak için kullanılabileceği yönündeki açıklaması sorulan Rau, bunun Rusyanın Batıya ve özellikle Polonyaya karşı yürüttüğü enformasyon savaşının bir parçası olduğunu öne sürmüştü.

Polonya Başbakanı Morawiecki ise 29 Temmuzda Wagner askerleri muhtemelen Belarus sınır muhafızları kılığına girecek ve yasa dışı göçmenlerin, Polonya topraklarına girmesine yardımcı olarak Polonyayı istikrarsızlaştıracaklar ancak muhtemelen yasa dışı göçmenler gibi davranarak Polonyaya sızmaya çalışacaklar ve bu da ek riskler yaratıyor. ifadesini kullanmıştı.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise ülkesinde bulunan Wagner savaşçılarının Suwalki Koridoruna yakın bir bölgeye kaydırıldığı iddialarını yalanlayarak, Bu adamlar Belarusun merkezindeki Osipoviçi yakınlarındalar ve bir yere gitmiyorlar. ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de 1 Ağustosta yaptığı açıklamada Wagnerin Polonya veya NATO müttefiklerinden herhangi birine yönelik belirli bir tehdit oluşturduğunun farkında olmadıklarını kaydederek bu kapsamdaki gelişmeleri yakından takip ettikleri mesajını vermişti.

WAGNERE MENSUP BİR GRUP SAVAŞçI, BELARUSA YERLEŞTİRİLDİ

Rus özel güvenlik şirketi Wagnerin kurucusu Yevgeniy Prigojin, beraberindeki savaşçılarla haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenkonun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojinin, Belarusa gitmesi sonrasında Wagnerin ülkeye yerleşmesi için öneride bulunan Lukaşenko, Belarus ordusunun, Wagner savaşçılarının tecrübelerinden yararlanabileceğini kaydetmişti.

Wagnerin kurucusu Prigojin, 19 Temmuzda paralı savaşçılarından bir grubun Belarus topraklarına geldiğini ve Belarus ordusuna eğitim verdiğini bildirmişti.

Belarus ordusunu dünyanın ikinci ordusu yapma sözü veren Prigojin, gerekirse onların yanında yer alacaklarını ifade etmişti.

Ana Sayfaya Git